Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 9.11.2016

Suvi Lehtimäen opinnäytetyö voitokas

Opiskelija Suvi Lehtimäki Turun ammattikorkeakoulusta palkittiin opinnäytetyöstään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella järjestetyssä opinnäytetyökilpailussa. Kilpailu oli osa Lihavuus laskuun -ohjelmaa. Lehtimäen työssä pohdittiin ratkaisuja siihen, miten ylipainoa voi ehkäistä ja vähentää autonkuljettajan tehtävässä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjesti opinnäytetyökilpailun kaikille ammattikorkeakoulujen opiskelijoille kansallisen Lihavuus laskuun – Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta -ohjelman aihepiiristä 25. toukokuuta 2015. Kilpailuaika päättyi 31. maaliskuuta 2016.

Kilpailutöiden arvioinnissa huomioitiin aiheen ajankohtaisuus ja työn innovatiivisuus, toteutettavuus ja lopputulos kansallisen Lihavuus laskuun -ohjelman kannalta.

Pääpalkinto annettiin kolmelle opinnäytetyölle. Palkitut opinnäytetyö olivat Suvi Lehtimäen, Turun AMK, Ravitsemus- ja liikunnanohjaus Postin autonkuljettajille, Anna Karoliina Ahtiaisen, Haaga-Helia AMK, Kohotetaan Kuntoa Kimpassa – tutkimus kilpailumuotoisen liikuntakampanjan vaikutuksista työyhteisöissä sekä Mika Judinin, Miika Kortelaisen ja Mika Turpeisen, Karelia AMK, Ravitsemuksen ja levon vaikutus ensihoitajan työssäjaksamiseen. Juliste ja PowerPoint-esitys Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen käyttöön.

Autonkuljettajille ravitsemus- ja liikunnanohjausta

Lehtimäen toiminnallinen opinnäytetyö koostui kahdesta Postin autonkuljettajille suunnitellusta ryhmäohjauskerrasta.

Ensimmäisellä kerralla käsiteltiin terveellistä ravitsemusta ja testattiin omia ravitsemustottumuksia. Kuljettajien taukotilaan pystytettiin rasva-, suola-, sokeri- ja kalorinäyttely.

– Näyttelyyn oli valittu tuotteita, joita suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan käytettäväksi päivittäin, sekä sellaisia tuotteita, joita suositellaan käytettäväksi harvoin. Tuotteiden rasva- ja sokerimäärät havainnollistettiin tuotteiden yhteydessä käyttämällä konkreettisesti sokeripaloja. Näyttely oli esillä taukotilassa kuukauden ajan, Lehtimäki selittää.

Toisella ohjauskerralla käsiteltiin liikuntaa. Ohjauskerralla tutustuttiin Käypä hoidon liikuntasuositukseen ja keskityttiin erilaisiin mahdollisuuksiin omaehtoisen liikunnan harrastamiseksi, joita Posti työnantajana tukee.

– Huippujuttu, kun oma opinnäytetyö sai tunnustusta julkiselta taholta! Kiitokset haluan esittää ohjaaville opettajilleni Satu Haloselle ja Jaana Uutulle periksiantamattomasta ohjauksesta, Lehtimäki kiittää.

Onnea hienosta työstä!