Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.11.2016
Guilty Pleasures hämmentää Taideakatemian Yössä

Guilty Pleasures – paheet eivät ole pahasta

Häröilyä ja aikuisten satuja – Guilty Pleasures on monitaiteellinen teatterispektaakkeli. Kun esirippu aukeaa, katsojille paljastetaan teatterilavan täydeltä salaisia paheita.

Teksti: Linnea Lahtinen ja Kasper Heimolehto

Guilty Pleasures on teatterishow, jonka keskiössä ovat erilaiset paheet. Normaalisti salassa pidettävät seikat tuodaan nyt julki koko kymmenpäisen näyttelijäjoukon voimin. Esitys on kolmannen vuoden teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden luokkaprojekti, joka näkee päivänvalon tai pikemminkin Taideakatemian Yön hämärän 8.11. Linnankadun Köysiteatterissa. Idean pistivät alulle Tanja Heinämäki ja Iina Löppönen.

Miksi teemana on paheet?

- Koska ne eivät ole niin vakava asia. Paheita saa ja pitääkin olla, Heinämäki ja Löppönen vastaavat.

Musiikillinen ilmaisu on kantava elementti läpi esityksen. Musiikin ja erityisesti Guilty pleasures –biisien merkitys on ollut mukana jo alkuideoinnista lähtien. Mitä nämä "salaiset pahebiisit" sitten ovat?

-Ne ovat sellaisia noloja kappaleita, joita kuuntelee omissa oloissaan, mutta joita ei kehtaa myöntää muille kuuntelevansa. Salainen pahe voi olla kornikin asia, Heinämäki ja Löppönen tarkentavat.

Guilty Pleasures ei pohjaudu selkeään käsikirjoitukseen vaan kokonaisuus koostuu erillisistä kohtauksista.

- Emme yritä hahmottaa esityksellemme suurta tarinallista kaarta. Keskitymme siihen, että meillä on yhteinen teema. Olemme luoneet myös sadun puolelle meneviä kohtauksia, miksattuja aikuisten satuja, Löppönen paljastaa ja painottaa, että esitys ei sovi lapsille.

- Kohtaukset ovat lyhyitä, ideaalimitaltaan vain kolmeminuuttisia. Ne ovat kollaasimaisia ja nopeasti vaihtuvia, Heinämäki täsmentää.

Vaikka esityksen kohtaukset ovatkin pääosin harjoiteltuja, luvataan sen sisältävän myöskin yllätyksellisiä elementtejä. Edes esiintyjät eivät voi olla ihan varmoja siitä, mitä teatterispektaakkelissa tapahtuu. Silmänruokaa tarjoillaan show-puvustuksen ja nopeiden asunvaihtojen muodossa. Kun vaatetus on näyttävää ja lavalla on liikettä, ei lavasteita juurikaan tarvita.

Löppönen ja Heinämäki kertovat, että erityisen esityksestä tekee se, että siitä välittyy tekijöiden riemu tekemiseen ja herättää heissä salaiset paheet.

-Teemme sellaista taidetta, joka saa meidätkin hyvälle tuulelle. Haluamme jakaa innostuksen yleisön kanssa, he sanovat.

Paheita pääsee katsomaan Taideakatemian Yönä 8.11. Köysiteatterissa iltayhdeksältä. Guilty Pleasures -esitys kruunaa illan tapahtumat Köysiteatterin osalta.