Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.1.2021

Alumni: Maria Siltalalle veneily on elämäntapa

Tradenomi Maria Siltalan lempipaikka löytyy Turun saaristosta. Kyseessä perheen oma saari, jonne kuljetaan veneellä. Siltalalle liikevoimalla ei ole väliä – hän nauttii olostaan sekä moottorin että tuulen viedessä eteenpäin. Veneily on nuorelle yrittäjälle muutakin kuin harrastus. Siltala astui veneilykauppa Nautikulman johtoon vuonna 2018.

Teksti ja kuvat: Milla Granlund

Veneily on ollut aina läsnä 26-vuotiaan yrittäjän elämässä. Siltalan isoisä Pentti Siltala perusti turkulaisille veneilijöille tutuksi tulleen Nautikulman vuonna 1978. Lapsenlapsi siirtyi yrityksen johtoon kaksi vuotta sitten.

Ennen Nautikulman perustamista Pentti Siltala tuli tunnetuksi legendaarisista Nauticat-veneistä.  Hän alkoi valmistaa 1950-luvun lopulla lujitemuovista pieniä runkoja ja vuonna 1966 veneveistämöltä pyydettiin ehdotusta noin 10-metrisestä moottoripurjehtijasta. Ensimmäisen Nauticat 33:n suunnitteli Viljo Aarnipalo. Nauticat-veneiden joukosta löytyy pienempien paattien lisäksi myös valtameripurjehduksiin sopivia veneitä ja Nauticat onkin tunnettu myös kansainvälisesti. Pöytyän Riihikoskella sijainneen veneveistämön tarina päättyi vuonna 2018. Nautikulman historiassa kääntyi kuitenkin samana vuonna uusi sivu, kun Maria Siltala otti isoisänsä yrityksen johtaakseen. Siltala valmistui Turun ammattikorkeakoulusta liiketalouden tradenomiksi jouluna 2017.

Kaupungin ytimestä hyvien kulkuyhteyksien varrelle

Yrityskauppojen solmimisen jälkeen Maria Siltala siirsi Nautikulman Turusta Piispanristille. Aiemmin Läntisellä Pitkäkadulla Matkahuollon kupeessa sijainnut liike muutti Filmtownin vanhoihin tiloihin. Siinä missä elokuvien vuokraaminen kivijalkaliikkeestä on hiipunut lähes kokonaan, on veneilyn suosio kasvanut.

Keväällä voimaan tullut venelain uudistus mahdollistaa yksityishenkilöiden harjoittaman veneiden vuokraamisen eteenpäin. Tämä on madaltanut kynnystä laittaa tuhansia euroja kiinni omaan veneeseen, kun osan kuluista saa katettua vuokraustoiminnalla. Myös veneiden vuokraaminen on helpottunut ja koronan pysäytettyä ulkomaanmatkailun, on etelänlomien sijaan lähdetty tutustumaan oman maan meriin ja järviin.

Uuteen myymälään pääsee aiempaa paremmin autolla ja bussi kuljettaa lähes oven eteen. Turun vierasvenesatamasta on myös tullut asiakkaita potkulaudoilla ostoksille. Lisääntynyt innostus veneilyä kohtaan on näkynyt Siltalan mukaan myös Nautikulman myymälässä.

– Olen ollut lähes koko kesän myymälässä. Monet sanovatkin, että on uusi vene tai ovat uusia veneilijöitä. Vanhoja veneitä on nyt myyty paljon ja myös uusien veneiden myynti on kasvanut. Tilastot ovat meidän alalla hyvät, Siltala toteaa tyytyväisenä.

Veneilijät hakevat Nautikulmasta varaosia hajonneiden helojen ja sakkeleiden tilalle. Uusi aluevaltaus ovat purjehdusasut ja muut purjehduksen oheistuotteet. Nautikulman kuluttajamyynti on kuitenkin pientä verrattuna esimerkiksi puolustusvoimille ja veneveistämöille tehtävään myyntiin. Ennen muuttoa Piispanristille Siltala kävi tutustumassa useisiin eri tiloihin. Nykyiset tilat mahdollistavat paremmin laskutusmyynnin logistiikan.

