Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.5.2018

Kokonaiskuva kyberturvallisuudesta ja sen moniulotteisuudesta

Kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutus on Turun AMK:n 30 opintopisteen laajuinen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tasoinen koulutus tietotekniikan ammattilaisille, joilla on insinöörin, it-tradenomin tai muu soveltuva korkeakoulututkinto. Laaja-alaisessa koulutuksessa keskitytään käytännön taitojen kehittämiseen laboratorioharjoituksissa.

Fujitsulla työskentelevä Kai Pousi oli yksi koulutukseen osallistunut. Hän kertoo, että erikoistumiskoulutus antoi hyvän kokonaiskuvan kyberturvallisuudesta ja sen moniulotteisuudesta. Pousi aloitti Kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutuksen syksyllä 2017 ja sai opintonsa loppuun toukokuussa 2018.

Koulutukseltaan tietotekniikan insinööri Pousi on uransa aikana tehnyt monipuolisia työtehtäviä mm. Fujitsulla, jossa hän haastatteluhetkellä työskenteli IoT (Internet of Things)-kehityspäällikkönä.

- Opinnot sisälsivät kyberturvallisuuteen liittyvien asioiden tarkastelua hyvinkin konkreettisesti. Myös työn ja koulutuksen yhdistäminen sujui ongelmitta ja työpaikkakin suhtautui positiivisesti ja kannustavasti lisäkouluttautumiseen, Pousi kertoo.

Kyberturvallisuuden kokonaiskuva haltuun koulutuksen aikana

Koulutukseen Kai Pousi päätti hakeutua, sillä häntä motivoi kiinnostus kyberturvallisuuden kokonaiskuvan ymmärtämiseen. Samalla hän halusi kehittää itseään yleisesti lisäkoulutuksen kautta. Kuullessaan sattumalta kollegaltaan Turun ammattikorkeakoulun järjestämästä koulutuksesta hän päätti tarttua tilaisuuteen.

Kai Fujitus.jpg
Fujitsulla työskentelevä Kai Pousi kertoo, että esim. koulutuksessa tehdyt murtautumisharjoitukset antoivat konkreettisen kuvan siitä, millaisia vakaviakin haavoittuvuuksia järjestelmissä voi olla.

- Esimerkiksi murtautumisharjoitukset antoivat konkreettisen kuvan siitä, millaisia vakaviakin haavoittuvuuksia järjestelmissä voi olla. Koulutus sisälsi useita harjoitustöitä, joiden yhteydessä tuli myös verkostoiduttua muiden opiskelijoiden kanssa, toteaa Pousi.

Vaikka opetus konkretian kautta olikin havainnollistavaa, Pousi olisi toivonut lisää erityisesti kyberturvallisuusstrategiaan liittyvää koulutusta ja siihen syvällisempää perehtymistä.

Työnantajan, Fujitsun, näkökulmasta koulutuksesta oli kuitenkin selvästi hyötyä. Eikä pelkästään henkilöstön lisäkouluttamisen merkeissä, vaan koska koulutuksessa tehtiin myös projektityö yritykselle.

- Fujitsu tarjoaa tietotekniikan ratkaisuja ja sillä on myös oma laaja portfolio tietoturvasta. Tästä huolimatta oli hyvä katsoa tietoturvallisuuteen liittyviä asioita myös yrityksen ulkopuolella. Näin voi saada uusia näkökulmia ja inspiraatioita, toteaa Pousi.

Pousin mukaan  koulutus sopi hyvin kohderyhmälle ja tarjosi hyvän perustan taitojen jatkokehittämiselle. Uuden aihepiirin tuntemuksen lisäksi koulutuksesta saadut opintopisteet ovat konkreettinen osoitus koulutuksen laajuudesta ja aiheen osaamisesta.

Haastattelun julkaisuhetkellä Pousi on siirtynyt uusiin tehtäviin Fujitsulla, nykyisin hän kantaa titteliä Head of Cloud, Data and Infrastructure Security Services, Nordic.

- Sattumaa, vai oliko koulutuksella sittenkin osuutta asiaan, Pousi naurahtaa.

Kyberturvallisuuden erikoistumiskoulutuksessa perehdytään laajasti kyberturvallisuuteen, sen kohtaamiin uhkiin ja uhkilta suojautumiseen sekä sen muotoihin eri liiketoiminnoissa. Koulutus kestää yhden lukuvuoden verran ja opinnot on mahdollista suorittaa joustavasti työn ohessa, sillä koulutukseen sisältyy lähiopetusta vain kahtena päivänä kuukaudessa.