Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.9.2019

Alle 20 prosenttia mikro- ja pk-yritysten henkilöstöstä työskentelee ainoastaan työnantajan tiloissa

NewWoW Crafting - ja PISKU-hankkeissa yhteisesti toteutetun kyselytutkimuksen mukaan enää 19,5 prosenttia mikro- ja pk-yritysten henkilöstöstä työskentelee ainoastaan työnantajan tiloissa.

Tästä voi päätellä, että mobiili ja monipaikkainen työ on jo arkipäivää suomalaisissa mikro- ja pk-yrityksissä. Sen myötä työhyvinvoinnin kysymykset ovat nousseet entistä tärkeämmiksi. Tiimien ja työntekijöiden käyttöön on nyt tehty digitaalinen alusta, joka sisältää monia käytännön työkaluja mobiilin ja monipaikkaisen työn muotoiluun.

Työn muotoilulla tarkoitetaan sitä, että työntekijä muokkaa työympäristöään, työnsä sisältöjä, toimintatapojaan ja sosiaalisia suhteitaan sekä työnsä tiedostettua hallintaa vastaamaan arvojaan, osaamistaan ja tarpeitaan. Ajatuksena on työntekijän oma-aloitteisuus, ei niin, että työnantaja määrää työntekijänsä muotoilemaan työnsä tehokkaasti.

Ilmainen digitaalinen alusta tukemaan yksilöiden ja tiimien työn muotoilua arjessa

ESR-rahoitteisessa NewWoW Crafting -hankkeessa on kerätty tiivistelmät viimeisimmistä tutkimustuloksista (kansallisesti ja kansainvälisesti), työkalut ja yksilötarinat mobiilin ja monipaikkaisen työn muotoilusta yrityksissä digitaaliselle alustalle. Tämän lisäksi mukana on työkaluja yritysten ja työterveyshuoltojen väliseen työterveysyhteistyöhön mobiilissa ja monipaikkaisessa työssä.

Yksi työtapoihin liittyvä työkalu on Palaverien skarppaus, jossa lähtökohtana on pohtia tiimin tai työryhmän yhteisen ajan käyttöä monista eri näkökulmista: yhteisen ajan määrä, käytetyn ajan hyödyllisyys, roolit, osallistavuus, moninäkökulmaisuus, yhteinen suunta, läpinäkyvyys sekä itse- ja yhdessäohjautuvuus. Työkalua voi käyttää työpajamaisesti teemoittaisten kokeilujen kautta tai prosessimaisesti kuukausittaisissa kokouksissa. Kaikki työkalut ovat maksuttomasti saatavilla ja kommentoitavissa Howspace-yhteiskehittelyalustalla (julkaistaan WoW-seminaarissa 24.9. ), jonne pääsy tapahtuu hankkeen nettisivujen kautta.

Tutkittua tietoa ja käytännön esimerkkejä työn muotoilusta

Hankkeessa tuotettu julkaisu tarjoaa uutta tietoa ja käytännönläheisiä esimerkkejä työn muotoilusta. Julkaisun asiantuntija-artikkelit käsittelevät mm. työn muotoilun perusteita, digitaalisia ja fyysisiä työtiloja sekä yhteiskehittelyä eri organisaatioiden välillä.

Miten mahdollisuus oman työajan säätelyyn vaikuttaa työtehoon ja -hyvinvointiin? Osaammeko valita tilanteen kannalta sopivan tilan nykyaikaisessa työskentely-ympäristössä? Entä mitä hyötyjä saadaan organisaatioiden väliset rajat ylittävällä yhteiskehittelyllä? Julkaisu tarjoaa vastauksia mm. näihin kysymyksiin.

Tutustu ja lataa ilmaiseksi käyttöösi Työn muotoilu mobiilissa ja monipaikkaisessa työssä 

Jokaisesta työpaikasta inspiroiva

WoW mikä työpaikka! -seminaari mobiilin ja monipaikkaisen työn muotoilusta on hankkeen päätöstapahtuma ja tulosten lanseeraustilaisuus. Kansainvälisesti uusinta tietoa tuo seminaarin keynote-puhuja, työtilojen ”guru” Neil Usher (UK), jolla on 25 vuoden kokemus kiinteistöalalta. Puheessaan Usher kertoo seikkaperäisesti Elemental Workplace -ajattelustaan eli kuinka jokaisesta työpaikasta voi tulla toimiva, inspiroiva ja positiivinen työympäristö, joka tukee oppimista ja jakamista.

Seminaarin Työelämän hyvät ja huonot uutiset -visailussa leikkimielisesti kilpailemassa ovat Saila Tyni (Koti Puhtaaksi Oy), Emmi Rankonen (Lyyti oy) ja Jenni Friman (Elisa Oyj) sekä muutama yllätysosallistuja. Työaikaan, työtiloihin ja työtapoihin liittyvät uutisväittämät valitaan NewWoW- ja PISKU -hankkeiden mikro- ja pk-yritysten työntekijöiltä keräämästä kyselystä, johon saatiin yli 400 vastausta.