Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 24.4.2020

Etävappuna riittää tekemistä ja ohjelmaa

Poikkeusolot vaikuttavat myös vapun, kevään suurimman kansanjuhlan, viettoon. Tänä vuonna pysytellään kotona, mutta juhlitaan silti yhdessä. Etäohjelmaa riittää usean päivän ajaksi.

– Omiin vappuperinteisiini kuuluu kokoontuminen Taidemuseon mäelle, ylioppilaiden puhe keväälle ja totta kai piknik. Tänä vuonna vappua juhlitaan kotona. Voimme seurata lakituksia etänä ja nostaa virtuaalisen maljan keväälle, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. 

Etävapun taustalla ovat voimassaolevat määräykset kokoontumisten rajoittamisesta koronatilanteen vuoksi. Tärkeänä sääntönä siis on, että fyysisiä tapahtumia ei järjestetä eikä mihinkään tule kokoontua. Kevättä juhlistetaan sen sijaan kotona etäyhteyksien välityksellä. Opiskelijajärjestöjen perinteisen vappuohjelman lisäksi tekemistä ja viihdettä löytyy muun muassa Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan tarjonnasta.

– Vappuna ei pidä kokoontua yhdessä juhlimaan tai mennä isolla porukalla piknikille. Valtioneuvoston suosituksen mukaisesti on vältettävä kaikkea tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla. Kun jokainen jaksaa vielä noudattaa ohjeita ja rajoituksia, saamme yhdessä yhteiskuntamme palaamaan mahdollisimman pian takaisin tavalliseen arkeen, sanoo ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Turun kaupunki ei toimita puistoihin roskakoreja, bajamajoja tai jätelavoja, kuten tavallisesti. Fölin liikenteeseen etävappu ei aiheuta reitti- eikä aikataulumuutoksia. Torstaina ajetaan normaalin aikataulun mukaan, vapunpäivänä 1.5. on pyhäaikataulu. 

Toisenlainen vappu yhdistää

Turun korkeakoulut sekä niiden opiskelijajärjestöt ovat vahvasti sitoutuneita vastuulliseen vapunviettoon. Vapun tunnelmasta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä.

– Toivotan koko Turun kaupungille ja Turun ammattikorkeakoulun yhteisölle Turussa ja Salossa luovaa ja vastuullista, mutta silti yhteisöllistä etävappua. Nyt on hyvä aika keksiä erilaisia keinoja toteuttaa yhteisöllisyyttä turvallisesti omalta pihalta, parvekkeelta tai sohvalta käsin. Virtuaaliohjelmaa on tarjolla eri kanavissa. Näin pidämme huolta sekä omasta että muiden terveydestä. Haastamme myös yhteisömme jakamaan etävapun viettoa some-kanavissa, kertoo Turun AMK:n vararehtori Juhani Soini. 

Seuraa siis AMK:n some-kanavia ja osallistu haasteeseen jakamalla oma etävappusi ja tägäämällä kanavamme! Jaamme parhaat postaukset kanavissamme. 

Opiskelijakunta TUOn ja Radio Tutkan ohjelmaa

Kaikki turkulaiset opiskelijajärjestöt järjestävät vappuohjelmansa etänä, eikä kokoontumisia suositella missään muodossa. Turun yliopiston ylioppilaskunnan TYYlikäs vappu noudattaa perinteistä ohjelmaa myös virtuaalisesti. Vappuaattona kokoonnutaan puoliltapäivin parvekebooleille ja vapunpäivänä on kotipiknikin aika. Liljan patsaan pesu ja lakitus puheineen toteutetaan videotervehdyksenä.

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn Viikon EpäWabu -tapahtuma on Facebookissa jo 24.4. alkaen 1.5. klo 23 asti. 

TUOn hallituksen puheenjohtajan Jade Tähtisen puhe kuullaan Turun Wappuradiossa vappuaattona klo 17.15, ja klo 18 alkaa Party Game Night TUOn Discordissa, eli rentoa pelailua ja hengailua etänä. 

Lisäksi Turun AMK:n medianomiopiskelijoiden Radio Tutkan parissa voi viettää rentoa opiskelijavappua Instagramissa @radio_tutka -tilillä vappuaattona klo 16–19. Mukana on vieraita ja osallistavaa toimintaa. 

Turun Wappuradio virittelee juhlatunnelmia 23.–30.4. Poikkitieteellinen kampusradio on kuultavissa nettiradiona www.turunwappuradio.com ja FM-taajuudella 93,8 MHz.

Tekemistä koko perheelle

Kaupungin eri toimialat järjestävät vappuohjelmaa koko perheen etävappuun. Ohjelmaa on kulttuurista liikuntaan ja askarteluun. 

Lisätiedot ja linkit kaikkiin #vappukotona -tapahtumiin osoitteesta www.turku.fi/vappukotona

Lisää tekemistä vappuun löytyy Turkukalenterin virtuaalitapahtumista.

#vappukotona #epäwabu