Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 19.10.2021

Kansainvälisen KampusART-mediataidekilpailun voittajat on julkistettu

Kansainvälinen mediataide ilahduttaa ja herättää keskustelua Turun AMK:n EduCityn mediaseinällä loka-marraskuussa. Conversations of Our Time (Aikamme keskusteluja) -mediataiteen kokonaisuus koostuu 14 teoksesta, jotka valittiin kansainvälisen opiskelijakilpailun kautta.

Teoskokonaisuuden valitsivat taideohjelman taiteellisen työryhmän puheenjohtaja ja kuvataiteen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara, kuvataiteilija ja nykytaiteen lehtori Henna-Riikka Halonen ja kuvataiteilija Hertta Kiiski.

Voittajateokset käsittelevät rituaaleja, ajallisuutta ja rakenteita 

Conversations of Our Time -kilpailun jury on valinnut kokonaisuudesta kolme voittajateosta, jotka palkitaan rahapalkinnoin. Voittajat ovat Johanna Lahtisen, Aro Mielosen & Julia Strandmanin teos Draw a circle to keep the witch in, Joel Danielssonin & Louise Öhmanin Stone is the Bone of my Mother sekä Ali Ardalanin This is not a line. Voittajateokset käsittelevät kiinnostavasti maailmanlaajuisesti ajankohtaisia teemoja ja ilmiöitä.

- Johanna Lahtisen, Aro Mielosen ja Julia Strandmanin ajankohtainen ja saumaton yhteistyöprojekti Draw a circle to keep the witch in yhdistää muinaisia ja nykyaikaisia rituaaleja. Häiriön käsite (glitch) kytkeytyy teoksessa kiinnostavasti kieltäytymiseen normiin mukautumisesta. Visuaalisesti kokonainen teos muodostaa narratiivin, jossa inhimillinen ja ei-inhimillinen kietoutuvat. Teos herättää kysymyksiä materiaalisuudesta, teknologiasta ja kahtiajaosta ihmisen ja luonnon välillä, kuvailee juryn puheenjohtaja Taina Erävaara. 

- Joel Danielssonin ja Louise Öhmanin Stone is the Bone of my Mother on hienosti rakennettu ja rytmisesti tarkka teos, jossa ajallisuuden tasot ja materiaaliset prosessit kerrostuvat. Teos tuo esiin niin virtuaalisen ja fyysisen maailman kuin pintojen ja muotojen välisiä jännitteitä. Pohdiskeleva teos on latautunut potentiaalisuuden tunnulla korostaen huolenpidon käsitettä. Teosta kehystävä taustatarina rikastuttaa kokonaisuutta, kertoo Hertta Kiiski. 

- Monipuolista kuva- ja tekstimateriaalia yhteen kokoava Ali Ardalanin teos This is not a line käsittelee ajankohtaista, mutta monimutkaista rajojen ja kuulumisen tematiikkaa. Poliittinen ja runollisuus yhdistyvät hienosti teoksessa, joka valaisee turvapaikanhakijoihin kohdistettua julmuutta. Teos muistuttaa meitä kielen ja rakenteiden väkivaltaisuuteen liittyvistä ikuisuuskysymyksistä sekä sanojen ja objektien välisestä suhteesta, kertoo Henna-Riikka Halonen. 

Kokonaisuus pitää sisällään kiinnostavia näkökulmia ja keskustelunavauksia

 Kaikki Conversations of Our Time -kokonaisuuden 14 teosta käsittelevät omalla tavallaan kilpailuohjelmassa määriteltyjä avainsanoja: ”access (saatavuus, pääsy), entanglements (yhteen kietoutuminen), glitch (häiriö), material sensations (materiaalien tunnut)”.

Jury kiinnitti valinnoissaan huomiota yhdessä tekemiseen, pitkäjänteiseen työskentelyyn ja ajankohtaisuuteen. Kokonaisuuteen valitut teokset tuovat erilaisia kiinnostavia näkökulmia mediataiteeseen ja sen sisältöihin sekä kulttuuriseen moninaisuuteen.

Mukaan valitut teokset ovat:

  • Ali Ardalan (HDK-Valand Academy, Gothenburg University, Ruotsi): This is not a line
  • Joel Danielsson & Louise Öhman (Umeå Academy of Fine Arts, Ruotsi): Stone is the Bone of my Mother
  • Fiona Gordon (Limerick School of Art & Design, Irlanti): Desires Interrupted
  • Matti Harju (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Suomi): EL CENTRO
  • Bragi Hilmarsson (Listaháskóli Íslands / Iceland University of the Arts, Islanti): BETWEEN THE SCENES
  • Johanna Juupaluoma (Turun AMK:n Taideakatemia, Suomi): O… as an Orbit II
  • Johanna Lahtinen, Aro Mielonen & Julia Strandman, Julia (LAB, Turun AMK:n Taideakatemia, Aalto-yliopisto, Suomi): Draw a circle to keep the witch in
  • Ivy Lockhart (School of the Museum of Fine Arts, Boston, USA): BELLYTIME_TIMEVORTEX.PNG
  • Sami Pikkarainen (Turun AMK:n Taideakatemia, Suomi): Parasite no. 4
  • Verneri Salonen (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Suomi): Interminable Present
  • Emelié Sterner & Sebastian Rudolph Jensen (HDK-Valand Academy, Gothenburg University, Ruotsi): Babies
  • Aap Kaur Suvi (Estonian Academy of Arts, Viro): Potato
  • Patsy Tyrrell (National College of Art and Design, Irlanti): We are both in this world.
  • Daniel Villodas Palpa (Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Suomi): I Want Plastic

Teoskokonaisuuden kesto on noin tunti ja sitä esitetään EduCityn mediaseinällä 19.10.−30.11.2021 tiistaisin ja torstaisin noin klo 11 alkaen. Teoskokonaisuutta voi katsoa Taidon portailta, joille pääsee EduCityn ravintolasta sekä toisen kerroksen työkahvilasta.

Osana Conversations of Our Time -kokonaisuutta järjestetään yleisölle avoin screening- ja keskustelutilaisuus tiistaina 30.11. klo 17−19 EduCityssä.

Conversations of Our Time -mediataiteen kokonaisuus on osa KampusART-taideohjelmaa, joka tuo taidetta Kupittaan kampukselle. Taideohjelman ytimessä on korkeatasoinen, rohkea ja moninainen nykytaide, joka lisää uuden kampuksen vetovoimaisuutta sekä rakentaa rakennuksen ja alueen identiteettiä. Kupittaan kampuksen taideohjelmaa koordinoi Turun AMK:n Taideakatemia, ja se toteutetaan Turun AMK:n ja Turun Teknologiakiinteistöjen yhteistyönä.

Lisätiedot:

Taidekoordinaattori Riina Kotilainen
riina.kotilainen@turkuamk.fi
050 598 5218

Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction