Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.11.2016
Kerttu Pyy kuvailee Taideakatemian Yössä nähtävää Elo-esitystä kauniiksi, sopivan rosoiseksi, mutta elämänjanoiseksi teokseksi.

ELO herättää eloon Taideakatemian Yössä

”Elo on matka saaresta kaupunkiin, jotain elämästä, jotain luonnosta. Runoa ja raakaa lihaa. Elämänjanoinen taidetutkielma.”

Teksti: Sanna Peräntie ja Siina Nurminen

Viime kesänä Saimaan unelmien leirin työpajassa syntyi esitys nimeltä Elo. Sitä valmisteltiin viikko, kunnes se näki päivänvalon. Nyt teatteriohjauksenopiskelijat Martta Pesonen ja Kerttu Pyy haluavat tuoda Eloa Taideakatemian Yöhön.

Pesoselle ja Pyylle jäi leirin jälkeen tunne, että esityksestä voisi saada vielä jotain irti. Marraskuussa esitettävä teos sisältää rippeitä kesäisestä Elosta, mutta paljon uuttakin on mukana.

- Syksy on tuonut esitykseen omat sävynsä, esimerkiksi kuoleman. Aihetta käsitellään kuitenkin kevyellä otteella, Pesonen toteaa.

Mitä muuta kehitetty versio Elosta sisältää?

-Itsekirjoitettuja tekstejä, liikemateriaalia ja musiikkia. Myös leirillä mukana ollut muusikko Elisa Luukainen on saatu mukaan esittämään kappaleita, Pesonen ja Pyy kertovat.

Luonnon ja ympäristön suhde eloon on keskeinen asia esityksessä.


-Elossa on kollaasinomaisesti vähän kaikkea; tekstiä, liikettä, ääntä ja merkityksellisiä näyttämökuvia. Sisällöllisesti se tarjoaa jotain ihmisen ja luonnon suhteesta sekä vähän kuolemasta. Elämisen paloja, Pesonen tarkentaa.

Esitys sisältää tunnelmia elämästä. Aiheita, jotka kiinnostavat ja joita voi tutkia teatterin avulla.

Pyy kuvailee Eloa kauniiksi, sopivan rosoiseksi, mutta elämänjanoiseksi teokseksi. Hän uskoo, että se sisältää paljon asioita, joita ihmiset saattavat tunnistaa. Pyyn sanojen mukaan Elo tarjoaa yleisölle nautinnollisen elämyksen.

-Esityksessä saattaa ehkä päästä itsekin mukaan näyttämökuvaan, Pesonen vihjaa.

Elo-esityksen voi nähdä Taideakatemian Yössä 8.11. Naruteatterissa ilta seitsemältä ja kahdeksalta. Esitys kestää noin 30 minuuttia.