Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 29.8.2018

Tulevaisuuden kulttuuriammattilaiset ovat saapuneet

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa aloitti 28. elokuuta noin 200 uutta kulttuurialan opiskelijaa päivä- ja monimuotototeutuksissa sekä ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa.

Teksti ja kuvat: Anniina Virtanen

Taideakatemiaan valituista uusista opiskelijoista 64 prosenttia on tullut Varsinais-Suomen ulkopuolelta. Esimerkiksi sirkuksen koulutuksessa opiskelevat Joonas Levón ja Katarina Suviniitty ovat pääkaupunkiseudulta.

– Olen viimeksi asunut Helsingissä, ja sitä ennen pidempään Oulussa, kun opiskelin luokanopettajaksi, Levón kertoo.

Ensimmäinen koulupäivä nostattaa heissä monenlaisia innostuneita tuntemuksia.

–  Ihanaa kuulla, että on niin paljon poikkitaiteellista toimintaa. Se on hyvällä tavalla jännittävää, Helsingistä muuttanut Suviniitty toteaa.

– Upeaa nähdä niin monia taiteilijoita samassa tilassa. Päästiin jo vähän esiintymään, Levón kommentoi.

Heti ensimmäisenä päivänä sirkusporukka jaettiin kahtia ja he pääsivät esittämään toisilleen esityksiä. Samantyyppisiä ryhmäytystehtäviä pääsivät muutkin aloittaneet opiskelijat tekemään. Ajatus esiintymisestä vieraiden edessä ei tuntunut sirkusopiskelijoista kiusalliselta, vaan päinvastoin luontevalta. Ovathan he esittävän taiteen opiskelijoita.

Ryhmätehtävien ydintarkoitus on tutustuttaa porukkaa toisiinsa. Sirkuskoulutusvastaava Minna Karesluoto muistuttaa, miten tärkeää ryhmäytyminen on millä tahansa alalla ja työpaikalla.

– Se luo turvallisuuden tunnetta. Totta kai tilojen ja laitteiden turvallisuudella on merkitystä, mutta toisen tunteminen on hyvin tärkeä asia luottamuksellisen ilmapiirin kannalta, Karesluoto toteaa.

Katarina Suviniitty ja Joonas Levón odottavat sirkusopintoja jo suurella innolla. Katseet ovat kohti unelmia, joita molemmat ovat uskaltaneet lähteä tavoittelemaan aiemmista kesken aiempien opintojen.
Katarina Suviniitty ja Joonas Levón odottavat sirkusopintoja jo suurella innolla. Katseet ovat kohti unelmia, joita molemmat ovat uskaltaneet lähteä tavoittelemaan kesken aiempien opintojen.

Töitä tehtävä opintojen ohella

Katarina Suviniitty pitää hienona asiana, että jo ensimmäisenä päivänä opiskelijoille kerrottiin, millaisia teknisiä mahdollisuuksia heillä on toteuttaa omia esityksiään Taideakatemian tiloissa. Esittävien taiteiden opiskelijoiden on tärkeää tietää, kuka vastaa valo-, ääni ja kuvatekniikasta.

Ensimmäisen vuoden opiskelijat Suviniitty ja Levón odottavat koulutukselta ennen kaikkea verkostojen hyödyntämistä.

– Olisi hienoa hyödyntää tästä koulusta livemusiikkia omissa esityksissä. Eri alojen yhteistyön hyödyntämistä korostettiin meille jo heti ensimmäisenä päivänä, Levón sanoo.

Suviniitty toivoo, että koulun puolesta löytyy joustavuutta opintojen suorittamiseen.

– Minulla on toisessa koulussa opinnäytetyö vielä kesken ja teen samalla töitä, hän kertoo.

Myös Levón joutuu turvautumaan töihin opintojen ohella.

– Luokanopettajan opintojen vuoksi minulla ei ole enää opintotukikuukausia paljoa jäljellä, Levón harmittelee.

Molemmat uskovat kuitenkin sovittavansa koulun ja työt hyvin yhteen. Heille molemmille sirkus on ennemminkin elämäntapa. Levón kuitenkin toteaa, ettei tie tule olemaan helppo.

Opiskelijoiden motivaatio on korkealla

Kummallakin on sirkuksesta harrastustaustaa, jolloin he ovat jo hyvin tietoisia siitä, mihin haluavat jatkossa suuntautua. Suviniityn vahvuutena on keppijongleeraus ja haluaa kehittää sitä osa-aluetta.

– Olisi hienoa päästä esiintymään paljon ja tehdä keikkaa Suomessa ja mahdollisesti ulkomaillakin, Suviniitty toivoo.

– Oma vahvuuteni on käsilläseisonta ja akrobatia. Unelmoin pienestä porukasta, jonka kanssa voisin tehdä omia kiertueita. Täältä varmasti niitä verkostoja saa, Levón uskoo.

Minna Karesluoto kannustaakin nuoria menemään unelmiaan kohti, tavoitteita pitää aina olla. Koulutuksen kautta opiskelijat saavat työkaluja näiden unelmien toteuttamiseen.

– Minulla on todella hyvä fiilis uusista opiskelijoista. Ensinnäkin kaikki ovat tulleet ajoissa paikalle ja monet ovat kyselleet opintoihin liittyviä kysymyksiä minulta jo etukäteen. Se kertoo motivoituneisuudesta, Karesluoto toteaa.

Turun AMK:n Taideakatemiassa aloitti 141 päiväopiskelijaa, 24 monimuoto-opiskelijaa ja 35 ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittajaa.
Turun AMK:n Taideakatemiassa aloitti 141 päiväopiskelijaa, 24 monimuoto-opiskelijaa ja 35 ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittajaa.