Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 3.12.2018

Onnittelut ansioituneille tasavallan presidentin kunniamerkin saajille!

Tasavallan presidentti myöntää itsenäisyyspäivänä kunniamerkkejä ansioituneille Suomen kansalaisille. Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkejä annetaan isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille tunnustukseksi huomattavista siviili- tai sotilasansioista. Lämpimät onnittelut kunniamerkin saajille!

Turun AMK:n kunniamerkkien saajat 6.12.2018:

Suomen Leijonan ritarimerkki

Niko Aaltonen

Niko Aaltonen on toiminut pitkäkestoisesti ja vaikuttavasti ammattikorkeakoulujärjestelmän, Turun AMK:n tradenomiprofession, Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen maakunnan kehittämisessä. Hän on aloittanut aktiivitoimintansa Varsinais-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa vuonna 1997. Hän on toiminut opiskelijoiden edustajana AMK:n hallituksessa ja ollut vaikuttamassa sekä oman ammattikorkeakoulunsa että vielä kehittymässä olleen ammattikorkeakoulujärjestelmän kansalliseen etenemiseen. 

Valmistumisensa jälkeen hän jatkoi toimintaansa AMK:n valtuuskunnan jäsenenä ja myöhemmin puheenjohtajana 2009–2012. Hänet nimitettiin Turun AMK:n hallituksen puheenjohtajaksi 21.5.2015 lähtien ensimmäisenä suomalaisena ammattikorkeakoulutaustaisena hallituksen puheenjohtajana ja oman korkeakoulun kasvattina. 

Lisäksi hän on aktiivisesti edistänyt tradenomitutkinnon sekä tradenomien tunnettuutta ja kehittymismahdollisuuksia suomalaisessa työelämässä. Aaltonen on valittu 1.1.2009 alkaen Tradenomiliiton hallituksen puheenjohtajaksi. Hänen henkilökohtaisen toimintansa tukemana tradenomit ovat saavuttaneet merkittävän kansallisen työntekijäryhmän aseman. 

Maakuntatasolla Niko Aaltonen on toiminut Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston jäsenenä vuodesta 2010. Hänet on nimitetty Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajaksi vuodesta 2017 lähtien. Työuransa hän on tehnyt lähinnä Turun kaupungin palveluksessa kaupunkiympäristötoimialalla edeten suunnittelijasta palvelupäälliköksi. Hän on toiminut luottamustehtävissä lisäksi mm. Turun ylioppilaskyläsäätiössä, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä sekä Turun diakoniasäätiössä. 

Niko Aaltonen on ollut vahvasti ja useissa rooleissa rakentamassa Varsinais-Suomeen tilannetta, jossa tällä hetkellä voimakkaasti etenevä positiivinen rakennemuutos on mahdollistunut. 

Marjale von Schantz

Yliopettaja, TtT, erikoissairaanhoitaja Marjale von Schantz on toiminut ansioituneella tavalla terveysalan kouluttajana ja koulutuksen kehittäjänä sekä TKI-toiminnan edistäjänä Turun AMK:ssa 1986–2018. Hän on osallistunut useisiin terveysalan, erityisesti sairaanhoitajakoulutuksen kehittämishankkeisiin mm. opetussuunnitelmaa uudistamalla. 

Hänen erityinen asiantuntijuusalansa on ollut sairaalainfektioiden torjunta, josta hän on AMK:n tutkijana toimiessaan tehnyt väitöskirjansa. Hän on julkaissut aiheesta laajasti oppikirjoja ja -materiaalia, tieteellisiä ja ammatillisia artikkeleita ja luennoinut erityisasiantuntijana sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on myös käynnistänyt ja johtanut useita aiheeseen liittyviä hankkeita. 

Marjale von Schantz on kehittänyt terveysalan koulutusta osallistumalla monipuolisesti kansainväliseen yhteistyöhön vierailemalla useissa eurooppalaisissa ja Euroopan ulkopuolisissa korkeakouluissa. Hän on toiminut kutsuttuna luennoitsijana useissa kansainvälisissä konferensseissa luoden ansiokkaasti Turun AMK:n toimintaa edistäviä yhteistyösuhteita. Hän on koko työuransa ajan osallistunut jatko- ja täydennyskoulutuksiin laajentaen ja syventäen osaamistaan. 

