Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.5.2018

Arene: Kulttuurialan kouluttajat sitoutuvat eettisiin toimintaperiaatteisiin

Kulttuurialan koulutus 19:ssä ammattikorkeakoulussa sitoutuu edistämään eettisten toimintaperiaatteiden mukaista toimintaa korkeakouluissa ja kulttuurialan työelämässä.

– Kulttuurialan ammattilaisilla tulee olla osaaminen ja edellytykset ehkäistä epäeettisen toiminnan syntymistä ja reagoida oikein, jos sellaista esiintyy, korostaa koulutusjohtaja Timo Tanskanen Turun ammattikorkeakoulusta.
 
Eettisten toimintaperiaatteiden omaksuminen tapahtuu opintojen aikana, ja valmistuvat opiskelijat toimivat kymmeniä vuosia omilla ammattisektoreillaan. 

– Koulutuksen aikana opittu vuorovaikutus ja eettiset toimintamallit vaikuttavat ammattikentän tulevaan kehitykseen, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen. 

Eettiset toimintatavat huomioidaan niin opiskelijoiden välisessä kuin opiskelijoiden ja henkilökunnan välisessä vuorovaikutuksessa sekä työharjoittelussa ja työelämässä toimiessa. 

Ammattikorkeakouluista kulttuurialalta valmistuvat toimivat työssään usein lasten ja nuorten parissa muun muassa pedagogeina ja harrastustoiminnan ohjaajina. 

– Eettinen osaaminen on erittäin tärkeää etenkin alaikäisten kanssa työskenneltäessä, Timo Tanskanen korostaa. 

#MeToo-kampanja eri muodoissaan on nostanut esiin ongelmia etenkin elokuva- ja teatterialoilla, mutta vastaavanlaisia toimintamalleja ilmenee läpi taide- ja kulttuurialojen ammattikentän. Valtasuhteiden asiatonta käyttöä tapahtuu sukupuolittuneiden asetelmien lisäksi monissa erilaisissa muodoissa. 

Kulttuurialan koulutusta järjestetään 19 ammattikorkeakoulussa eri taiteen ja median aloille. Opiskelijoita on yli 7000. Kulttuurialan koulutukseen kuuluvat audiovisuaaliset tekniikat ja media, muoti ja teollinen muotoilu, kuvataiteet, käsityöalat, musiikki ja esittävät taiteet sekä muut taidealat.
 

Arenen kannanotto löytyy oikeasta palstasta pdf-liitteenä.