Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.3.2016

Tekstiilitalkoot innosti kierrättämään tekstiilit oikein

7.-13.3. vietettiin Skanssin kauppakeskuksessa Tekstiilitalkoita, jonne kuluttajat saivat tuoda sekä ehjiä että rikkinäisiä kodintekstiilejä kierrätykseen. Käyttökelpoiset tekstiilit ohjattiin hyväntekeväisyyteen sekä myyntiin ja poistotekstiilit omaan keräykseensä odottamaan hyötykäyttöä.

Teksti ja kuvat: Sara Malve

Viikon aikana tekstiiliä kerättiin lähes 3500 kg, josta noin kolmasosa oli vielä käyttökelpoista sellaisenaan. Tekstiilitalkoot on osa Turun AMK:n ja Lounais-Suomen Jätehuollon vetämää Tekstiili 2.0 poistotekstiilipilottia.

Kauppakeskuksen pääkäytävällä kävi iloinen puheensorina, kun innokkaat kuluttajat toivat tekstiilejä Turun AMK:n opiskelijoiden lajiteltavaksi. Juhlavaatteet SPR:lle, merkkivaatteet Emmylle, villavaatteet Dafecorille… Tekstiilejä lajiteltiin kuuteen eri jakeeseen ja samalla keskusteltiin arjen tekstiilikierrätyksen haasteista.

- Tekstiilitalkoissa huomasimme kuinka kuluttajilla on valtava palo tekstiilien kierrättämiseen ja keräsimme viikon aikana arvokasta tietoa kuluttajilta tekstiilien keräykseen liittyen. Tietoa tullaan hyödyntämään tulevaisuuden tekstiilinkeräysverkoston suunnittelussa, sanoo projektipäällikkö Henna Knuutila Turun AMK:sta.

Neuvontaa ja työpajoja

Tekstiili 2.0 kerää käyttökelvottomia kodintekstiilejä koko loppuvuoden ajan. Tekstiilitalkoiden keräyksessä hyväntekeväisyysjärjestöt olivat tärkeässä osassa, sillä kuluttajia halutaan opastaa lajittelemaan tekstiilit oikein. Hyväntekeväisyysjärjestöjen ongelmana on se, että heille lahjoitetaan paljon käyttökelvotonta tekstiiliä.

Tekstiilitalkoissa käytiin kuluttajien kanssa läpi lahjoituksia ja opastettiin kuinka kulahtaneet vaatteet kuuluvat poistoon ja mitkä vaatteet jatkavat vielä uudelle kuluttajalle. Lajittelussa auttoivat Turun AMK:n opiskelijat, jotka ovat myös olleet organisoimassa koko viikon kestävää tapahtumaa.

Näyttelytilassa järjestettiin viikon aikana erilaisia työpajoja. Left Overs-roskamuotoilukollektiivi tuli pitämään tekstiilitaidetyöpajaa, ja ompelutyöpajoissa opastettiin vaatekorjauksessa. Koska Tekstiilitalkoissa kerättiin Dafecor Oy:lle villaneuleita, oli paikalle saatu myös Taito-keskus Juseliuksen väki pitämään työpajaa Dafecorin uudesta Green Craft –käsityömateriaalista.

------------------------------

Tekstiili 2.0 poistotekstiilipilotin tavoitteena on etsiä uusia hyödyntämistapoja sellaisille tekstiileille, jotka ovat alkuperäisessä tarkoituksessaan käyttökelvottomia, kuten esimerkiksi kuluneille ja rikkinäisille vaatteille ja kodintekstiileille. Pilotissa kerätään yksityistalouksien poistotekstiiliä maksutta vuoden 2016 ajan Varsinais-Suomessa.

Tekstiili 2.0 on Lounais-Suomen jätehuollon, Turun ammattikorkeakoulun, SITRA:n, Turun kaupungin, Jätelaitosyhdistyksen ja Ekokemin yhteistyöllä toimiva projekti, jonka tarkoituksena on kokeilla erilaisia toimivia malleja tekstiilien keräykselle ja kierrätykselle. www.poistotekstiili.fi