Huippuveneilykesä ja korona

Nautikulma ehti toimia uusissa tiloissa noin vuoden, kun korona sotki lomasuunnitelmien lisäksi yritysten toiminnan. Nautikulma tulee kuitenkin selviämään koronavuodesta kunnialla. Veneilyn suosio on kasvanut, mutta Siltalan mukaan yritys olisi tehnyt tulosta muutenkin.

– Maalis-huhtikuu oli todella hiljaista kaupan puolella, mutta toukokuussa menimme viime vuoden ohi ja käteismyynti on ollut parempi kuin viime vuonna. Kotimaan matkailuun on panostettu ja tämä on ollut huippuveneilykesä, Siltala kertoo.

Messut peruuntuivat, mutta Nautikulma menee eteenpäin

Yksi keskeisistä asioista Nautikulman tulevaisuudessa on verkkokaupan kehittäminen.

– Laitoimme sen tänä keväänä pystyyn. Olimme investoineet tähän vuoteen todella paljon, sillä verkkokauppa on iso investointi. Se tulee suoraan tietokannasta, jossa on yli 60 000 tuotetta, Siltala kertoo.

Tällä hetkellä verkkokaupassa on myynnissä noin 5 000 tuotetta. Kokonaismäärä tulee olemaan noin 20 000 tuotetta, joten tekemistä verkkokaupassa riittää.

– Saimme verkkokaupan auki sen verran myöhään, että sesonki ehti alkaa. Aika meni kaupan puolella.

Verkkokaupan kehittämistä on jatkettu syksyn tullen. Aikaa verkkokaupan tekemiselle on enemmän, sillä alalla tärkeät kansainväliset messut on peruttu.

– Olemme käyneet esimerkiksi Amsterdamissa Metsin messuilla. Se on alamme suurin messu, jonne alamme edustajia ympäri maailman. Olen myös käynyt useissa eri Euroopan näyttelyissä viime vuonna. Nämä kaikki on luonnollisesti peruttu, Siltala harmittelee.

Nuorena kertynyt kokemus auttoi opinnoissa

Nautikulma on pieni perheyritys, jossa toimitusjohtajan tulee olla perillä niin asiakaspalvelusta, yrityssuhteiden luomisesta kuin kirjanpidostakin.

Siltala aloitti opintonsa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa, mutta vaihtoi vuoden jälkeen liiketalouteen. Opintoihin BisnesAkatemiassa kuului kaikkea markkinoinnista taloushallintoon ja myyntiin.

– Kaikki ne ovat tärkeitä. Esimerkiksi tässä hommassa taloushallinto on tärkeää, jotta osaa lukea tilinpäätökset, vaikka ei itse kirjanpitoa tee. Yhtiö on niin pieni, ettei ole erikseen talouspäällikköä, Siltala summaa.

Siltalalle suuri tuki on perhe, joka opettaa tekemisen taustat ja prosessit. Nuorena saatu kokemus yritysmaailmasta auttoi myös opintojen aikana.

– Itselleni on ollut suuri etu se, että olen nuoresta saakka saanut tehdä paljon kaikennäköistä ja tehnyt aika vaativaakin hommaa. Koulussa oli helpompaa, kun tiesi mihin käsiteltävät aiheet liittyvät, Siltala pohtii.

Opinnot rullaavat, kun ala on oma

Opinnoissa menestymisen avain on Siltalan mukaan siinä, että alaan on aito mielenkiinto. Hänelle koulutusohjelman vaihtaminen vuoden jälkeen oli helppo päätös.

– Huomasin heti, että tietojenkäsittely ei ollut juttuni. Olen enemmän kaupallisen puolen ihminen. Tykkään myynnistä ja ostamisesta sekä ihmisten kanssa tekemisissä olemisesta.

Koulutusohjelman vaihtaminen ja opintojen hyväksiluku onnistui Siltalan mukaan ongelmitta.

– Valmistuinkin nopeammin kuin muut, kun sain hyväksi luettua opintoja ja tein samaan aikaan muita opintoja, Siltala kertoo.