Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.11.2016
Luonnonkiviä

Uudistuksia tulossa opiskelijavalintoihin

Ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet opiskelijavalintojen kehittämiseen ja valintatapojen uudistamiseen. Turun AMK ottaa muiden mukana vuonna 2018 käyttöön opiskelijavalinnan, joka ei edellytä hakijalta pitkää valmentautumista. Jatkossa opiskelijavalinnoissa hyödynnetään ammatillisen 2. asteen tutkintotodistuksia ja yo-tutkintotodistuksia.

Jatkossa ammattikorkeakoulut myös lisäävät ensimmäistä korkeakoulututkintoa suorittamaan valittujen osuutta kaikista uusista opiskelijoista. Vuonna 2020 ammattikorkeakouluun valituista opiskelijoista vähintään 80 % on aidosti ensimmäistä kertaa korkeakouluun hyväksyttyjä.

Turun ammattikorkeakoulussa valitaan jatkossa uudet opiskelijat pääasiassa todistusten, eikä enää pääsykokeiden perusteella. Järjestelmään on kuitenkin tulossa poikkeuksia tietyille aloille. Pääsääntöisesti arvosanavalinnoin tehtävät opiskelijavalinnat alkavat jo syksyllä 2018.

 – Pyrimme eroon perinteisistä pääsykokeista. Saamme nopeampia päätöksiä ja säästämme aikaa ja rahaa. Hakijan aikaisemmat tulokset huomioidaan, eikä niinkään tuijoteta menestykseen pääsykokeissa. Esimerkiksi kulttuurialalle tarvitaan luonnollisesti kuitenkin edelleen pääsykokeita alasta riippuen, huomauttaa rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Uusi valintamenettely sisältyy osana Turun AMK:n tuoreeseen sopimukseen opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Sen mukaan ”korkeakoulut hyödyntävät toisen asteen tutkintoja opiskelijavalinnassa nykyistä enemmän ja luopuvat pitkäkestoista valmistautumista edellyttävistä pääsykokeista”.

Joustavasti opintojen alkuun

Rehtori Vesa Taatila ja vararehtori Juhani Soini pitävät muutosta myönteisenä. Muutos nopeuttaa ja yksinkertaistaa valintoja jatkossa. Lisäksi se säästää opetushenkilökunnan aikaa loppukeväästä.

Rehtorit toteavat, ettei ole näyttöä siitä, että valintakokeilla olisi merkittävää vaikutusta. Aikaisempien opintosuoritusten yhteismitallisuus on kuitenkin haasteellista. Todennäköisesti AMK:iin tulee kolme hakujonoa; ylioppilastutkinnot, toisen asteen tutkinnot ja yleisiä oppimistaitoja mittaava jono. Haasteita siis riittää ja rehtori myöntää, että avoimia kysymyksiä on vielä paljon.

– Arvosanojen tarkistaminen vaatii paljon manuaalista työtä, joten siihen täytyy kehittää jokin järjestelmä. Uudistuksen tavoitteena on kuitenkin se, että hakija saa mahdollisimman nopean päätöksen opiskelupaikasta. Parasta olisi, että opiskelijan hakiessa opiskelupaikkaa digitaalisesti, hän saisi vastauksen jo seuraavana päivänä. Siten pystyisi paremmin orientoitumaan alkaviin opintoihin, Taatila toteaa.