Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.3.2016
Mono-päivä, tiimi

Monimuotokoulutuksen teemapäivässä aiheena oli aivoterveys

Ruiskadun toimipisteessä järjestettiin Mono – monialaisen osaamisen teemapäivä 17.3.2016. Päivän teemana oli aivoterveys. Aiheeseen pureuduttiin luentojen ja moniammatillisen tiimityöskentelyn parissa.

Sosiaali- ja terveysalan monimuotokoulutuksen ja ylemmän AMK (MYAMK) opettajat suunnittelivat opiskelijoille moniammatillisen opiskelupäivän. Päivän aikana mietittiin, miten aivovammapotilaan hoitopolku näkyy eri ammattiryhmien tehtävissä sekä sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmissä.

Kokemuskouluttaja Risto Savolainen Aivovammayhdistyksestä kertoi aivovammapotilaan hoitopolusta. Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen ja Muistiluotsi toiminnan aluesuunnittelija Mari Luonsinen puolestaan luennoi aivoterveydestä ja sen edistämisestä.

Kehittämistyö on haastavaa ja tuottoisaa

MYAMK:n Monimuototiimi lähti ideoimaan opiskelijoiden monialaisia oppimismahdollisuuksia.

Tavoitteena oli, että opiskelijat oppivat opintojen alussa tietämään eri sosiaali- ja terveysalan ammatteja, tuntemaan toisiaan ja tekemään moniammatillista yhteistyötä.

Työskentelyn kehittäminen on ollut haastava ja tuottoisa prosessi, jonka takana on erittäin innovatiivinen tiimi.  Moniammatillisuus tukee opiskelijoita ja myös meitä opettajia valmentautumaan sosiaali- ja terveydenhuollon haastaviin työympäristöihin.

Moniammatillinen reflektiivinen yhteistyö mahdollistaa oppimisen sellaisella luovalla tavalla, mikä itsenäisessä työskentelyssä ei olisi mahdollista. Tästä on mukava jatkaa.

Teemapäivän suunnittelusta ja käytännön toteutuksesta vastasi innokas moniammatillinen tiimi, joka koostui ryhmien ohjaajista Tarja Bergfors, Päivi Erkko, Tiina Hautala, Marion Karppi, Niina Katajapuu, Joonas Korhonen, Mariann Kylmäniemi, Anne Merta, Arja Nylund, Kirsi Rahkonen, Hanna Siren ja Kaija Virjonen.

Moniammatillinen yhteistyö ja monialainen osaaminen

Kansallisella Aivoviikolla toteutettiin Moniammatillinen yhteistyö ja monialainen osaaminen – case aivoterveys ja aivoterveyden edistäminen -teemapäivä.

Päivään osallistuivat tammikuussa 2016 opintonsa aloittaneet toimintaterapia, sairaanhoitaja, sosionomi sekä aikaisemman opistotutkinnon AMK-tutkinnoksi päivittävät sekä syksyllä 2015 aloittaneet fysioterapia monimuotokoulutuksen opiskelijaryhmät.  Osallistujia oli noin 100 opiskelijaa.

Teemapäivän tavoitteet:

  • moniammatillisen työotteen periaatteisiin tutustuminen
  • oman ammattiryhmän osaamisalueen, tehtävän ja roolin tunnistaminen moniammatillisessa työskentelyssä
  • aivoterveyden edistäminen osana sosiaali- ja terveydenhuollon moniammatillista työskentelyä

Socrative- ja TodaysMeet -työkaluilla mahdollistettiin reaaliaikainen vuorovaikutus koko teemapäivän ajan. Alustuksena iltapäivän tiimityöskentelylle olivat Luonsisen ja Savolaisen luennot.

Moniammatilliset opiskelijatiimit työstivät oppimistehtävää. Tavoitteena oli, että opiskelijat kuvaavat aivovammapotilaan hoidon, ohjauksen ja kuntoutuksen kokonaisuuden sekä tunnistavat oman ammattiryhmänsä vastuualueen ja tehtävät aivovammapotilaan hoito- ja kuntoutusprosessissa.

Opiskelijoiden palautteet olivat hyvin positiivisia ja rohkaisevia ja ne kannustavat jatkamaan monialaisten opintojen suunnittelua ja toteutusta.

Poimintoja kerätyistä palautteista

  • Päivä sujui hyvin. Positiivisesti yllättynyt! Opin uutta ja tämmöisiä moniammatillisia päiviä voisi olla enemmänkin, koska saa paljon irti.
  • Erilaista oppimista. Mielenkiintoisia luentoja.
  • Luennot mielenkiintoisia. Case-tehtävä oli hyvä ja vieraat mielenkiintoisia.
  • Opettavaista, mukava tehdä yhteistyötä eri alojen opiskelijoiden kanssa. Työ sujui äärimmäisen jouhevasti, helppo kasata esitys.
  • Mukava päivä ja hyvä alku yhteistyölle eri ammattiryhmien kesken.
  • Ennakkokäsitykset päivästä oli täysin erilainen kun toteutunut päivä. Luennot mielenkiintoisia ja ryhmätyö antoisa.