Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.3.2021

Kantapäiden kopina haltuun askeläänimittauksella

Kuinka mitata kantapäiden kopinaa? Turun ammattikorkeakoulun EduCityn tiloissa on yhteensä neljä erilaista kaiuntahuonetta, joiden avulla on mahdollista mitata erilaisia akustiikkaan liittyviä asioita. Yksi tutkimuskohde on askeläänieristettävyys.

Teksti ja video: Veera Laaksonen

Mittauksella voidaan tutkia, miten erilaiset katon ja lattian rakennusmateriaalit päästävät läpi ääntä. Tuloksia voidaan hyödyntää rakennusten äänieristysten suunnittelussa. 

Raakavälipohjat eivät yksinään täytä asuinrakentamisen vaatimuksia, mutta asianmukaisilla lattiapäällysteillä määräykset voidaan saavuttaa. Turun AMK tarjoaa rakennustuotevalmistajille mahdollisuuden välipohjien askeläänieristävyyden määrittämiseen laboratorio-olosuhteissa.

Videolla esitetään, kuinka askeläänitason mittaus tapahtuu vaihe vaiheelta. Yläkerran lähetyshuoneessa betonilaatan päälle asetetaan askeläänikoje. Kun koje laitetaan päälle, se tuottaa laatalle voimakasta kopinaa muistuttavaa ääntä. 

Alakerran vastaanottohuoneessa mikrofonin avulla mitataan kojeen tuottamaa ääntä. Mikrofoni pyörii ympyrärataa, jonka säde on metri. Mikrofoni pyörii yhden kierroksen, jolloin saadaan mitattua ajan ja tilan keskiarvo. Kun koje laitetaan pois päältä, mitataan alakerran huoneessa vielä taustaäänitaso. Lopuksi mitataan vielä jälkikaiunta-aika. Tietokoneella analysoidaan data ja saadaan mittaustulos.

Mittaustuloksena esitetään askeläänitasoluku tai lattiapäällysteille askeläänitasoluvun alenema. 

Tutustu akustiikkalaboratorioon