Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.10.2017

Asiakkaan toimintakyky tarkastelussa

Valtakunnallisessa PROSOS-hankkeessa kehitetään aikuissosiaalityötä. Turun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja kuntoutusalan opettajat ja opiskelijat, alueen kunnat ja Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO järjestivät AMK:ssa 25.10.2017 seminaarin. Teemana oli asiakastyö.

PROSOS on valtakunnallinen Sosiaalialan osaamiskeskusten toteuttama hanke, jossa kehitetään aikuissosiaalityötä. Sosiaalialan ja kuntoutusalan opettajat ja opiskelijat tekevät Varsinais-Suomen osahankkeessa moniammatillista yhteistyötä alueen kuntien ja Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Vasson kanssa.

Hankkeessa kehitetään uudenlaisia yhteisöllisiä ja osallistavia työtapoja aikuissosiaalityöhön. Myös toimeentulotuen Kela-siirron vuoksi on erityisen suuri tarve kehittää uusia toimintamalleja aikuissosiaalityössä.

Palvelutarpeen arviointia kehittämässä

Vasson osahankkeen yhtenä vastuualueena vastuulla on palvelutarpeen arvioinnin kehittäminen. Seminaarin teemana oli sosiaali- ja terveydenhuollossa toteutettava asiakkaiden toimintakyvyn ja asiakastyön tavoitteiden tarkastelu. Seminaariin osallistui noin 40 varsinaissuomalaista sosiaalityöntekijää ja sosiaaliohjaajaa. 

Toimintaterapian yliopettaja Tiina Hautala esitteli seminaarissa toimintakyvyn, toiminta­rajoitteiden ja terveyden ICF-luokitusjärjestelmää.

– ICF luokituksella ruumiin ja kehon toiminnot, ruumiin rakenteet, suoritukset ja osallistuminen sekä ympäristötekijät muodostavat toimintakyvyn ja terveyden osatekijät. Luokitusta hyödyntäen sosiaalityöntekijä pystyy määrittelemään ne palvelutarpeet, jotka asiakkaan kohdalla ovat ajankohtaisia, Hautala kertoo.

Kirsi Unkila Työterveyslaitoksen Solmu-hankkeesta esitteli Kykyviisaria. Kykyviisari on yhdessä eri hankkeiden kanssa kehitetty arvioinnin väline, jonka avulla voi havainnollistaa esimerkiksi sosiaaliseen kuntoutukseen osallistuvien henkilöiden työ- ja toimintakyvyn muutoksia.