Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.6.2014

Työturvallisuusasiat koskevat kaikkia

112-päivätapahtuma on syntynyt tarpeesta parantaa opiskelijoiden tietoisuutta työ- ja tuoteturvallisuudesta sekä turvallisuusasioista ylipäänsä. Puhujana mm. FIHTAn johtaja Tom Ståhlberg.

- Päivä on myös hieno esimerkki yhteistyöstämme alueen yritysten kanssa, sillä neuvottelukuntamme jäsenet osallistuvat tapahtuman järjestämiseen pitämällä asiantuntijaesityksiä aihepiiristä, kertoo yliopettaja Ilari Suominen Turun AMK:sta.

Tiistaisena aamupäivänä Lemminkäisenkadun aulaan alkaa pikku hiljaa kertyä porukkaa. 112-turvallisuutapahtuma alkaa tervetulotoivotuksella klo 12.15. Alustuksen jälkeen opiskelijat siirtyvät kiertämään rastipisteitä, joita on yhteensä seitsemän kappaletta. Rasteja vetävät alaa bioaloja pitempään opiskelleet.

Ensiapurastilta kuuluu naurua, kun koehenkilöä kiinnitetään kevytpaareihin. Kiinnittäminen on tärkeää, jotta potilas pysyy paareilla, kun häntä aletaan nostaa. Miksi ihmeessä tällaista ja muita turvallisuuspäivässä nähtäviä taitoja oikein pitää opetella?

- Turvallisuutta on tärkeä pohtia säännöllisin väliajoin, jottei kukaan vain erehtyisi luulemaan, että laboratorioissa on ensisijaisesti turvallista, pohtii asiaa laboratorioinsinööri Jaana Vaskikari Turun AMK:sta.

Mikrobirastilla on tohinaa, kun opiskelijaryhmä yrittää yhdistää kuvakortit mikrobeista oikeisiin nimiin. Lisäksi pitäisi vielä tietää, mistä kyseessä oleva mikrobi voi tarttua.

- Vaihtelevalla menestyksellä onnistuimme, tuumaa ensimmäisen vuoden bioalojen opiskelija Harri Vuori ryhmän onnistumista.

Toiminnallisuutta ja asiantuntijaesityksiä käsi kädessä

Toiminnallisten rastien lisäksi päivän aikana kuultiin kolme asiantuntija-seminaariesitystä, joista ensimmäisen piti Bio- ja elintarvikeneuvottelukunnan puheenjohtaja, FIHTAn johtaja Tom Ståhlberg. Esitys, joka käsittelee turvallisuutta yleisemmällä tasolla käyttäjien ja yritysten näkökulmasta, kerää koko salin täyteen kuulijoita.

Lisäksi päivän aikana kuultiin Tony Lönnbäckin luento työturvallisuuden johtamisesta sekä Eva Landorin esitys elintarvikeketjun turvallisuudesta.

112-turvallisuustapahtuman järjestivät Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma ja sen neuvottelukunta yhteistyössä. Päivässä nähdyistä rastipisteiden suunnittelusta ja organisoinnista vastasivat bioalojen opiskelijat Daniel Wiklund ja Lauri Hörkkö. Lisäksi kaikilla rasteilla vetäjinä toimivat bioalojen opiskelijat.

- Tarkoituksenamme oli järjestää mukaansa tempaava ja interaktiivinen päivä, naurahtaa Daniel Wiklund.

Ja hyvin onnistuivat projektia vetäneet nuoret miehet kanssaopiskelijoineen sekä opettajineen. Turvallisuus on tärkeä asia, ja nyt se pysyy taas mielissä hetkisen pitempään.