Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 5.3.2017

Ääntä syövää ääntä ja muita innovaatioita

Turun korkeakoulujen yhteisessä ICT showroom -tapahtumassa opiskelijaryhmät esittelevät tuoteinnovaatioitaan ja kisaavat keskenään. Kilpailemisen lisäksi tarkoituksena on edistää korkeakoulujen tutkimustulosten kaupallistamista ja esillä on teknisesti ja sovellettavuudeltaan hyvin erilaisia innovatiivisia ratkaisuja.

Maaliskuisessa tilaisuudessa voi tutustua mm. vastameluhallintaan perehtyneeseen ANC-tiimiin, jossa taustainnoittajana on venevalmistaja Buster.

– Tekemämme tutkimustyö pohjautuu Active Noise Control -systeemiin eli aktiiviseen vastameluhallintaan. Ideana on tutkia erilaisia metodeja, jolla voitaisiin vaimentaa veneen moottorista aiheutuvaa melua, kertoo opiskelija-projektipäällikkö Aleksi Hakkarainen Turun AMK:sta.

Projekti on ollut suurimmaksi osaksi silkkaa tutkimustyötä, eikä tavoitteena ole ollut saada valmista tuotetta messuilla esiteltäväksi. Mutta demolaitteen tiimi on kuitenkin valmistanut ICT showroomiin, ja siitä perusajatus selviää katselijoille.

– Esiteltävän demolaitteen idea perustuu vastavaiheeseen. Melulähteestä nauhoitetaan ääntä, joka syötetään digitaaliseen signaaliprosessoriin, jossa sen vaihe käännetään ja sitä viivästetään. Tämän jälkeen se syötetään edelleen kaiuttimeen. Alkuperäinen signaali ja prosessoitu signaali kumoavat toisiaan, kun ne summataan, toteaa Hakkarainen.

– Teemme projektia Buster-venevalmistajalle. Tutkimuksemme antaakin hyvät lähtökohdat viedä asiaa eteenpäin ja työmme tutkimustuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuudessa myös esimerkiksi toimistotiloissa yms., Hakkarainen kertoo.

TERVETULOA ICT SHOWROOM 2017 -TAPAHTUMAAN

tutustumaan vastameluhallintaa hyödyntävään sovellukseen sekä muihin tuoteideoihin

torstaina 9.3.2017 klo 10 - 14 Turun ammattikorkeakouluun

ICT City, Joukahaisenkatu 3, Turku

Kisaan on ilmoittautunut yli 50 opiskelija-kilpailijoiden ryhmää, joilla kaikilla on esitteillä uusia ideoita. Tilaisuus on samalla osa Turku ICT Week -teemaviikkoa, jota koordinoi Turku Science Park.

– Ideoita esitellään yleisölle avoimessa tilaisuudessa ja voittajan valitsee alueen yritysedustajista muodostettu arvovaltainen jury, kertovat projektipäällikkö Kari Haajanen ja lehtori Hazem Al-Bermanei Turun AMK:sta.