Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.11.2016

Arvosanavalinta helpottaa opintojen aloitusta

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut korkeakoulujen kanssa, että pitkää valmentautumista vaativista opiskelijavalinnoista luovutaan vuoteen 2018 mennessä. Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila pitää muutosta myönteisenä.

– Muutos nopeuttaa ja yksinkertaistaa valintoja ja nopeuttaa opiskelun aloitusta. Lisäksi se säästää opetushenkilökunnan aikaa loppukeväästä, toteaa rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

– Esimerkiksi kulttuurialalle tarvitaan luonnollisesti kuitenkin edelleen pääsykokeita alasta riippuen.

Myös ministeriön mukaan jatkossakin opiskelijavalinnoissa tulee olla väylä ja näytön paikka myös niille, joille motivaatio ja kipinä opiskeluun syttyy myöhemmin kuin lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa.

Pääsääntöisesti arvosanavalinnoin tehtävät opiskelijavalinnat alkavat jo syksyllä 2018.

– Arvosanojen tarkistaminen vaatii paljon manuaalista työtä, joten siihen täytyy kehittää järjestelmä. Uudistuksen tavoitteena on kuitenkin se, että hakija saa mahdollisimman nopean päätöksen opiskelupaikasta. Siten pystyisi paremmin orientoitumaan alkaviin opintoihin, Taatila toteaa.

Jo vuoden 2017 yhteishaussa ammattikorkeakoulut määrittelevät hakukohteittain varasijalle jäävien hakijoiden määrän. Kukin korkeakoulu voi rajata varasijalle jäävien määrän hakukohteen todellisten varasijalta hyväksytyksi tulemisen mahdollisuuksien mukaan.

 

– Aikataulu sinänsä ei vielä muutu vuonna 2017, vaan hakijat ovat paremmin tietoisia tilanteestaan. Tarvittaessa varasijat elävät edelleen aina elokuun puoleen väliin saakka. Korkeakouluilla on kuitenkin mahdollisuus ilmoittaa Opintopolussa kun opiskelijavalinta on tehty jonkin hakukohteen osalta, mikä palvelee hakijaa, kertoo suunnittelija Katja Mäkinen Turun AMK:n hakijapalveluista.

Ammatillisten opintojen yhteismitallisuus haasteena

Aikaisempien opintosuoritusten yhteismitallisuus on haasteellista. Todennäköisesti AMK:iin tulee kolme hakujonoa; ylioppilastutkinnot, toisen asteen tutkinnot ja yleisiä oppimistaitoja mittaava jono. Haasteita siis riittää ja rehtori myöntää, että avoimia kysymyksiä on vielä paljon.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen aikoo jatkotyönä asettaa erillisen työryhmän pohtimaan yliopistojen ja erityisesti ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintoja ammatillisen koulutuksen suorittaneiden kannalta.

Ammatillisen koulutuksen todistusarvosanoja ei hyödynnetä korkeakoulujen valinnoissa tällä hetkellä juuri lainkaan. Ammattikorkeakouluissa aloittavista merkittävä osa (35 %) on kuitenkin suorittanut ammatillisen perustutkinnon, kouluasteen, opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon.

Jatkossa ammattikorkeakoulut myös lisäävät ensimmäistä korkeakoulututkintoa suorittamaan valittujen osuutta kaikista uusista opiskelijoista. Vuonna 2020 ammattikorkeakouluun valituista opiskelijoista vähintään 80 prosenttia on aidosti ensimmäistä kertaa korkeakouluun hyväksyttyjä.