Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.11.2015

CoastAL-yrityskiihdyttämö avasi ovensa Turun ICT-Cityssä

Turun ammattikorkeakoulun ja Satakunnan ammattikorkeakoulun yhteisen, Turun ICT-Cityyn perustetun, CoastAL-yrityskiihdyttämön avajaiset pidettiin 5.11.2015. Yrityskiihdyttämö on osa ammattikorkeakoulujen välistä CoastAL-yhteistyötä. Samoissa tiloissa Yrityskiihdyttämön kanssa ovat myös Turun seudun kehittämiskeskus sekä Verottaja.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, viestintävastaava ja Jaana Kallio-Gerlander, koulutus- ja tutkimuspäällikkö

Joukahaisenkadun yrityskiihdyttämö on paikka, jossa opiskelija voi suunnata opintojaan oman yritystoimintansa hyväksi ja jossa hän voi kasvaa sekä korkeakoulututkinnon omaavaksi asiantuntijaksi että yrittäjäksi jo opiskeluaikanaan. Yrityskiihdyttämössä oman liikeidean kehittäminen, yrittäjänä toimiminen ja yrityksen kehittäminen ovat osa korkeakoulututkintoa.

– Tässä on tarjolla aivan uudenlainen väylä sellaisille opiskelijoillemme, jotka kurottelevat kohti omaa yritystoimintaa, kertoo avajaistilaisuudessa juhlapuheen pitänyt koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlander Turun AMK:sta.

Toiminta on ”virallista” ja vuoden 2016 alusta alkaen kirjattu myös opetussuunnitelmaan, kun yrittäjyys-opetussuunnitelma otetaan käyttöön.

– Näin esimerkiksi yrityskiihdyttämössä tehdyt asiat pystytään selkeästi kirjaamaan ja pisteyttämään jatkossa suoraan opinnoiksi, toteaa Kallio-Gerlander.

Satakunnan AMK:n malli innosti myös Turussa

Satakunnan AMK:lla on kokemusta kiihdyttämötoiminnasta jo pitkältä ajalta. Siksi korkeakoulujen välillä tehtävän CoastAL-yhteistyön luonnollinen jatkumo oli pelinavaus kiihdyttämötoiminnan suuntaan. Yhteinen näkemys syntyi helposti jo muutaman tapaamiskerran jälkeen keväällä 2015.

Alusta asti mukana ovat olleet vararehtorit Cimmo Nurmi Satakunnan AMK:sta ja Juhani Soini Turun AMK:sta sekä koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jaana Kallio-Gerlander Turun AMK:sta jakavat ajatukset yrittäjyydestä ja sen edistämisestä:

– Tapasimme Turussa kahdesti ja ajatuksemme synkkasivat heti hyvin. Meillä oli kaikilla samantyyppiset käsitykset niin yrittäjyydestä, sen edistämisestä korkeakouluissa kuin siitäkin, että lopulta yhteistoiminta mentoreiden ja ns. kiihdytettävien välillä on se, mikä joko kiihdyttää tai kaataa yrityskiihdyttämötoiminnan, pohtii Kallio-Gerlander.

–  Myös dynaaminen ja samanhenkisten ihmisten sekä inspiroivan yhteisön löytyminen on tärkeää, toki myös tila, jossa voi olla ja vain hengailla, hän jatkaa.

Mentorit keskeisessä roolissa

Turkuun nyt perustetussa CoastAL-yrityskiihdyttämössä on alkuun neljä mentoria. Turun AMK:n eri tulosalueilta olevat mentorit ovat osa itsekin yrittäjinä toimineita tai toimivia henkilökunnan jäseniä. Mentoreina ovat aloittaneet Marita Nummi-Wikström, Kari Juhala, Sari Asteljoki ja Kaj Asteljoki. Mukaan liittyy vuodenvaihteessa mentori myös Turun AMK:n Taideakatemiasta.

Yrityskiihdyttämö-mentorit sparraavat ja keskustelevat opiskelija-yrittäjien kanssa tulosalueista riippumatta ja seuraavat mentoroitavien toiveita ja tilanteita. Ajatuksena on, että lokeroitumista vältetään viimeiseen saakka.

Mukaan kiihdyttämötoimintaan pääsee ottamalla yhteyttä johonkin mentoriin ja kertomalla yritysideastaan.

– Mutta kannattaa muistaa, että mukaan tuloa ei estä sekään, ettei opiskelijalla olisikaan valmista yritystä tai ideaa siitä. Täällä me kyllä sparraamme ja innostamme, ideoita innokkaalle löytyy varmasti, toteaa mentori Marita Nummi-Wikström.

Avajaisissa verkostoiduttiin ja tultiin tutuiksi

Avajaisten ohjelma oli rento. Illan avasi mentori Marita Nummi-Wikström, jonka jälkeen juhlapuheen pitivät sekä Jaana Kallio-Gerlander että Satakunnan AMK:n Teppo Lundell.

Illan tavoitteena oli verkostoitua ja oppia tuntemaan yrityskiihdyttämän toimijoita. Pääpaino oli uusien ja vanhojen start up -yrittäjien esittäytymisissä ja puheenvuoroissa. Lyhyiden esittelyjen jälkeen alkoi tutustumiskierros esillä olleisiin yritysideoihin.

Yksi jo käynnistynyt ja tilaisuudessa juomia tarjoillut start up oli mehubaari Smooth it, jonka yrittäjinä toimivat Turun AMK:ssa muotoilua opiskeleva Lina Toivonen ja mainontaa opiskeleva Irina Nurmi.

– Me tapasimme toisemme ollessamme töissä Kupittaan Citymarketissa. Huomasimme pian, että välillämme synkkaa, ja työn ohessa aloimme kuin vahingossa ideoida mm. sitä, miten pois heitettäviä hedelmiä voitaisiin hyödyntää, tai miten muuten palvelua ”Cittarissa” voitaisiin parantaa, kertoo Toivonen.

Citymarket Kupittaan kauppias Hannu Aaltonen kuunteli työntekijöiden ajatuksia ja ideoita toiminnan kehittämisestä. Hänestä tuli nuorille kuin huomaamatta oma mentori, joka Toivosen sanoin ”huomaamatta ajoi nuoret yrittäjyyden tielle”. Ja tukee ja sparraa heitä edelleen.

– Mehubaarimme toimii Kupittaan Citymarketin tiloissa. Olemme alivuokralaisena ja toteutamme bisnesideaamme ”shop-in-shop-tyyppisesti”, kertoo Toivonen.

– Kannattaa tehdä kaikki työt iloisesti ja asioihin aktiivisesti tarttuen, eikä vain passiivisesti suorittaa ja ”olla töissä”, sillä aktiivinen ote mihin tahansa takaa sen, että uusia mahdollisuuksia tupsahtaa silmien eteen, miettii Toivonen.

Jaana Kallio-Gerlander on tyytyväinen illan antiin ja toiminnan starttaamiseen:

– Tämä oli vasta alkua, hän lupaa.

– Olemme vasta käynnistämässä kummiyrittäjätoimintaa, samoin tartumme myös bisnesenkeli-ajatukseen jatkossa. Lisäksi suunnittelemme bencmarking-matkaa yhteen maailman menestyneimmistä yrityskiihdyttämöistä: matka Cambridgeen on tulossa.

Tervetuloa tutustumaan CoastAL-yrityskiihdyttämön tiloihin ja toimintaan!