Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.3.2021

NYTT 2021 – valmistuvien kuvataiteilijoiden näyttely Turun Taidehallissa ja sen ympäristössä

NYTT 2021 -näyttelyssä 19.3.–25.4.2021 Turun AMK:n Taideakatemiasta valmistuvat kuvataiteilijat tuovat koettavaksi monipuolisen kokonaisuuden nykytaidetta. Näyttely levittäytyy Turun Vanhan Suurtorin alueelle ja sen lähiympäristöön.

21 opiskelijan taiteelliset opinnäytetyöt yhteen kokoava NYTT 2021 on esillä neljässä näyttelytilassa täl pual jokke. Näyttelykokonaisuus on tekniikoiltaan ja tematiikaltaan mittava.

– Taiteen tekeminen on yksinäistä ja tarvitsee ympärilleen tilaa. Viimeinen opiskeluvuotemme on ollut poikkeuksellinen, sillä suurin osa kanssakäymisestämme on tapahtunut etänä. Koen tilanteen korostavan yhteisen näyttelyn merkitystä. On upeaa saada teoksemme samaan tilaan, käymään jonkinlaista fyysistäkin vuoropuhelua kuluneen neljän vuoden yhteisen opiskelun ja erityisesti menneen poikkeuksellisen vuoden jälkeen, summaa valmistuva kuvataiteilija Niina Villanueva

Turun Taidehallilla, Brinkkalan Galleriassa sekä Turun Vartiovuoren Vesisäiliön tiloissa on esillä teoksia animaatiosta maalauksiin, sarjakuvista saveen, grafiikasta valokuviin, veistoksista videoihin. Lisäksi Turun Kaupunginteatterin taideseinällä on nähtävissä videoteoksia näyttelyn ajan.

Moniääninen näyttely paljastaa opiskelijoiden omat maailmat

– On etuoikeus ohjata opiskelijaryhmää kohti näyttelyä ja valmistumista kuvataiteilijaksi. Jokaisen tekijän reitti kohti valmista teosta on omanlaisensa, harvoin suora, mutta aina opettava. Uteliaisuus ja avoimuus sekä uskallus koetella omia rajojaan ovat vahvasti läsnä valmistuvien taiteilijoiden töissä, tiivistävät taiteellisten opinnäytetöiden ohjaajat Henna-Riikka Halonen ja Ismo Luukkonen omaa kokemustaan yhteisnäyttelyn prosessista.

Halosen mukaan näyttely tuo vahvasti esiin toiseuden, ruumiillisuuden ja haurauden kysymykset sekä materiaalisuuden eri ulottuvuudet.
 
– Näyttelyn moniäänisyys on kuitenkin sen kiinnostavinta antia ja painottaisinkin yhteisen teemallisen narratiivin sijaan tulkinnallista avoimuutta, sillä jokaisen opiskelijan maailma on omanlaisensa, hän huomauttaa.

Teokset

Turun Taidehalli: 
Iina Gröhn, Hideki Kimura, Ville Kiviniemi, Ottilia Orenius, Anu Perkkiö, Anni Porrasmäki, Susanna Selin, Sampo Sirkka, Niko Tampio, Venla Torppa, Emilia Usvalaakso, Fanny Varjo ja Niina Villanueva
Brinkkalan galleria:
Satu Karhumaa, Timi Koski, Klaus Koskinen ja Jenni Laaksonen
Turun Vartiovuoren Vesisäiliö:
Sylvester Kivelä, Jessica Koivistoinen, Elina Lahdenperä ja Aleksi Systä
Turun Kaupunginteatterin taideseinä:
Kuvia ja videoteoksia

  • Näyttelykokonaisuuden www-sivut ovat www.nytt.fi .
  • Instagramissa valmistuvat kuvataiteilijat ovat käyttäneet seuraavia #-tunnuksia: #nytt2021, #nytt_taideakatemia. 
  • NYTT 2021 -näyttelyn teoksia voi nähdä Instagramissa tililtä @nytt_taideakatemia.
  • Näyttelykokonaisuuteen liittyviä kuvia on ladattavissa seuraavan linkin kautta kuvapankista .