Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.8.2017

Väitös: Ylempi AMK-koulutus voisi kehittää teknologiavälitteistä viestintäosaamista

Asiantuntijoiden teknologiavälitteinen viestintäosaaminen ei ole työelämän vaatimalla tasolla, osoittaa KTT Mervi Varhelahden kasvatustieteen alan väitöstutkimus. Väitöskirja tarkastettiin Turun yliopistossa 18.8. Varhelahti työskentelee Turun AMK:ssa lehtorina ja online-oppimisen asiantuntijana.

Mervi Varhelahti tarkasteli erityisesti ylempien ammattikorkeakoulututkintojen antamaa teknologiavälitteistä viestintäosaamista. Hän havaitsi, etteivät liiketalouden ylemmät AMK-tutkinnot kaikilta osin kavenna työelämässä havaittua osaamiskuilua.

Varhelahden väitöskirja keskittyi tutkimaan teknologiavälitteistä viestintäosaamista YAMK-kontekstissa. Väitöstutkimuksen tuloksien myötä tavoitellaan tietoa, jonka avulla liiketalouden Master- eli ylempiä AMK-tutkintoja voidaan kehittää vastaamaan työelämän osaamistarpeisiin.

YAMK-tutkinnoissa opiskelijat ovat aikuisia, joilla on työkokemusta, ja he opiskelevat usein työn ohella. Koulutus järjestetään monimuotokoulutuksena ja osaamista kehitetään pääosin korkeakoulun tarjoaman oppimisympäristön ulkopuolella.

Varhelahden mukaan teknologiavälitteisen viestintäosaamisen kehittämiseen olisikin erinomainen mahdollisuus huomioimalla opiskelijoiden oman työn autenttiset tilanteet oppimisympäristöinä.

– Jos ajatellaan organisaatioiden sosiaalisessa mediassa toimimisen ohjeistuksia, niin ne ovat organisaatiokohtaisia. Organisaatiot toimivat myös varsin erilaisissa kansainvälisissä toimintaympäristöissä ja organisaatioiden teknologiset ratkaisut tai viestintäkulttuurit ovat varsin erilaisia, Varhelahti sanoo.

Ammattikorkeakouluilla selvä rooli osaamisen kehittämisessä

Jotta teknologiavälitteinen viestintäosaaminen todella kehittyy, toteutus vaatii Varhelahden mukaan vahvaa verkostomaista opetussuunnitelmatyötä, jossa vuoropuhelua käyvät opettajat, opiskelijat ja työnantajat. Samalla vahvistuu ammattikorkeakoulujen tehtävä työelämävastaavasta osaamisen kehittämisestä. Opiskelijan lisäksi työnantajaorganisaatioiden osaaminen kehittyy.

– Opiskelijat olivat melko tyytyväisiä teknologiavälitteisen viestintäosaamisen kehittämiseen. Osaamisalueet, jotka nousivat kehittämiskohteiksi, ovat kuitenkin juuri ne samat, jotka työelämässä koettiin tärkeiksi eli eettinen osaaminen, viestintäteknologian valinta ja kansainvälisyysosaaminen.

Väitöstutkimuksessaan Varhelahti tarkasteli teknologiavälitteistä viestintäosaamista asiantuntijatehtävissä sekä Suomessa toimivissa organisaatioissa että eri Euroopan maissa toimivissa kansainvälisissä organisaatioissa. Yrittäjyys- ja liiketoimintaosaamisen (YAMK) -tutkinnon näkökulmaa teknologiavälitteisen viestintäosaamisen kehittämiseen hän avasi tutkimalla kyseisen tutkinnon kirjallisia toteutussuunnitelmia sekä opiskelijoiden kokemuksia opetuksesta.

Vastaväittäjänä toimi dosentti Seija Mahlamäki-Kultanen (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Mirjamaija Mikkilä-Erdmann (Turun yliopisto).

FM, KTM Mervi Varhelahti on syntynyt vuonna 1969 ja kirjoittanut ylioppilaaksi Meri-Porin lukiossa vuonna 1988. Varhelahti suoritti korkeakoulututkintonsa Turun yliopistossa vuosina 1995 (FM) ja 2010 (KTM).

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-6901-2

Lähde: Turun yliopiston väitöstiedote