Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.3.2016
Radio Tutkalla edessä juhlavuosi

Radio Tutkalla edessä juhlavuosi

Taideakatemian journalismin opiskelijoiden pyörittämä Radio Tutka pamahtaa eetteriin jälleen huhtikuun alussa. Ensimmäisen kerran lähetyksiä tehtiin jo 1990-luvulla, mutta nettilähetyksien osalta juhlitaan pyöreitä vuosia.

Teksti: Joni Vainio

- Radio Tutkalla on pidemmät perinteet meidän journalismin koulutuksessa kuin Tutkan verkkojulkaisulla. Ennen kuin lähetettiin ensimmäisiä nettilähetyksiä vuonna 2006, tehtiin yhteistyötä Ylen opintoradion kanssa, ja lähetykset olivat analogisia useamman vuoden ajan, kertoo media-alan lehtori Pia Alanko.

Radio Tutka on elänyt opintosuunnitelman mukana ja radion opintojakso on vaihdellut syksyn ja kevään välillä. Muutama vuosi sitten Radio Tutka toimi Kansainvälisten Kirjamessujen tapahtumaradiona ja viime keväänä myös Taitaja-kilpailussa tapahtumaradiona.

”Satasella Tutkaan”

Radio Tutkan ohjelmalinjauksesta ovat vastanneet opiskelijat, jotka rakentavat kanavan ilmeen ja sisällön soundista ja musiikkiprofiilista lähtien. Opiskelijoita kannustetaan laittamaan omaa persoonaansa peliin ja kokeilemaan rohkeasti.

- Meillä on erittäin innostunut ja motivoitunut opiskelijaryhmä, joka parhaillaan suunnittelee projektia työtunteja laskematta, joten opettajana minulla on etuoikeus olla ohjaamassa tällaista jengiä. Odotukset ovat siis korkealla. Sloganina on ”Satasella Tutkaan”, se kuvaa hyvin tekijöiden motivaatiota. Radio Tutka on oppimisympäristö, joka mahdollistaa radiojournalistiset ja -ilmaisulliset kokeilut, Alanko taustoittaa.

Myös opiskelijat ovat innoissaan radio-ohjelmien tekemisestä. Juontajaparit ovat saaneet vapaat kädet ohjelmien suunnittelussa, joskin kanavan profiili on tehdä nuorekasta, älykästä ja tuoretta sisältöä.

- Totta kai on jännittävää päästä kokeilemaan jotain uutta, mutta samalla kaikki ovat varsin innostuneita. Tekniikka alkaa olla jokaisella hallussa, mutta varsinainen oppiminen tapahtuu vasta suorien lähetysten aikana, kertoo journalismin opiskelija Saara-Miira Kokkonen, yksi kanavan kolmesta musiikkipäälliköstä.

Ohjelmien sisällöistä tai vieraista Kokkonen ei vielä uskalla sanoa tarkemmin, sillä suunnittelua tehdään parhaillaan. Musiikissa tullaan huomioimaan ajankohtaisuus – lähialueen keikat ja kesän festivaalit otetaan huomioon soittolistoja sorvatessa.

- Musiikki meillä painottuu täysin uuteen; pääasiassa 2010-luvun biisejä, mutta joukossa on myös ”vanhempia” kappaleita vuosituhannen alkupuolelta. Panostamme soittolistoihin aikaisempia vuosia enemmän ja pyrimme saamaan levy-yhtiöiltä uutuussinkkuja niin paljon kuin mahdollista. Pelkkää mainstreamia ei ole tulossa, vaan genret pysyvät hyvässä tasapainossa, Kokkonen kertoo kanavan musiikkilinjauksesta.

Mahdollinen laajentuminen tulevaisuudessa

Keskusteluja Radio Tutkan muuttumisesta enemmän kampusradion suuntaan on käyty, jolloin sisältöä tuottaisivat muutkin kuin journalismin opiskelijat, mutta neuvoteltavaa on vielä. Gramex- ja Teosto-maksut ovat suoria kuluja, mutta myös opettajien ja muun henkilökunnan käyttämä työaika on kustannuskysymys. Lisäksi lähetysjärjestelmän päivittäminen ja ylläpito nostavat rahasummaa. Suunnitelmissa kuitenkin on, että lähetyksiä olisi jälleen syksyllä tulossa.

- Orastavaa kiinnostusta olen havainnut Taideakatemian muilta aloilta, erityisesti muilta media-alan opiskelijoilta. Myös esittävän taiteen puolelta löytyy kiinnostusta. Uskon, että yhteisöllisyyttä luova kampusradio on mediana sellainen, joka kiinnostaa koulutusaloja laajemminkin, Alanko kertoo.