Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.5.2017

Kirjaston merkitys hyvinvoinnin luojana korostuu tulevaisuudessa

Kirjasto- ja tietopalvelukoulutuksen Tulevaisuus-ilta sidosryhmille kokosi kirjastoalan koulutus- ja sidosryhmät ohjelmalliseen iltaan 18.5. Illan avasi rehtori Vesa Taatila korostaen puheessaan kirjaston merkitystä tulevaisuuden hyvinvoinninvoinnin luojana enenevässä määrin.

Teksti: Ritva Hyttinen ja Jaana Kallio-Gerlander
Kuvat: Riina Lahtinen

Kirjastoalan koulutuksessa on paineita, koska alalla vaaditaan yhä enemmän moniosaajan taitoja kuten talous-, markkinointi- ja data-analytiikkaosaamista, joista puhui KT-päällikkö Jaana Kallio-Gerlander. Eduskunnan kirjaston palvelujohtaja Antti Virrankoski painotti puheenvuorossaan erityisesti monipuolista ja syvällistä asiakasosaamista eli asiakaslukutaitoa. Skypen välityksellä puhunut Virrankoski korosti myös sitä, että ohjaustaitojen lisäksi kirjastotyössä on tärkeää hallita monimuotoisen yhteiskunnan vuorovaikutustilanteet.

Turun AMK:n opiskelijat Antti Nyqvist, Satu Heikkinen, Hanna Nieminen ja Roosa Lönnqvist vetivät Tulevaisuus -workshopin, jossa keskityttiin kokoamaan työelämän näkemyksiä tulevaisuuden kirjastoalan osaamiseen. Innostuneet ja keskustelevat pöytäkunnat tuottivat arvokasta tietoa uudistuvan koulutuksen lukusuunnitelmatyöhön. Keskeisinä osaamisina nousivat esiin muun muassa ympäröivän yhteisön tuntemus ja asiakaslähtöinen palvelumuotoilu, viestintä ja vuorovaikutus, pedagoginen osaaminen, verkostoituminen sekä alan substanssiosaamiset.

Puheenvuoron data-analytiikasta ja sen merkityksestä piti johtava suunnittelija Matti Sarmela kirjasto.fi-palvelusta. Porin kaupunginkirjaston apulaisjohtaja Paula Kauppila sanoi, että kirjaston on tunnettava ihmisten arki ja päästävä osaksi sitä. Johtava pedagoginen informaatikko Pirjo Salmén Helsingin kaupunginkirjastosta korosti mediakasvatuksen merkitystä. Opiskelijat saivat omien sanojensa mukaan illasta paljon sulateltavaa. Satu Heikkinen totesi, että niin paljon tuli mielenkiintoista asiaa, että ei vielä täysin ymmärräkään. Tämä avasi silmiä työelämän vaatimuksille.

Ilta sai runsaasti positiivista palautetta kaikilta osallistujilta ja kokoontumisia toivottiin lisää. Lehtorit Riikka Kulmala ja Lauri Pietikäinen kokoavatkin palauteen yhteen kaikille lähetettäväksi ja uusi tilaisuus on luvassa heti syksyllä. Siellä myös esitellään jo työn alla olevaan lukusuunnitelmaa.