Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.3.2022

Turun AMK ja Turun kaupunki toteuttavat työttömille matalan kynnyksen terveystarkastustoimintaa

Turun ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat ovat olleet mukana toteuttamassa työttömille suunnattuja tarkastuksia opettajan ohjauksessa yli kymmenen vuoden ajan. Terveystarkastuksissa kartoitetaan terveydentilaa, ennaltaehkäistään terveysongelmia sekä tuetaan jaksamista ja työkykyä. Keskeistä niissä on asiakkaan kuulluksi tuleminen.

Työttömyys koskettaa yhä useampaa suomalaista ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä. Tutkimusten mukaan työttömät ovat usein sairaampia kuin työssä käyvät ikätoverinsa. Työttömyyden vaikutukset eivät koske pelkästään työtöntä itseään, vaan vaikutukset ulottuvat myös lähipiiriin ja koko yhteiskuntaan.

– Pitkäaikaistyöttömyyden taustalla voi olla jo olemassa oleva terveysongelma, muu elämänhallintaan ja toimintakykyyn liittyvä haaste tai esimerkiksi yli sukupolven siirtynyt huono-osaisuus, joka heikentää pystyvyyttä toimia niin työelämässä kuin yhteiskunnassa ylipäätään.

Aiheesta kirjoittavat Sun OpiX -blogissa terveydenhoitajaopiskelija, sairaanhoitaja (YAMK) Elina Lähde, yliopettaja, FT Maika Kummel, koulutus- ja tutkimuspäällikkö, TtT Camilla Laaksonen ja vastuualuejohtaja, ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen.

Tärkeä työkalu terveyden edistämisessä

Turun kaupungin työttömien terveystarkastusten tavoitteena on edistää ja ylläpitää terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä. Lisäksi niillä pyritään ehkäisemään ja tunnistamaan sairauksia varhaisessa vaiheessa sekä ohjaamaan asiakas hoitoon tarvittaessa.

Keväällä 2022 työttömien terveystarkastuksia järjestetään Turun keskustan terveysasemalla, jossa tarkastuksia tekevät terveydenhoitajaopiskelijat opettajan ohjaamana.

– Asiakas varaa pääsääntöisesti itse ajan terveystarkastukseen, jolloin hänen kiinnostuksensa omaan terveydentilaan ja hyvinvointiin on yleensä hyvä. Työttömille tehtäviin terveystarkastuksiin kuuluu kaksi vastaanottokäyntiä, joiden välissä asiakkaat käyvät verikokeilla. Lopuksi asiakkaille on mahdollista tehdä seurantapuhelu.

Turun kaupungilla terveystarkastukseen sisältyvät neuvonnan ja ohjauksen lisäksi näön- ja kuulontarkastukset sekä pituuden, painon, vyötärönympäryksen ja verenpaineen mittaukset. Vastaanottokäynneillä käsitellään laajasti terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueita mielialasta mahdolliseen syrjäytymisen kokemukseen.

Käytännön oppia työelämäyhteistyössä

Terveydenhoitajaopiskelijat pääsevät mukaan työttömien terveystarkastuksiin terveydenhoitotyön suuntaavissa opinnoissaan. Takana ovat jo yleissairaanhoidon opinnot teorioineen ja harjoitteluineen sekä osa terveydenhoitotyön opinnoista.

– Terveystarkastukset ovat olleet erittäin pidettyjä ja antoisia niin opiskelijoiden kuin asiakkaidenkin näkökulmasta. Terveydenhoitajaopiskelijat saavat soveltaa oppimaansa kiireettömästi, aidossa asiakaskontaktissa ja opettajan välittömässä ohjauksessa.

Turun ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä toteutettu työttömien matalan kynnyksen terveystarkastustoiminta on ollut kirjoittajien mukaan tärkeä lisä Turun terveysasemien palveluvalikoimassa.

– Yhteistyömme on jatkunut jo vuosia, ja siinä on monta terveydenhoitajaikäluokkaa saanut hyvän tuntuman paitsi käytännön työhön perusterveydenhuollossa myös työttömien ongelmiin ja erilaisten sairauksien diagnostiikkaan ja hoitoon.

Lue koko juttu Sun OpiX -sivustolta. Sun OpiX on Turun ammattikorkeakoulun terveyden ja hyvinvoinnin alojen blogialusta.