Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 14.3.2022

Megaprojektien osaaja Edoardo Favari on Turun AMK:n uusi Fellow-jäsen

Turun ammattikorkeakoulun uusi Fellow-asiantuntija on italialainen Edoardo Favari. Favarilla on taustallaan tohtorintutkinto infrastruktuuritekniikasta Politecnico di Milanossa, mutta hänen päätoimensa on projektipuolella. Tällä hetkellä Favari työskentelee itsenäisenä konsulttina megaprojektien parissa.

Teksti: Siiri Welling 
Kuva: Edoardo Favari 

– Kuulin Turku UAS Fellows-ohjelmasta Turun ammattikorkeakoulun lehtorilta ja tutkimusryhmän vetäjältä Marjatta Rännäliltä. Teimme Marjatan kanssa yhteistyötä Erasmus+ -ohjelmassa, jonne haimme yhdessä, sanoo Edoardo Favari videon välityksellä Italiasta käsin.  

Rännälin innoittamana Favari päätti hakeutua Turku UAS Fellows -jäseneksi. Hänen päätehtävänään on laajentaa Turun ammattikorkeakoulun projektiosaamista. Tällä hetkellä Favari on mukana MeRIT- tutkimusryhmässä, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta suurista megaprojekteista. Megaprojekteilla tarkoitetaan insinööriprojekteja, joiden budjetti on miljardiluokkaa tai jotka vaikuttavat moniin eri sidosryhmiin. Megaprojekti voi olla esimerkiksi suuren luokan siltatyömaa.  

– Oma osaamisalueeni on juuri megaprojekteissa. Tästä aiheesta olen kiinnostunut ja siitä myös teen paljon tutkimusta. Turun ammattikorkeakouluun voin siis tuoda megaprojektiosaamistani.  

Projektilähtöisyys kiinnostaa 

Italiasta löytyy useita korkeakouluja, joista monet ovat jopa kaksi kertaa opiskelijamäärältään Turun ammattikorkeakoulun kokoisia, ellei jopa isompiakin. Turun ammattikorkeakoulun yli 10 000 osaajan korkeakoulua Favari pitää hyvän kokoisena.  

– Kun kuulin Turun ammattikorkeakoulusta ja opetuksesta, ihailin heti projektilähtöistä opiskeluotetta. Minulle myös kerrottiin, että opiskelijat oppivat insinööritaitojen lisäksi myös tärkeitä ”pehmeitä taitoja”.  

Pehmeillä taidoilla tarkoitetaan henkilökohtaisia kykyjä tai toimintamalleja, kuten empatia- ja sopeutumiskykyä, kommunikaatiota ja kriittistä ajattelua. Taidot vaikuttavat ihmisen tapaan tehdä työtä ja siihen, miten ihminen on vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa. 

Favarin mukaan pehmeitä taitoja ei juuri opeteta nuorille korkeakoulussa. Taitoja pidetään naiviina, ja insinöörin päätehtävänä on esimerkiksi suunnitella tai rakentaa mekaanisia ja sähköisiä laitteita.  

– Vastavalmistunut insinööri ei välttämättä heti tarvitse pehmeitä taitoja omassa työssään, mutta kahden tai kolmen vuoden päästä tilanne on eri. Hyvä organisointikyky ja resurssimanagerointikyky takaavat sen, että insinööri menestyy työelämässä valmistumisen jälkeen. Siksi on hienoa, että näitä taitoja opetetaan korkeakoulussa. Tätä näkökulmaa voisi tuoda Italiaankin, sanoo Favari.  

Monipuolisten taitojen lisäksi Favari ylistää Turun ammattikorkeakoulun tapaa opettaa nuorille johtamistaitoja. Italiassa Politecnico di Milanossa Favari opettaa johtamista ja projektien hallintaa. 

Suomen luonto ihastutti 

Suomi ei ole Favarille täysin tuntematon maa. Hän on viihtynyt Suomessa kymmenisen vuotta sitten suorittaessaan kesäopintoja Aalto-yliopistossa tohtorintutkintoonsa liittyen. Suomen luonto ja kesä ihastuttivat Favarin ikihyväksi.  

– Matkustimme perheen kanssa junalla Pietariin ja kävimme Tallinnassa ja Riikassa. Kokemus oli todella hieno! Muutama vuosi myöhemmin kävimme uudestaan Suomessa. Tuolloin viivyin lyhyen aikaa myös Turussa. Suomen järvet ja metsät ovat upeita, siksi pidän maasta, sanoo Favari.  

Favari uskoo, että tulee viisivuotisen Turku UAS Fellows-ohjelman aikana käymään Suomessa muutamia kertoja, mutta pääasiassa yhteydenpito hoitunee hyvien etäyhteyksien ansiosta.  

Favari itse asuu kaupungin ulkopuolella, noin 60 kilometriä Milanon eteläpuolella. Hän pitää juoksemista ja ulkoilusta perheensä kanssa. Lisäksi hän nauttii hyvästä ruoasta.  

– Perinteinen ruoka Suomessa on tietysti erilaista kuin Italiassa, mutta ilmastokin on erilainen. Ravintolakokemukseni olivat kuitenkin hyviä, kun viimeksi kävin Suomessa. Mutta vaikka ruoka on yksi intohimoni, nautin paljon siitä, että saan viettää ravintolassa aikaa ystävien ja perheen kanssa. Se tekee minut onnelliseksi, sanoo Favari.  

Turku UAS Fellows

Turun AMK:lla on kaksi erilaista asiantuntijajärjestelmää: eläköityneistä jäsenistä koostuva emeritusohjelma sekä Suomen ammattikorkeakouluissa ainutlaatuinen Turku UAS Fellows -asiantuntijajärjestelmä.