Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.5.2020

Biokaasu tarjoaa paljon mahdollisuuksia

5.5. järjestetty webinaari jakoi laajasti tietoa biokaasun liikennekäytöstä henkilöautoilla ja raskasliikenteellä.

6Aika: CircVol – Suurivolyymisten sivuvirtojen ja maamassojen hyödyntäminen kaupungeissa -hankkeen järjestämässä webinaarissa käsiteltiin aiheita aina julkisten hankintojen roolista ilmastonmuutoksen torjumisen vastaisessa työssä biokaasu palveluun tilaajan ja tarjoajan näkökulmasta.

Biokaasulla tarkoitetaan kotitalouksen ja kauppojen biohajoavista jätteistä jalostettua kaasua, jota käytetään lämmityksessä ja liikenteessä. Biokaasu on kuluttajalle edullista ja ympäristöystävällistä, sillä se on kotimaista, 100 prosenttisesti uusiutuvaa ja sen pienhiukkaspäästöt ovat olemattomat.

Liikennekäytössä biokaasun ja maakaasun käyttö on vielä marginaalista, mutta se tulee lisääntymään esimerkiksi EU:n vähähiilisyys- ja kiertotalousstrategian myötä. Myös latauspaikat lisääntyvät, esimerkiksi Turun seudulle ollaan avaamassa vuonna 2020 kolmea uutta kaasuauton tankkauspistettä.

– Esimerkiksi haja-asutusalueella välimatkat voivat olla pitkiä, jolloin autottomuus ei välttämättä ole todellinen vaihtoehto. Tällöin omia liikennepäästöjään voi pienentää siirtymällä biokaasuun. Mikäli oman arkireitin varrella tai lähistöllä on biokaasun tankkausasema, ei sen käyttö polttoaineena ole sen hankalampaa, kuin perinteisempienkään polttoaineiden. Biokaasua!-käsikirjasta löydät kattavat ohjeet ja tukea kaasukäyttöisen kulkuneuvon käyttöönottoon ja sen suunnitteluun, sanoo projekti-insinööri Ville Annunen Turun ammattikorkeakoulusta.

Tilaisuuden lopuksi esiteltiin Biokaasua! -käsikirja, joka antaa tietoa kaasuauton hankintaa harkitsevalle tai siitä kiinnostuneelle. Käsikirja on toteutettu osana 6Aika: CircVol – Suurivolyymisten sivuvirtojen ja maamassojen hyödyntäminen kaupungeissa -hankketta. Käsikirja on myöhemmin luettavissa CircVol-hankkeen sivuilta osoitteesta https://circvol.fi/ .

Puhujina webinaarissa olivat Aleksi Klap Varsinais-Suomen liitosta, Riikka Leskinen Valonialta, Matti Ojanpää Gasumilta, Mika Jukkara Scania Suomi Oy:sta, Teemu Jalo Niemi Palvelut Oy:sta sekä Cati Huhta Lounais-Suomen jätehuollosta. Kuulijoita oli mukana yli kolmekymmentä useilta eri aloilta.

Kuva: Lounais-Suomen Jätehuolto / Vesa-Matti Väärä