Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 15.11.2016

Taideakatemiasta Hollywoodin huippukouluun

Suomalaisohjaaja Paul Vogel on ensimmäinen suomalainen, joka on päässyt arvostettuun University of Southern California School of Cinematic Artsiin Yhdysvalloissa. Samaiseen elokuvayliopistoon on hakenut muun muassa Oscar-voittaja Steven Spielberg pääsemättä sisään.

USC School of Cinematic Arts on Yhdysvaltojen vanhin elokuvakoulu. Vogelin osalta koulutus on vasta alkumetreillä, mutta odotukset opintojen suhteen ovat korkealla.

– Vielä tuntuu joka päivä siltä kuin menisi Disneylandiin, Vogel naurahtaa.

– Käytävillä tulee vastaan Oscar-palkittuja professoreita, jotka ovat aina käytettävissä ja se on ehkä siistein kokemus. Koen olevani todella onnekas, kun olen saanut tällaisen tilaisuuden, Vogel jatkaa.

Kiivas opiskelurytmi maistuu Vogelille

Vogel suuntasi Hollywoodiin Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta, joka Vogelin mukaan antoi hyvät valmiudet huippukoulussa pärjäämiseen.

– Tärkein, mitä Taideakatemiasta sai, oli mahtava verkosto. Sitä tuli hyödynnettyä paljon koulun jälkeen. Tukea ja kannustusta sai opettajilta, jotka puskivat opiskelemaan ulkomaille.

Turun ammattikorkeakoulu ja USC School of Cinematic Arts eroavat Vogelin mukaan toisistaan varsinkin opiskelurytmin osalta.

– Vauhti tuntuu ihan älyttömältä, mikä on omasta mielestä ihan hyvä asia. Jo ensimmäisen viikon aikana käytiin läpi kuvaamista teknisellä tasolla, ryhmille annettiin kamerat ja tehtiin kuvausharjoituksia. Samalla opiskellaan muita kursseja, kuten käsikirjoittamista ja tuotantoa, Vogel kertoo.

Jos alkutahdit ovat olleet ripeät, Vogel kertoo, että tahti vain kiihtyy.

– Myöhemmin päästään siihen, että viikonloput ollaan aina kiinni kuvauksissa. Siinä ei paljon jää aikaa koulun ulkopuolelle.

Vogelin mukaan vaikein asia oli tehdä konkreettinen päätös kouluun hakemisesta, muttei kadu päätöstä hetkeäkään.

– En ensin odottanut pääseväni sisään. Asenteeni oli, että laitetaan hakemus menemään ja katsotaan miten käy, Vogel muistelee.

Hollywood auttaa verkostoitumaan

Vogelin mielestä USC School of Cinematic Arts on parhaimpia kouluja opettamaan Hollywoodin valtavirtaelokuvien tuotantoa. Koulupaikan valintaan vaikuttivat selvästi myös Vogelin omat mieltymykset.

– Oma elokuvamakuni on aina ollut viihteellisempää ja täällä sellaisia pääsee tekemään.

Vogel kertoo, ettei USC School of Cinematic Arts ollut ainoa hakuvaihtoehto, mutta valintaan vaikutti koulun maine.

– Koulun nimellä on jonkin verran painoarvoa. Lisäksi hakuihin vaikutti se, että tässä koulussa annetaan paljon arvoa elokuvan sisällölliselle kerronnalle.

Vogel korostaa, että USC School of Cinematic Artsin kautta luodut kontaktit ovat erittäin tärkeitä jatkon kannalta.

– Ihmiset, joiden kanssa täällä opiskellaan ja tehdään projekteja, ovat niitä joiden kanssa myöhemmin tehdään töitä. Parhaassa tapauksessa ne suhteet jatkuvat eläkeikään asti, Vogel sanoo.

Teksti: Mira Nurmi ja Joni Vainio
Kuva: Joni Kuusisto / Sampo Pihlaja