Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.6.2014

Helpotusta ulkomaalaistaustaisten insinöörien työnhakuun

Cosmos-hankkeessa kehitettiin kansainvälistä koulutusohjelmaa (Degree Programme in Information Technology) ja purettiin ulkomaalaistaustaisten tietotekniikan insinööriopiskelijoiden harjoittelupaikkojen saantiin ja työllistymiseen liittyviä esteitä.

Alueella toimivat pk-yritykset mukana

Cosmos Network on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen rahoittama, juuri päättynyt ESR-hanke, jossa kehitettiin Turun AMK:n kansainvälistä koulutusohjelmaa sekä purettiin ulkomaalaistaustaisten tietotekniikan insinööriopiskelijoiden ja koulutusohjelmasta vastavalmistuneiden harjoittelupaikkojen saantiin ja työllistymiseen liittyviä esteitä. Harjoittelupaikkojen saantiin ja työllistymiseen liittyvissä kysymyksissä haastateltiin mm. alueen pk-yrityksiä.

Hankkeen aluksi kerättiin taustatietoa haastattelemalla alueella toimivien yritysten edustajia sekä kansainvälisen koulutusohjelman opiskelijoita. Haastatelluilta kyseltiin mm. Suomeen integroitumiseen ja työllistymiseen liittyvistä haasteista. Lisäksi selvitettiin koulutusohjelman opettajien ja henkilöstön näkemyksiä koulutusohjelman kehittämistarpeista. Haastatteluista saatuja tuloksia on otettu huomioon, kun opintojaksoja on nyt kehitetty. Lisäksi myös opetussuunnitelman rakennetta on kehitetty, ja mm. kielten opintoja lisätty opintojen yhteyteen.

- Projekti- ja ryhmätöitä tehdään sekaryhmissä (suomalaiset yhdessä ulkomaalaistaustaisten kanssa) ja tavoitteena tässä on edistää ulkomaalaisten opiskelijoiden integroitumista kulttuuriin sekä vahvistaa heidän vuorovaikutus- ja työelämätaitojaan. Toisaalta tavoitteena on myös vähentää suomalaisten opiskelijoiden ennakkoluuloja ja kehittää heidän taitojaan toimia monikulttuurisessa ryhmässä, kertoo koulutuspäällikkö Patric Granholm Turun AMK:sta.

Ulkomaalaistaustainen IT-osaajakin tarvitsee suomen kieltä

Yhtenä esimerkkinä kehitystyöstä on opintojaksoihin lisätty opetusta suomalaiseen kulttuuriin ja sen erityispiirteisiin liittyen. Kursseilla on nyt sisältöjä vaikkapa suomalaisesta työpaikkakulttuurista, työhausta yms. Myös suomen kielen opetusta on lisätty, sillä yritysnäkökulmasta tarkasteltaessa merkittävin este työ- tai harjoittelupaikan saamiselle oli puutteellinen suomen kielen taito.

- IT-alalla kun on paljon asiakaspalvelutyötä, jossa suullinen kielitaito on ratkaisevassa asemassa, kertoo Granholm edelleen.

Hankkeesta on 2013 valmistunut julkaisu ”Kansainvälisen koulutusohjelman kehittäminen. Case Degree Programme in Information Technology.”

Lisätietoja: koulutuspäällikkö Patric Granholm, Turun AMK