Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.10.2017

Linnankatu verhoutuu moniaistilliseksi taidekaduksi

Turun pisin katu, Linnankatu, pulppuaa kaupungin historiaa ja sisältää vireää toimintaa keskustasta satamaan. Marraskuun seitsemäntenä päivänä tämä hieman päälle 3,7 kilometrin mittainen katu muuntautuu taiteen ja kulttuurin kehdoksi.

Teksti: Katriina Kantonen

Linnankatu on Taidekatu -tapahtuma on osa Turun ammattikorkeakoulun koordinoimaa kansainvälistä In Public, In Particular -hanketta, jossa neljässä eri Euroopan kaupungissa yksi katu vallataan taiteen käyttöön.Tapahtumassa tullaan näkemään Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian opiskelijoiden sekä neljän vierailevan taiteilijan luomuksia ja performansseja.

- Linnankatu on kiehtova ja monisävelinen katu ja se sisältää erilaisia pätkiä tunnelmaltaan. Kadun varrella sijaitsee niin pieniä taidetoimijoita kuin isompia taideinstituutioita ja taideoppilaitoksia, jotka antavat taideopetusta eri asteilla. Samalla kadulla on sijainnut kaikki elämästä kuolemaan: Perttala, joka hautaa ihmiset, ja Sairashuoneenkadun kulmalla on toiminut aikoinaan sairaala, kertoo hankkeen Artistic Director Sari Torvinen.

Tapahtumassa tullaan näkemään muun muassa Taideakatemian opiskelijoiden videoteos siitä, kuinka tavalliset kaduntallaajat tulkitsivat emojeita. Kuvataiteen opiskelija Tiina Majabacka kertoo, ettei nykytaidetta tarvitse pelätä, vaan sitä kannattaa kokeilla rohkeasti. 

- Osallistujilla oli hauskaa ja oli kiinnostavaa kohdata ihmisiä. Haastavinta oli voittaa oma jännitys, kun pyydettiin vieraita ihmisiä mukaan. Kehityimme todella paljon ja itsensä ylittäminen kannattaa. Tämä tapahtuma on hieno juttu, koska taidetta saadaan näkyväksi lähemmäksi yleisöä suoraan kadulle, Majabacka ylistää.

Yksisarvisia ja keitaita marraskuun keskellä

Performanssitaiteilija Leena Kela on tohtorikoulutettavana Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hän on esiintynyt pääasiassa Suomen rajojen ulkopuolella ja on ilahtunut päästessään esiintymään kotikulmillaan. Hänen teoksensa ”Marraskuun keidas” tuo lämpöä harmaaseen vuodenaikaan. 

- Teemme performanssin Kukkakauppa Pasadenaan. Jo alusta asti minusta tuntui, että haluaisin tehdä jotain kukkakauppaan ja tämä paikka tuntui oikealta. Kukkakaupan vihreys ja marraskuun harmaus ovat hyvä vastapaino toisilleen. Teos nimensä mukaisesti  pyrkii rakentamaan ravitsevan keitaan marraskuun pimeyttä vastaan. Haluamme elvyttää yleisöämme ja samalla myös itseämme kasvien voimalla sekä liikkeellä, äänellä ja valolla, Kela kuvailee.

Tapahtumassa on jokaiselle jotakin. Yleisö pääsee halutessaan osallistumaan katsomisen lisäksi. Esimerkiksi Bar Ö:ssä on mahdollisuus piirtää piirustuspaperilla vuoratuille seinille. Lisäksi älylaitteilla lähdetään metsästämään Viimeistä yksisarvista virtuaalisia jälkiä seuraten pitkin Linnankatua. Tapahtumaan osallistuvat omalla ohjelmallaan myös Turun Konservatorio ja Turun klassillinen lukio.

-Tämä on oiva mahdollisuus Taideakatemian opiskelijoille tehdä taidetta uusille yleisöille. Yhteistyössä olevat tahot saavat tästä omaan tekemiseensä uutta näkökulmaa, Torvinen vakuuttaa.

In Public, In Particular -hankkeeseen on saatu osarahoitusta Luova Eurooppa -ohjelmalta.