Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.5.2016

Saimme laatuleiman – jatkuva kehittäminen toimii

Turun ammattikorkeakoulu sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toteuttamassa auditoinnissa laatuleiman, joka on voimassa kuusi vuotta 12.5.2016 alkaen. Ammattikorkeakoulun laatujärjestelmä täyttää korkeakoulujen laadunhallinnan kansalliset kriteerit ja vastaa eurooppalaisia periaatteita ja suosituksia.

Auditointiryhmän mukaan Turun ammattikorkeakoulun keskeisiä vahvuuksia ovat:

  • henkilöstön osallistuminen strategiatyöhön ja sitoutuminen toiminnan kehittämiseen
  • jatkuvan kehittämisen periaatteen näkyminen toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa sekä
  • tutkintotavoitteisen koulutuksen toimivat laadunhallinnan menettelytavat.

 – Henkilöstö kokee työskentelyn osallistavaksi ja asiantuntijuutta korostavaksi ja jatkuvan kehittämisen ideologia näkyy ajattelutavassa ja arjessa. Eri organisaatiotasot läpäisevä toiminta- ja taloussuunnitteluprosessi on toimiva. Lisäksi koulutuksen laadunhallinnan menettelytavat mahdollistavat laadun seuraamisen ja kehittämisen sekä edistävät asetettuihin tavoitteisiin pääsemistä, toteaa auditointiryhmän puheenjohtaja rehtori, toimitusjohtaja Jouko Paaso Oulun ammattikorkeakoulusta.

Laatujärjestelmän auditoinnissa tarkasteltiin yksityiskohtaisemmin kolmea koulutusohjelmaa, joista korkeakoulu valitsi kaksi ja auditointiryhmä yhden. Erityisesti sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutuksen toteutukseen liittyvät laadunhallinnan menettelytavat tukevat erinomaisella tavalla koulutusohjelman toteutusta. Liiketalouden AMK-koulutuksessa toiminnan suunnitteluprosessi on selkeä ja systemaattinen.

Kehittämistäkin löytyy

Auditointiryhmä esittää kehittämissuosituksena Turun ammattikorkeakoululle entistä tehokkaampien menetelmien käyttöönottamista laatujärjestelmän kokonaisuuden toimivuuden arviointiin ja kehittämiseen.

Auditointiryhmä suosittelee myös sidosryhmäpalautteen keruun menettelytapojen kehittämistä sekä yhteiskunnallisen ja alueellisen vaikuttavuuden arviointiin liittyvän tiedon systematisointia.

Rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila kommentoi uutista näin:

– Turun ammattikorkeakoulussa on pitkä näyttö vahvasta laatukulttuurista. Excellence in Action -strategiamme perustuu kykyyn tuottaa maailmanluokan käytännön osaamista laadukkailla ja luotettavilla toimintatavoilla. Onnistumisemme pohjautuu erinomaisen henkilöstömme ja innokkaiden opiskelijoidemme haluun jatkuvasti kehittää omaa toimintaansa. Kiitämme arviointiryhmää syvällisestä paneutumisesta tilanteeseemme ja tulemme aloittamaan välittömästä saamiemme kehitysideoiden käytäntöönviennin.

Turun ammattikorkeakoulu auditoitiin edellisen kerran vuonna 2010. Auditointiryhmän mukaan edellisen auditoinnin jälkeisten kehittämistoimien vaikutuksesta ammattikorkeakoulun laatujärjestelmä kytkeytyy aikaisempaa paremmin toiminnanohjaukseen ja on helpommin hallittava.

Korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinnit käynnistettiin Suomessa vuonna 2005, ja auditointeihin osallistuvat kaikki yliopistot ja ammattikorkeakoulut.

Auditointiraportti