Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.8.2015
Sote-palveluiden kehittäminen

Projektitoiminta on kiehtovaa!

SOTE-palvelujärjestelmän kehittäminen -tutkimusryhmä kehittää Pia Suvivuon johdolla sosiaali- ja terveysalan rakenteita ja organisaatiotoimintoja. Tällä hetkellä monialainen ryhmä odottaa sote-uudistusuutisia ja sen vaikutuksia toiminnalle sosiaali- ja terveysalalla.

Teksti: Saija Vanhanen

Yliopettaja, tutkimusvastaava, TtT Pia Suvivuo on toiminut pitkään sosiaali- ja terveysalan organisaatioissa ja järjestöissä erilaisissa kehittämisprojekteissa, kunnallisissa ja valtakunnallisissa hankkeissa. Turun AMK:ssa kehitystyö jatkuu edelleen.

- Projektityö sopii minulle. Projekteissa on selkeä alku ja loppu, joiden välissä työskennellään intensiivisesti, Suvivuo toteaa työstään.

- Se on niin kiehtovaa! Minussa on ehkä maailmanparantajan vikaa, haluan parantaa ihmisten elämänlaatua, hän jatkaa iloisena.

Monipuolista kokemusta tarvitaan

Joensuusta kotoisin oleva Suvivuo on taustaltaan terveydenhoitaja. Maisteriksi hän valmistui preventiivisen hoitotieteen koulutusohjelmasta ja terveystieteiden tohtoriksi Kuopiosta, nykyisestä Itä-Suomen yliopistosta. Väitöstutkimuksensa hän teki nuorten tyttöjen seksuaalikasvatuksesta.

Terveydenhoitajana hän on tehnyt töitä Suomessa mm. sairaalassa lastenosastoilla ja Israelissa kahdesti synnytyssairaalassa sairaanhoitajana. Sieltä juontavat juurensa intressit kansainvälisyyteen. Lisäksi hän on toiminut erilaisissa kehittämisprojekteissa vetäjänä ja Turun seudun omaishoitajat ja läheiset ry:ssä toiminnanjohtajana.

- Olen työskennellyt neljä vuotta AMK:ssa yliopettajana. Olen unelmatyössäni nyt. Voin hyödyntää omaa osaamistani. Minulla on monipuolinen tausta, kokemus ja työhistoria, jota vaaditaan tämän tyyppisessä työssä, hän pohtii.

- Toki tekisin mielelläni enemmän seksuaalikasvatustyötä, siitähän tein väitöksen. Unelmaprojekti olisi pitkä ja merkittävä kansainvälinen seksuaalikasvatusprojekti, johon saisi opiskelijoita mukaan, hän naurahtaa.

Suvivuo haluaa olla tukemassa tutkimusryhmänsä jäsenten osaamista. Hän toivoisi, että opettajat saisivat omaan työhönsä uudenlaista työotetta. Heillä tulisi olla resurssit ammattitaidon kehittämiseen ja asioiden päivittämiseen.

- Haluaisin saada heidät kukoistamaan ja tuottamaan, innostumaan ja innostamaan omalla alallaan, tuoda esiin heidän osaamistaan niin tutkimus- kuin opetustehtävissä, pohtii Suvivuo tehtäväänsä tutkimusvastaavana.

Monialainen osaaminen ja verkostoituminen ovat tärkeää

SOTE-palvelujärjestelmän kehittäminen –tutkimusryhmä on aloittanut toimintansa vuonna 2012 terveysalalla, kun todettiin, että tarvitaan rakenteiden kehittämiseen ja organisaatiotoimintoihin vaikuttava tutkimusryhmä. Koska aihealue oli yhteinen sosiaalialan kanssa, aloitettiin yhteistyö yli AMK:n tulosaluerajojen. Vetäjänä on alusta asti toiminut Pia Suvivuo.

- Ryhmä on aidosti monialainen ja -ammatillinen ryhmä. Ryhmässä on kuntoutus-, sosiaali- ja terveysalan opettajia eli monen substanssin osaajia AMK:sta sekä Päivi Ovaskainen Tehystä. Lisäksi toimimme muiden tutkimusryhmien kanssa yhteistyössä aina osaamistarpeen mukaan, kertoo Suvivuo.

Tällä hetkellä ryhmä odottaa päätöksiä sote-uudistuksesta ja kuntaliitoksista sekä EU-ohjelmakauteen liittyvien rahoituskanavien aukeamista. Odottelu ei kuitenkaan tarkoita joutenoloa, vaan nyt keskitytään ideapapereiden tuottamiseen ja innovointiin.

- Suunnittelemme jo uusia projekteja ja olemme anoneet valmistelurahaa näitä varten. Meille tulee kansainvälisiltä partnereilta kutsuja suunnittelupalavereihin myös kesäkaudella ja niihin pitää olla valmiina reagoimaan nopeasti, Suvivuo mainitsee.

Odotellessa saatetaan aiempia projekteja loppuun. Aiempien tutkimusten pohjalta tehdään julkaisuja, kirjoitetaan asiantuntija-artikkeleita ja kannanottoja julkiseen keskusteluun. Kaikessa toiminnassa peräänkuulutetaan asiakaslähtöisyyttä.

Tutkimusryhmä toimii Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa CoastAL-yhteistyössä. Yhdessä on käynnistetty projekteja ja järjestetty opetusta. Opiskelijoita pyritään saamaan projektityöskentelyyn mukaan enenevässä määrin. Heidänkin kauttaan rakennetaan vahvoja verkostoja.

- Vahvasta verkostoitumisesta hyvänä esimerkkinä ovat meiltä valmistuneet opiskelijat, jotka ovat nyt omalla urallaan projektipäällikköinä ja etsivät AMK:sta opiskelijoita tekemään projekteihinsa opinnäytetöitä. Yhteistyö jatkuu, ympyrä sulkeutuu, kuvaa Suvivuo tyytyväisenä.

Näiden lisäksi tutkimusryhmässä on monenlaisia verkostoja, kun jäsenet tuovat omat monialaiset, yksityiset ja viralliset verkostonsa yhteen.

Tutkimusryhmille haetaan koko ajan uutta, tehokasta ja innostavaa työskentelytapaa. Yhtenä uutena muotona on jatko-opiskelijoiden mukaantulo toimintaan AMK:n tohtorikiihdyttämön kautta. Syksyllä haetaan uutta muotoa työskentelyyn jatko-opiskelija Miia Tuomisen aloittaessa ryhmässä.

- Olemme avoimia uudelle toiminnalle. Jos tulee epäonnistumisia, niistä opitaan. Innovatiivisuus sallii myös epäonnistumisia ja virhearvioita.

- Meillä on hirveästi mahdollisuuksia toimia, kunhan löydetään oikeat kumppanit, kanavat ja oma roolimme. Meidät tunnetaan varteenotettavana, luotettavana asiantuntijaorganisaationa ja potentiaalisena yhteistyökumppanina sosiaali- ja terveysalan kehittämisen suhteen, tiivistää Suvivuo.