Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.2.2016
Opintopsykologien_tuparit_2016

Turun AMK:n ja Åbo Akademin opintopsykologit yhteistyössä

Turun ammattikorkeakoulun ja Åbo Akademin opintopsykologit työskentelevät samassa osoitteessa vierekkäisissä työhuoneissa ja tekevät tiivistä yhteistyötä.

Teksti ja kuvat: Paul Pietilä, opiskelija-assistentti

Turun ammattikorkeakoulun opintopsykologi Satu Salmella ja Åbo Akademin opintopsykologi Klara Schauman-Ahlbergilla on hymy herkässä. Kaksikko muutti lokakuun lopussa saman katon alle Hämeenkaun Gripenille.

Aikaisemmin Salmi ja Schauman-Ahlberg työskentelivät yksin omilla tahoillaan eikä viikoittaista kontaktia, päivittäisestä puhumattakaan, toisen psykologin kanssa tapahtunut.

 Jaamme kokemuksia, ideoimme ja kehitämme työtämme joustavasti ”on line”, siis arjen tuoksinassa ja myös jäsennellymmin ennalta sovituissa tapaamisissa, Salmi kuvailee.

Tammikuussa Salmi ja Schauman-Ahlberg saivat uuden vahvistuksen, kun Turun AMK:n opintopsykologiharjoittelija Sanna Keskitalo aloitti työt kaksikon kanssa.

Salmen mukaan kollegiaalinen työyhteisö on erittäin hedelmällinen ja hyödyllinen. Usein yhteistyö on ajatusten vaihtoa ja sparrausta, mutta toisinaan myös konkreettista yhdessä tekemistä. Parhaillaan kolmikko työstää kognitiivis-analyyttiseen psykoterapiaan pohjautuvaa lyhytterapeuttista karttatyöskentelyä.

 Se sopii todella hyvin opintopsykologin asiakastyöhön, jossa käyntikertoja on rajatusti ja tämän takia on tarpeen löytää mahdollisimman nopeasti joku opiskelujen etenemisen kannalta tarkoituksenmukainen fokus yhteistyön pohjaksi, Salmi kertoo.

Myös laajempia korkeakouluympäristöön liittyviä opintopsykologityön osa-alueita on antoisaa peilata kollegojen kanssa. Tällaisia laajempia osa-alueita voivat olla esimerkiksi korkeakouluturvallisuuden, opiskeluhyvinvoinnin ja ohjauksen kehittäminen sekä konsultaatio ja koulutus opettajatuutorijärjestelmässä.

 Kaksi eri taustaorganisaatiota rikastavat pohdintoja, kun työn fokus ja perustehtävä ovat kuitenkin yhteisiä, Salmi toteaa.

Åbo Akademin Schauman-Ahlberg on samoilla linjoilla kollegansa kanssa:

 Saman katon alla työskentelyn myötä ammatillinen yhteistyömme on paljon tiiviimpää ja monialaisempaa. Toisen kanssa sparratessa ja ajatuksia vaihtaessa ammattitaito paranee jatkuvasti ja ikään kuin itsestään, Schauman-Ahlberg hehkuttaa.

Esimerkki korkeakoulujen välisestä yhteistyöstä

Idea yhteen muuttamisesta syntyi, kun Turun AMK, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia, Diakonia ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu solmivat kumppanuussopimuksen kesäkuussa 2015. Kumppanuussopimuksen tarkoituksena on muun muassa edistää alueen hyvinvoinnin kasvattamiseen tähtäävää korkeakoulujen yhteistyötä.

Sopimuksen innoittamina opintopsykologit saivat ajatuksen yhteen muuttamisesta yhteistyön ja synergian edistämiseksi. Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatilan mielestä idea oli hyvä ja myös palvelujohtaja tuki ajatusta.

 Tämä on jälleen yksi hieno esimerkki turkulaisten korkeakoulujen välisestä tärkeästä yhteistyöstä, Turun AMK:n palvelujohtaja Sami Savolainen iloitsee ja toivoo, että myös Turun yliopisto saataisiin mukaan opintopsykologiyhteistyöhön.

Yliopistossa työskentelee tällä hetkellä kaksi osa-aikaista opintopsykologia ja on mahdollista, että ensi syksynä myös he muuttaisivat samaan osoitteeseen Salmen ja Schauman-Ahlbergin kanssa.

 

Salmi, Schauman-Ahlberg ja Keskitalo viettivät tammikuun lopussa yhteisiä tupareita. Paikalla juhlissa oli sekä AMK:n että Åbo Akademin työntekijöitä, AMK:n johtoa sekä muun muassa AMK:n opiskelijakunta TUOn edustajia. Katso tunnelmia juhlista alalaidan kuvasarjasta.

Opintopsykologien työhuoneet sijaitsevat Gripenillä osoitteessa Hämeenkatu 13. Saman kadun varrella on myös opiskelijaterveydenhuollon toimitilat.

 

Opintopsykologiresurssit ovat lisääntyneet Turun AMK:ssa. Syksyllä opintopsykologityötä tulevat pienellä panoksella tekemään sosiaalialan lehtorit ja psykologi-psykoterapeutti Anne Syvälahti. Syvälahti osallistui opintopsykologipalveluiden työhön jo viime vuoden puolella kouluttamalla opettajia. Lisäksi toimintaan tulee osallistumaan psykologi Terttu Parkkinen, joka opiskelijakunta TUOn kanssa aikanaan myötävaikutti siihen, että Turun AMK:hon perustettiin opintopsykologin virka.