Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.10.2017

Tuuli vie – ja tuuli tuo, sanoi Saimi 100 vuotta.

Teksti: Riikka Sandberg Kuvat: Saija-Riikka Louhelainen

Aforismien työpajassa kerättiin elämänohjeita Suomen ikäisiltä naisilta. Yleisö näkee nämä ja muut hankkeessa syntyneet teokset Turussa marraskuussa.

Tulevaisuuskortti?

2017 tulevaisuuden kuvaa Suomesta -hankkeen työpaja voi putkahtaa minne vain, keille vain – ja nyt vuorossa on Runosmäen vanhuskeskus.

Hanke on osa Suomi 100 -juhlavuotta, ja Turun ammattikorkeakoulu on mukana. Työpajoissa luodaan tulevaisuuden kuvia, tulevaisuuskortteja, joita voi kurkkia jo kuvapalvelu Instagramissa hakusanalla #tulevaisuuskortti.

Työpajoissa lähdetään omista ideoista ja pohdinnoista, joista syntyy taiteen ja median keinoin erilaisia tulevaisuuden kuvia. Saa piirtää, maalata, kirjoittaa, valokuvata, videoida, näytellä tai vaikka tanssia, mutta luovan toiminnan tavoite on kuitenkin yhteinen: millainen on tulevaisuus?

 

Kahvia, kettukarkkeja ja tarinoita

Lokakuun neljäs on sitä miltä kuulostaakin, mutta meitä ei harmaus haittaa. Parkkipaikalla seisovat Laura Torkkel, Karoliina Illi, Nella Toivanen ja Tella Vahala, Taideakatemian syksyntuoreet opiskelijat. Tuottaja Saija-Riikka Louhelainen on varannut meille roimasti kyniä ja paperia, koska haluamme kerätä vanhuksilta elämänohjeita.

Haluamme välittää eteenpäin sellaisia sutkautuksia, jotka ovat kulkeneet ihmisten mukana hetken tai pitkään. Vaikka elämänohjeet ammentuvat menneisyydestä, ne ovat, ja ovat aina olleet, ohjeita tulevaa varten. Ne kestävät aikaa.

Sisällä on kahvitarjoilut ja kymmeniä leppoisia asukkaita. Tuomme mukanamme muistelun helpottamiseksi myös vanhoja esineitä, kuten kunnon luuripuhelimen ja sotilaan karvalakin.

Saimilla, 100 v, on pehmeä tukka, lämmin neule, silmien pilkettä ja kauheasti juttuja. Karoliina kirjoittaa tiuhaan kuin kesätoimittaja.

”Huolestuminen on mielikuvituksen väärinkäyttöä”, lukee yhdessä. ”Älä juo liikaa mehuja”, lukee toisessa. Hetkessä huone on täynnä puheensorinaa, naurua ja jopa laulua: Soile, 90 v, on pistänyt Rosvo Roopeksi opiskelija Lauran kanssa.

Elämänohjeiden lisäksi jaetaan muutakin. On tarinoita perheestä ja ystävistä. Rakkaudesta ja sodasta. Pitkistä työpäivistä, muutamista matkoista sekä ihanasta Turusta: ”Kiukut ja kaikki häviää, ku pääsee Föril”, tokaisee Anneli, 95 v.

 

 

Viisaudet ja veikeydet jakoon

Elämänohjeiden näyttely järjestetään Instagramissa, ja ensimmäinen teos julkaistaan 13.10. Mukana on myös elämänohjeita lapsilta, koska tiimimme jatkoi matkaa vanhuskeskuksesta päiväkotiin.

Tulevaisuuskortin voi tehdä myös kuka tahansa, missä tahansa. Linkkiä pitkin pääset ohjeiden ääreen: https://suomi100.turkuamk.fi/ohjeistus/

 

Koko Suomen tulevaisuuskortit Instagramissa: #tulevaisuuskortti

Seuraa elämänohjeiden näyttelyä Instagramissa: @2017tulevaisuudenkuvaa

 

Riikka Sandberg

Kirjoittaja on Turun AMK:n suomen kielen ja viestinnän opettaja,

jonka mielestä hyvässä elämänohjeessa raikaa murre, ajan patina,

pätkä osuvaa kertosäettä tai vaikka hyvin brändätty mainoslause.