Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.11.2020

BisnesAkatemiasta yrittäjäksi. Joonas Lainetta ajaa halu ymmärtää kompleksista maailmaa

Miten navigoida maailmassa, josta ei tiedetä. Joonas Laineen yrityksen tarjoamat työyhteisövalmennukset pyrkivät tarjoamaan työkaluja kompleksisessa maailmassa toimimiseen.

Teksti: Martti Komulainen

Innostus. Pyrkimys ymmärtää. Halu edistää merkityksellisiä asioita. Kaikki nämä teemat puskevat läpi kun juttelee BisnesAkatemiasta vuonna 2017 tradenomiksi valmistuneen ja yrittäjänä toimivan Joonas Laineen kanssa.

Jonkun sortin romantikkokin asustaa Laineessa. Sitä kuvastaa että hän avioitui hiljattain, pienimuotoisesti ja koronaturvallisesti, lyhtyjen valaisemassa metsässä. 

Onni on oppimista

- Onnellisuuden tuottaja on uuden oppiminen, filosofoi nuori yrittäjä.

Oppimisen halulle ravintoa tarjosi jo opiskelu BisnesAkatemiassa ja siellä hahmottui nimenomaan tiimissä oppiminen. Oppimisen nälän synnyttämistä Laine kuvailee tärkeimmäksi mitä opiskelun pitäisi tarjota.

Innoittajana toimi myös lehtori Timo Linnossuo. Linnossuon kanssa pohdittiin kompleksisuutta, josta muodostui myöhemmin Laineen Reveiller -tiimivalmennusyrityksen kivijalka. 

Menemättä syvemmälle, kompleksisuus tarkoittaa tilannetta jossa staattisen maailman syy-seuraussuhteet eivät päde vaan toiminta muuttaa itsessään ympäristöä. Ollaan siis epävarmuuden tilassa. Kuulostaako tutulta? Nykyaikaa on luonnehdittu juurikin epäennustettavaksi ja kompleksiseksi. Ja siksi siihen liittyvä osaamisen kehittäminen ja työyhteisövalmennus iskee tähän aikaan vahvasti.

Yrittäjäkipinä syntyi varhain

Joonas Laine tunnisti itsessään yrittäjähenkisyyden jo varhain ja valitsi yrittäjäuran jotta voisi tehdä asioita, jotka kiinnostavat ja ovat toisaalta merkityksellisiä. Kuten hahmottaa tätä kompleksista maailmaa ja tarjota yrityksille keinoja siinä navigoimiseen.

- Kaikenlaisten sattumusten kautta sain myytyä ensimmäisen tiimivalmennuksen ja siitä se sitten lähti.

Keskeinen havainto - ja sittemmin yrityksen johtotoiminta-ajatukseksi muodostunut teema - oli että työyhteisön ”tiimien” on itse rakennettava polkunsa, valmentaja ei sitä voi sanella eikä ole mitään parasta tapaa, ”best practise”, joka soveltuisi kaikille.

Oman yrityksensä, Reveiller-tiimivalmennusyrityksen, lisäksi Laineella on kytköksiä myös Topaasia -hyötypeliyritykseen, jonka osallistaviin keskusteluihin suunniteltua peliä Laine hyödyntää valmennuksissaan. Pelin ovat kehitelleet Jyväskylän ammattikorkeakoulun tiimiakatemiasta valmistuneet Jussi Galla ja Ville Häll. Samantyyppisen opiskelutaustan omaavien ja samanhankisten ihmisten kanssa on palkitsevaa tehdä yhteistyötä.

Eräs tiimivalmennusyrityksen tuotteista on ”tekemisleiri”, jossa kyllä voi olla myös tekemättä mitään jos näennäinen tekemättömyys auttaa työyhteisöä eteenpäin. Tavoitteena tekemisleirillä on, ulkoisten olosuhteiden ollessa kunnossa, päästä pakottomaan yhdessä tekemiseen, valmentajan avustamana. 

-    Asiakkaina on ollut kirjailijoita, startup-yrittäjiä, laidasta laitaan, kuvailee Laine.

Joutilaisuutta ja urheiluaktiviteetteja sopivassa suhteessa

- Kaikki lajit, joissa voi kehittyä ja oppia ovat palkitsevia.

Joonas Laine_frisbee.jpg
Joonas Laine rentoutuu mielellään frisbeegolf-radalla

Laine kuvailee itseään fanaattiseksi frisbeegolfaajaksi. Lisäksi kuntosalia ja beach volleytä. Bibliofiiliäkin hänestä löytyy.

-    Kirjoja on joka puolella kämppää. 

Utelias mieli ja aktiivinen elämänote tarvitsee vastapainokseen myös joutilaisuutta ja ”laiskuutta”. Aivolepoa tarjoavat pleikkarin pelaaminen ja metsässä liikkuminen.

-    Täytyy olla tyhjää tilaa jotta voi tulla jotain uutta. Sitä yritetään nostaa esiin myös tiimivalmennuksissa. Yritän myös elämässäni vaalia sitä että on myös tyhjää, kalenterissa tai muuten.

Tärkeintä ei ole olla suuri

Tärkein ajuri Laineen yritystoimissa ei ole olla suuri. Keskeistä on oppiminen. 

-    Jollain tavalla aina hyvä tekeminen palkitaan, joko hymyllä tai paremmalla ympäristöllä itselle. Tulos tulee sitten sivutuotteena jos on tullakseen.

Verkostoituminen, ihmisten tapaaminen, vapaus, vastuu. Siinä tekijät, jotka ovat Joonas Laineen mielestä palkitsevinta yrittäjyydessä. 
 

BisnesAkatemia - We exist to create world class business people

Turun AMK:n BisnesAkatemia toimii Lemminkäisenkadun kampuksella Turussa. BisnesAkatemiassa opitaan innovatiivisen liiketoiminnan, tiimityön ja yrittäjyyden osaajiksi. Opiskelijat toimivat yrittäjänä omassa osuuskunnassa ja kehittävät samalla omaa liiketoimintaansa. BisnesAkatemiassa opitaan työelämän käytännöt ja hankitaan oma laaja verkosto.