Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.11.2018

Neuvottelutiloille nimet Salossa Nokian puhelinten mukaan

Turun ammattikorkeakoulun Salon toimipisteen neuvottelutilat Salo IoT Campuksella saavat nimensä Nokian vanhojen puhelinmallien sisäisten projektinimien mukaan. Näin kunnioitetaan Salo IoT Campuksen historiaa Nokian entisinä tiloina.

Salo IoT Campus sijaitsee Nokian vanhoissa toimitiloissa, jossa 2000-luvun taitteessa luotiin maailmaa mullistavaa matkapuhelinteknologiaa. Suomelle miljardeja tuottaneiden tuotteiden historiaa halutaan kunnioittaa nimeämällä Turun ammattikorkeakoulun Salo IoT Campuksen toimipisteen neuvottelu- ja opetustiloja Salossa kehiteltyjen Nokian tuotteiden sisäisten projektinimien mukaan. Jokaisessa nimetyssä tilassa on huoneentauluna kuva ja tarina tuotteesta, jolta tila on nimensä perinyt sekä kyseisen puhelinmallin mallikappale.

Esimerkkinä neuvotteluhuone numero 16, joka on nimeltään ”Kenny”. Huone on saanut nimensä puhelinmalli 6550 projektinimen mukaan. 6550 oli Nokian ensimmäinen 3G-puhelin. Projekti oli teknisesti erittäin vaativa ja pitkäkestoinen, sillä merkittävimmät verkkoteknologian valmistajat olivat vasta kehittämässä 3G-teknologiaa omiin verkkoratkaisuihinsa. ”Kenny” taas on South Park -animaatiosarjan hahmo, joka tapettiin usein jakson lopussa ilmestyäkseen jälleen seuraavassa jaksossa ilman suurempia selityksiä. Lentävä lausahdus sarjassa oli ”Oh my God! They killed Kenny!”

Nokian tuotekehitysprosesseihin sisältyi useita katselmuksia, joissa projektistatuksen perusteella tehtiin päätöksiä joko projektin jatkamisesta tai lopettamisesta. 6550:n nimenomaisista haasteista johtuen koko projekti oli useamman kerran lopettamisuhan alainen ja lopetettiinkin muutaman kerran vain jatkaakseen elämäänsä taas uudelleen. Siksi se sai projektinimen ”Kenny.”

Muita vastaavia eri puhelinmallien projektinimistä nimensä saaneita neuvottelutiloja ovat esimerkiksi Nokian 9300 communicatorin lempinimi ”Mini” ja Nokia E71 -mallin lempinimi ”Leevi.”

Idean isä on Turun ammattikorkeakoulun lehtori Timo Luukka, joka työskenteli aikoinaan Nokialla Salon kampuksella tuotemarkkinoinnin vetäjänä. Hän seurasi läheltä monia tuoteprojekteja ja oli vastuussa tuotteiden lanseeraamisesta markkinoille. Tarinat eri puhelinmalleista koottiin yhdessä Nokian entisen tuotekehitysjohtajan Arto Kieman kanssa.

Teksti ja kuva: Heta Laiho