Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.7.2017

Ruissifillaria poljettiin aurinkoisessa säässä

Turun AMK:n opiskelijat kehittivät Ruisrockiin 7.-9.7. #Ruissifillari-projektin, jossa energiaa talteen ottavan tandempyörä johdatteli festarikansaa sähköntuotannon ja energiansäästön pariin. Ruisrockilla ja Turun AMK:lla on ollut vastaavaa kiertotalouteen ja ympäristötyöhön liittyvää yhteistyötä jo useampana vuonna peräkkäin.

Lämmin ja aurinkoinen sää hemmotteli tänäkin vuonna iloista festarikansaa Ruisrockissa. #Ruissifillari oli saanut festareilla aitiopaikan, sillä se sijaitsi aivan Rantalavan tuntumassa. Kolmen päivän aikana tandempyörää käytiin polkemassa sankoin joukoin. Pyörään asennettu dynamo muutti polkijoiden polkaisut energiaksi, joka johdettiin hyötykäyttöön.

#Ruissifillari-projektin tarkoituksena oli herätellä festarikävijöitä pohtimaan sähköä, sen tuottamiseen vaadittua työtä ja sitä, kuinka sähköä ei vain mystisesti ilmaannu tyhjästä valonkatkaisinta painamalla. Pyörän toteuttamiseen osallistuivat AMK:n ja toisen asteen opiskelijoiden lisäksi yhteistyössä paitsi Ruisrock, myös kierrätyspyöräverstas Recykkeli, MyPose, Turun Ekotori, Joukon Voima, Pure Waste, Turun kaupunki, 6Aika-hanke TRY OUT! sekä Telaketju-hanke. AMK:n festaripisteellä ympäristöteemaa esiteltiin myös esimerkiksi tekstiilikierrätyksen ja jakamistalouden kautta.

Muistoksi #Ruissifillarista polkijat saivat MyPose-laitteella otetun selfien itsestään pyörän selässä. Pyörä sai festarikävijöiden keskuudessa positiivisen vastaanoton ja oli myös vallattoman hauska kokemus projektin parissa pitkän aikaa puurtaneille opiskelijoille. Aina opintopisteitä ei tarvitse ansaita luennoilla istuen!

Katso tekijöiden tunnelmia Youtubesta: https://youtu.be/p7AugrcizrU

Nyt Ruisrockin päätyttyä #Ruissifillari suuntaa Recykkelin hellään huomaan huoltoa varten. Pyörä nähdään kuitenkin tänä kesänä vielä Turun Messuilla 24.-27.8., jonne innokkaat polkijat saavat tulla pyörää testaamaan ja samalla perehtymään sähköntuotannon ihmeelliseen maailmaan. Sillä välin Turun AMK:n opiskelijoista ja henkilökunnasta koostuva tiimi aloittaa jo nyt hyvissä ajoin ympäristöteeman ja kiertotalouden näkyvyyden suunnittelun kesän 2018 Ruisrockia varten. Tapaamisiin taas ensi vuonna!

Teksti: Laura Laitinen
Kuvat: Piia Nurmi