Marjale von Schantz toimi esimiestehtävissä terveysalan TKI-päällikkönä 2008–2014. Hänen ansiostaan TKI-toiminta laajeni ja kansainvälistyi merkittävästi. Hän on toiminut useissa hankkeissa tutkimusohjaajana, käynnistänyt terveysalalla tutkimusryhmien toiminnan ja uudistanut tutkimusviestintää. Toimiessaan koulutus-ja tutkimusvastaavana 2015–2018 hän on jakanut osaamistaan, asiantuntemustaan ja kokemustaan valmentamalla ja mentoroimalla uusia hankeasiantuntijoita ja terveysalan kouluttajia. 

Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi

Arja Tulonen

Arja Tulonen on toiminut koko työuransa ajan kulttuurialan koulutusten kehittäjänä huomioiden taidealan osaamisen kytkemisen liiketoiminnalliseen ajatteluun. Tehtävissään hän on edistänyt kulttuurialoilla toimivien toimeentulo- ja osaamisvalmiuksia sekä yrittäjyysvalmiuksia niin kouluttajana, täydennyskoulutuspäällikkönä kuin koulutuspäällikkönäkin. Tulonen on avarakatseisesti hakenut taidealojen luontevia rajapintoja muihin toimialoihin ja ollut edelläkävijänä kehittämässä aikaan ja paikkaan sitomatonta verkko-opetusta. 

Turun AMK:n Taideakatemian media-alan koulutus on Suomen monimuotoisin alan kouluttaja. Tulonen on ollut keskeisessä roolissa kehittämässä tulevaisuuden työelämän osaamistarpeisiin vastaavaa koulutusta, jossa kytkeytyvät laadukas journalistinen ote, kaupallisiin tavoitteisiin tähtäävä markkinointiviestintä sekä taideorientoitunut animaatio ja elokuva. 

Koulutus- ja tutkimuspäällikön tehtävissä Arja Tulonen on ollut rakentamassa Turun AMK:n tutkimus- ja kehittämistoimintaa, jossa mediallinen ajattelu ja nykyaikaiset työskentelytavat ovat tärkeässä roolissa. AMK:n toiminta kytkeytyy vahvasti alueen työelämän kehittämiseen, ja tässä roolissa Tulonen on toiminut tavoitteellisesti koko uransa. 

Arja Tulonen on toiminut Suomen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston (ARENE ry:n) media-alan jaoston puheenjohtajana useita vuosia, ja on siten ollut keskeisessä roolissa koordinoimassa media-alan kansallista koulutuksen kehittämistä ja verkostoitumista. 

Meeri Rusi

Meeri Rusi on toiminut sosiaalialan opetustehtävissä lähes 30 vuoden ajan. Uransa aikana Rusi on merkittävällä tavalla osallistunut sosiaalialan ammattihenkilöiden ammatillisen koulutuksen toteuttamiseen ja koulutuksen kehittämiseen osaamisalallaan. Meeri Rusi on osallistunut aktiivisesti sosiaalialan osaamisen kehittämistyöhön, lainsäädännön valmisteluun ja tehtävärakenteiden kehittämiseen.

Meeri Rusi on toiminut asiantuntijajäsenenä kansallisissa toimielimissä AMK-verkoston työvaliokunnassa ja Arenen Sotelika-verkostossa sekä alueellisissa sosiaalialan verkostoissa. Rusi on ollut perustamassa muun muassa Vasso Oy:tä ja toiminut sen hallituksen jäsenenä sekä osallistunut alueelliseen kuntien kanssa tehtävään yhteistyöhön lastensuojelun kehittämisessä. 

Opetustehtävien ja luottamustoimiensa ohella Meeri Rusi on kasvattanut alan asiantuntijuuttaan opiskelemalla sosiaalialla jatkuvasti lisää sekä edennyt urallaan sen myötä. Hän on toiminut Turun AMK:ssa esimiestehtävissä 12 vuotta.