Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.12.2016

Laatupalkinto verkkojulkaisulle ”Ett steg mot Sverige”

Baltian maitten nuorten keskuudessa kiinnostus ruotsin kieleen on kovassa nosteessa. Pääsyynä tähän on usein omien mahdollisuuksien paraneminen, kun nuori on hakeutumassa pohjoismaisille työmarkkinoille.

Turun AMK:n lehtorit Hilkka Bergman ja Minna Björkberg-Suominen ovat toteuttaneet ruotsinkielisen virtuaalisen oppimateriaalin Baltian maissa ruotsia opiskeleville yliopisto- ja lukio-opiskelijoille yhdessä ruotsalaisten, virolaisten, liettualaisten ja latvialaisten kollegojensa kanssa.

Tästä pääset suoraan oppimateriaaliin.

Teksti: Johanna Stenroos-Vuorio, Hilkka Bergman
Kuvat: Minna Björkberg-Suominen

Materiaali tuotettiin osana Ett steg mot Sverige –hanketta ja julkaistiin syyskuussa 2016. Kyseessä on ruotsin kielen virtuaalinen oppimateriaali kielitaitotasolla B1, ja projektissa onnistuttiin. Hanke voitti Nordplussan laatupalkinnon Nordiske Sprog –ohjelmassa parhaana toteutuksena vuonna 2016.

Hankkeen toteutuksen aikana Hilkka Bergman ja Minna Björkberg-Suominen ovat huomanneet, että Turun AMK:lla on paljon annettavaa naapurimaiden kollegoille.

- Se, mikä meillä kuuluu jo vakiintuneisiin opetusmenetelmiin, kuten virtuaaliset oppimisympäristöt, monialaisuus, monimuotokoulutus, kielten integrointi ammattiaineisiin, verkkopedagogiikka, yhteisöllisen ja yhteistoiminnallisen oppimisen tukeminen, voidaan kokea hyvinkin innovatiivisena lähialueillamme. Olemme välillä tunteneet olevamme suorastaan koulutusvientitehtävissä, miettivät Bergman ja Björkberg-Suominen.

Kaikki materiaali on vapaasti verkossa ja soveltuu myös itseopiskeluun

Alun alkaen idea oppimateriaalin kehittämiseen tuli Baltiasta, Daugavpilsin yliopistosta Latviasta. Kiinnostus ruotsin kieleen on siellä kovassa nosteessa. Uuden oppimateriaalin tarkoituksena oli luoda käytännönläheistä ja kilpailukykyä lisäävää kielitaitoa, joka auttaisi nuoria sopeutumaan pohjoismaiseen toimintaympäristöön.

- Nuorille sopivasta oppimateriaalista on jatkuva pula, ja erityisesti pula on sellaisesta materiaalista, joka olisi ilmaiseksi kaikkien käytettävissä. Digitaalista materiaalia ei myöskään ole ollut tarjolla, miettii Bergman.

Hanke alkoi lukiolaisille tehdyllä kyselyllä kaikissa kolmessa Baltian maassa. Oppimateriaalin sisältö päätettiin nuorten mieltymysten mukaan ja kirjoitustehtävä jaettiin viiden osallistujamaan kesken. Lopulta kaikki materiaali julkaistiin vapaasti verkossa ja se muokattiin soveltuvaksi myös itseopiskeluun.

Oppimisympäristö on ollut jo käytössä kaikissa kolmessa Baltian maassa ja vastaanotto on ollut innostunutta. Opettajat ja opiskelijat ovat erityisesti arvostaneet sitä, että materiaali on ilmaiseksi kaikkien saatavilla.

- Daugavpilsin yliopiston lehtorit Ilona Laha ja Aija Jakovele kertoivat meille hankekokouksessa, että aihepiirit ovat innostaneet opiskelijoita ja että kielitaitotasovaatimus on ollut kohdallaan. Riikassa marraskuussa myönnetty laatupalkinto perustelikin valintaansa juuri materiaalin ajankohtaisuudella ja innostavuudella, minkä myös opiskelijat ovat vahvistaneet, Bergman miettii.

Verkostolle myönnettiin kesällä 2016 uusi Nordplus-hanke ja tulevien kolmen vuoden aikana valmistetaan alkeistasolle uusi oppimiskokonaisuus. Tällä kertaa tuotetaan myös äänitiedostot. Uudessa hankkeessa ryhmä luottaa jo toimivaksi osoittautuneeseen työnjakoon: Ruotsi vastaa materiaalin kielellisestä ja kulttuurisidonnaisesta asiantuntemuksesta, Turun AMK tuo mukanaan metodologisen tuen ja innovatiivisia pedagogisia ratkaisuja. Baltian maat hoitavat materiaalin käännöksien lisäksi sen testauksen ja digitalisoinnin.

Mikä Ett Steg mot Sverige?

  • Ett Steg mot Sverige -hankkeessa tuotetiin Nordplus-rahoituksella ruotsin kielen virtuaalinen oppimateriaalikokonaisuus yhdessä Baltian maiden kanssa 
  • Kohderyhmänä olivat Baltian maiden lukiolaiset ja yliopistojen kielenopiskelijat. Materiaali julkaistiin syyskuussa 2016.
  • Hankkeelle myönnettiin laatupalkinto Riikassa 24.11.2016 järjestetyssä Nordplus-seminaarissa. Kiitosta annettiin erityisesti materiaalin ajankohtaisuudesta ja innovatiivisuudesta. Hanke kilpaili paremmuudesta 12 muun Nordplus Sprog ja Nordplus Horizontal ohjelman hankkeen kanssa.
  • Yhteistyöllä luotiin myös verkosto Suomen, Ruotsin ja Baltian maiden korkeakoulujen välille. Kesällä 2016 yhteistyöverkostolle myönnettiin uusi Nordplus-hanke kolmeksi vuodeksi eteenpäin uuden materiaalin tuottamista varten.