Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.10.2016

YAMK-opiskelijan luoma taiteilijakirja auttaa erityisryhmien kohtaamisessa

SuMu-hankkeen kirjamalli on sovellettavissa useille eri asiakasryhmille ja erilaisiin hoidollisiin tarpeisiin. Jokainen hankkeeseen osallistuva asiakas saa itselleen juuri hänelle räätälöidyn kirjan.

Teksti: Niina Velin
Kuva: Petra Kallio

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian soveltavan taiteen YAMK-opiskelija Petra Kallio kehitti opinnäytetyönään taiteilijakirjakonseptin, joka avaa uudenlaisen tavan kohtaamiseen taidelähtöisessä asiakastyöskentelyssä. SuMu-hanke (”sun” ja ”mun”) pilotoitiin Turun Kaupungin Pompon päiväkeskuksen vaikeavammaisten asiakkaiden ja trager-terapeutti Virpi Riihiluoman kanssa.

”Olen aina ollut kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu, kun näemme toisemme. Miten näemme ja voimme tulla nähdyiksi? Kehitin tätä menetelmää uteliaana siitä, kuinka yhdessä asiakkaan kanssa voisimme taiteen kielellä kohdata hetkessä ja koskettaa kuvin ilman sanoja”, kertoo Kallio.

SuMu-hanke piirtää näkyväksi

Taiteilijakirja koostuu asiakkaan kanssa tehdyistä omakuvista ja Kallion taiteilijana tekemistä muotokuvista. Kirjoissa kummankin tekijän kuvat on yhdistetty yhteiseksi kokonaisuudeksi. Kirjat näyttävät, miten Kallio taiteilijana asiakkaan näkee.

Yksilöidysti asiakkaan huomioiva tasavertaisen vuorovaikutuksen väline sisältää yhteistyön trager-terapeutin kanssa. Trager-terapia on menetelmä, jossa käytetään tuudituksia, venytyksiä, väristyksiä ja kevyitä painalluksia kehon liikeratoja myötäillen.

”On huikean hienoa huomata, miten hyvinkin vaikeavammainen asiakas voi saada trager-terapiasta avun. Hän pystyy paremmin taidetyöskentelyyn terapiahetken jälkeen, kuin ennen sitä”, toteaa Kallio yhteisestä työskentelyhetkestä asiakkaan ja Virpi Riihiluoman kanssa.

Valmiit teokset ovat nähtävillä ”Piirrä Minut – Näe Minut” taiteesta hyvinvointia -yhteistyöhankkeen näyttelyssä Valkeakosken Myllysaaren museossa 14.10.–18.12.2016.