Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.5.2016
Ageman, testaajat

Miltä tuntuu olla vanha? Ageman-puvun avulla voit kokeilla

Turun AMK:ssa Kunnonkodissa testattiin 12.5. uusi Ageman-ikäpuku. Testaajina toimivat rehtori Vesa Taatila, Turun kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli Manni. Ikäpuvun avulla voi nuorempikin kokea konkreettisesti, miltä tuntuu olla vanha.

Lattialle pudonneiden esineiden nostaminen on hankalaa ja portaiden nouseminen raskasta, kun ikäpuku kangistaa. Ikäpuvulla jäykistettiin niveliä, lisättiin painoa, huononnettiin kuuloa, näköä ja sormien toimintaa.

-       Ikäpuku havainnollistaa esimerkiksi hoitohenkilökunnalle iän tuomia toimintakyvyn rajoitteita, kuten nivelten kangistumista ja näön sumentumista. Pukua voidaan hyödyntää myös ergonomian suunnittelussa, kertoo Kunnonkodin esteettömyysasiantuntija Kirsi Karlsson.

Ikäihmisiä ymmärtää paremmin

Testattava heräsi aamulla vuoteessa, ikää hänellä oli 85 vuotta. Hän nousi aamupalalle, tuumaili hetken nojatuolissa päivän ohjelmaa ja lähti lenkille. Hän poikkesi kahvilaan ja sieltä tultuaan lapsenlapsi tuli häntä tapaamaan. Lapsen kanssa piti vähän leikkiä lattialla.

Vesa Taatila pukeutui ensimmäisenä asuun. Hän totesi heti alkuun, että kenkien valinnassa olisi pitänyt huomioida testaus ja jättää nauhakengät pois. Avustajan piti sitoa kengännauhat.

-          Puku saa kyllä ymmärtämään ikäihmisiä ihan eri tavalla. Jo sängystä nousu oli hankalaa. Apuvälineistä olisi ehkä ollut hyötyä, Taatila mietti.

-          Ymmärrän nyt myös, miksi ikäihminen tarjoaa kukkaroa kaupan kassalle tai kaataa kukkaron sisällön kädelleen ja pyytää siitä ottamaan tarvittavan summan. Sormet eivät kerta kaikkiaan taipuneet kolikoihin, hän jatkaa.

Taatila totesi, että kaikkien opiskelijoiden olisi hyvä käydä testaamassa pukua. Hän mietti, että tätä kautta aukeaa ihan uusia ajatuksia, miten voisi esimerkiksi tekniikan avulla auttaa ikääntyneitä.

Niina Ratilaisella oli ongelmia purkkien avaamisessa. Vasta ”voimamies”-apuvälineellä saatiin purkki auki. Hän myös totesi, että huomaa hengästyvänsä toimiessaan puku päällä.

-          Tämän kanssa olisi mielenkiintoista lähteä bussilla liikkeelle ja käydä kaupungilla testaamassa eri paikoissa, Ratilainen mietti.

-          Kaupungin päättäjien kannattaisi tulla testaamaan pukua, hän haastoi hymyillen.

Olli Manni selvisi puvun kanssa hienosti, mutta hän totesi, että sorminäppäryys vähentyi. Hän myös tunsi painontunteen rintakehässä, mikä hidastaa toimintoja.

Tapahtuma ovat osa Superseniorit-viikkoa, jonka järjestävät AMK:n HASIC-projekti yhdessä Turun ja Kaarinan vanhusneuvostojen kanssa 9.-13.5.2016.