Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.9.2023

Turun AMK kehitti mobiilisovelluksen digituotekehityksen tueksi

DigiReactor-sovellus antaa käytännön vinkkejä ja neuvoja digitaaliseen tuotekehitykseen. Helppolukuinen sovellus on saatavilla sekä suomeksi että englanniksi Google Playsta ja AppStoresta.

Teksti ja kuva: Siiri Welling 

Turun ammattikorkeakoulu on luonut digituotekehitystä tukevan mobiilisovelluksen. DigiReactor-sovellus toimii ohjekirjana kaikille digitaalista tuotetta kehittäville tahoille. Digitaaliset tuotteet ovat esimerkiksi koodipohjaisia tuotteita, kuten vaikkapa verkkosivustoja, mobiili- ja työpöytäsovelluksia tai ohjainsovelluksia ja niin edelleen.  

– Sovelluksessa digituotekehitys on jaettu kolmeen osa-alueeseen, joissa pureudutaan esimerkiksi siihen, miten digitaalisen tuotteen kehitystä kannattaa viedä eteenpäin. Asiaa on myös somesta ja markkinoinnista, kertoo lehtori ja projektipäällikkö Marika Säisä Turun ammattikorkeakoulusta.  

DigiReactor-sovellusta kehitettiin osana samannimistä hanketta. Hankkeen tarkoituksena oli digituotekehittämisen osaamisen vahvistaminen Varsinais-Suomen alueella. Hankkeen tiimoilta järjestettiin tapahtumia, joissa oli key note-puheenvuoroja ja verkostoitumismahdollisuuksia. Tämän lisäksi hanke auttoi valittuja osallistujia digitaalisen tuotteen syvemmässä kehittämisessä.  

– Osallistujat saivat meidän valmentajien kanssa miettiä tarkemmin omaa ideaansa, eli sitä, mitä ongelmaa he ovat tuotteellaan ratkaisemassa ja miten teknistä toteutusta kannattaa viedä eteenpäin. Näiden syvempien valmennuksien lopputulemana olemmekin rakentaneet nyt ladattavissa olevan sovelluksen, jotta kaikki digitaalisen tuotteen kehittämistä harkitsevat saisivat tarvitsemansa avun, sanoo Säisä.  

– Olemme koonneet kaikki vinkit ja neuvot hyvin tiiviiseen pakettiin, jotta asiaa on helppo lähestyä. Mukana on käytännönläheisiä ohjeita ja vinkkejä. Tietopaketin lukemista varten ei tarvitse olla jo alan osaaja. Kuka vaan voi aloittaa kehitystyön saatuaan hyvän idean ja käyttää siinä kehitystyössä tukena meidän luomaamme sovellusta, jatkaa Säisä.  

Sovellus on saatavilla niin AppStoresta kuin Google Playstakin, suomeksi ja englanniksi. Sovelluksen juuret juontavat parin vuoden takaiseen Capstone-projektiin, josta idea digituotekehityssovellukseen lähti. Sovelluksen julkaisi Turun AMK:n opiskelijakeskeinen projektitoimisto theFIRMA.

Turun ammattikorkeakoulu koordinoi DigiReactor-hanketta. Partnereina oli Turun yliopisto ja Turku Business Region. 

– DigiReactorin digitaalisen tuotekehityksen tapahtumat ja työpajasarjat ovat tuoneet mielenkiintoisesti yhteen eri taustoista tulevia opiskelijoita, yrittäjiä ja muita ammattilaisia keskustelemaan ja sparraamaan toisiaan. Yhteistyö partnereiden kanssa puolestaan on ollut erinomaista ja asiantuntevaa. On ollut hienoa saada kaikkien työpanos upeaan kokonaisuuteen, iloitsee Säisä.  

Hankkeen tiimoilta on tuotettu myös käsikirja suomeksi ja englanniksi. Käsikirja ohjeistaa DigiReactor-mallin käyttöönotossa eli siinä, miten ryhtyä digituotekehittäjäksi.  Käsikirjan tarkoitus on innostaa kehittämään omaa digituotekehittäjyyttä erityisesti ympärillä olevien verkostojen kanssa. Käsikirja on julkaistu sähköisenä versiona hankkeen verkkosivuilla suomeksi ja englanniksi, ja se on saatavilla kaikille maksutta.  

DigiReactor-hankkeessa oli mukana Turun AMK:n Terveysteknologian tutkimusryhmä ja sen rahoittajana oli Euroopan sosiaalirahasto. Hanke päättyi elokuun lopussa 2023.  

Tutustu tutkimusryhmään