Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.9.2016
Tony Dunderfelt

Mielen hyvinvointitaitoja voi oppia

Tony Dunderfelt piti koulutuspäivän mielen hyvinvointitaidoista tiistaina 13.9.2016 Turun ammattikorkeakoulussa Ruiskadulla. Hän halusi jakaa vinkkejä psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Tony Dunderfelt totesi, että hyvinvointi muodostuu fyysisestä, sosiaalisesta ja psyykkisestä ulottuvuudesta. Psyykkinen hyvinvointi jää kuitenkin usein hoitamatta, vain maininnan tasolle.

Psyykkisen hyvinvoinnin edistämisessä tulee käyttää psyykkisiä keinoja. Ihmisen psyykeen vaikuttavat henkilökohtaiset elämykset, joiden taustalle kytkeytyvät lisäksi aiemmat muistot tai kokemukset sekä luova alitajunta.

-          Alitajunnan tiedostamisella saadaan sisäiset voimavarat käyttöön. Ihmisen psyyke on kuin jatkuva valo, jota vain välillä vähennetään TAI joka välillä vähenee, ellei siitä pidä huolta, Dunderfelt kuvaa.

-          Voimavarat saa käyttöön, kun erottaa tunteet ja emootiot, hän jatkaa.

Tunteet eivät ikinä ole ongelma

Dunderfelt selittää, että tunteet ovat henkilökohtaisia elämyksiä, ne tulee hyväksyä sellaisenaan. Emootiot ovat tunteen tulkintaa, joka voidaan kyseenalaistaa. Näistä seuraavaa ilmaisua tai käyttäytymistä tulee osata ohjata TAI pyrkiä ohjaamaan.

Koulutuspäivän aikana hän halusi antaa kuulijoille käytännön vinkkejä, miten ihmisen sisäistä luovuutta ja merkityksellistä toimintaa voi herättää, ylläpitää ja kehittää. Miten valon määrää voidaan lisätä, miten omaa sisäistä maailmaa voi jumpata ja treenata kuin fyysistä kehoa.

-          Etsi itsestäsi tai ympäriltäsi toteutuneita, hyviä asioita. Kun olet toistanut tätä useita kertoja, aivosi oppivat huomioimaan asioita myönteisesti. Voit myös tehdä ongelmista tavoitteita tai käyttää luovaa mielikuvitusta. Kun voit huonosti, mieti, miten asiat ovat esimerkiksi viikon päästä.

-          Lyhyet rentoutushetket, jossa olet läsnä, herättelevät sisäistä luovaa toimintaasi. Harjoittelemalla sisäisen rentoutusrefleksin saa herätettyä. Kun rentoudut silloin tällöin 30 sekuntia, aktivoituu sisälläsi oleva luova alitajunta.

 Tony Dunderfelt on psykologi, valmentaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut useita teoksia muun muassa elämänkaaripsykologiasta, temperamenteista ja intuitiosta. Hän on luonut Mielen hyvinvointitreenit työelämässä -konseptin (MHTT), jossa edistetään psyykkistä terveyttä harjoituksilla. Dunderfelt on ollut mukana Elämä pelissä ja Ensitreffit alttarilla -ohjelmissa parisuhdeterapeuttina.