Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.11.2016

Turun ammattikorkeakoulu ykkönen ulkoisen rahoituksen hankkijana

Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain keräämien TKI-mittareiden perusteella Turun AMK on vuonna 2015 ollut ulkoiselta rahoitukseltaan suurin ammattikorkeakoulu. Turun AMK onnistui hankkimaan TKI-rahoitusta 5 039 000 euroa.

Vuosi 2016 näyttää myönnettyjen ulkoisten rahoitusten ja jo käynnissä olevien projektien osalta vieläkin menestyksekkäämmältä Turun ammattikorkeakoululle, rahasumma noussee jo 6 miljoonaan.

Korkeakoulut hakevat ulkoista rahoitusta eri lähteistä jatkuvasti. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) on oleellinen osa jokaisen suomalaisen korkeakoulun toiminnassa. Korkeakoulupoliittiset linjaukset ja rahoitusmallin uudistukset ovat entisestään korostaneet sen merkitystä menestymisessä. Vuonna 2015 Turun AMK:lla oli kaikkiaan yli 120 projektia, joista lähes kolmasosa kansainvälisiä. Tällä hetkellä käynnissä on 150 hanketta. Näin laaja ja monialainen hankejoukko sisältää hyvin monenlaista toimintaa, jota kuitenkin yhdistää pyrkimys tuottaa lisää tietoa, hyvinvointia ja kilpailukykyä toiminta-alueelle.

Turun AMK oli vuonna 2015 ainoa korkeakoulu Pohjoismaissa, jolla on Euroopan Unionin nykyisellä rahoitusohjelmakaudella koordinoitavanaan projekteja kaikista kolmesta Erasmus+ -rahoituksen osa-alueesta (Knowledge Alliances, Capacity Building, Strategic Partnership). Turun ammattikorkeakoulu on myös ainoana suomalaisena korkeakouluna saanut kahtena vuonna peräkkäin EU:n Erasmus+ Strategic Partnership-rahoitusta, jota myönnetään 2-3 suomalaisen korkeakoulun koordinoimalle hankkeelle vuosittain. Turun AMK on myös johtava ammattikorkeakoulu EU:n Central Baltic-ohjelmaan kuuluvien hankkeiden koordinoijana.

Menestystä on tullut EU-rahoituksen lisäksi myös esimerkiksi Tekesiltä saatavan rahoituksen hankinnassa. Vain kaksi ammattikorkeakoulua sijoittuu 50 suurimman Tekes-tuen saajan listalle. Turun AMK on toinen näistä.

 – Jatkossakin Turun AMK keskittyy aktiiviseen alueelliseen ja  kansainväliseen yhteistyöhön. Erittäin hyvä maineemme rahoitettavana tutkimusorganisaationa tarkoittaa että ulkoinen rahoitus tulee kasvamaan edelleen vuonna 2017, toteaa Turun AMK:n TKI-päällikkö Esko Ovaska.