Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.3.2022

Turun ammattikorkeakoululle harvinainen valastutkimuksen insinöörikoulutus

Insinöörikoulutus tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman Itämeren alueen ekosysteemiin.

Turun ammattikorkeakoulu on saanut tänään 1. huhtikuuta harvinaisen luvan järjestää valastutkimuksen insinöörikoulutusta. Vastaavaa koulutuslupaa ei ole toistaiseksi millään muulla suomalaisella korkeakoululla. 

– Verkot ovat olleet meillä vesillä jo pidemmän aikaa. Uusi innovatiivinen koulutus tarjoaa Turun ammattikorkeakoululle mainion keinon erottua joukosta ja kehittää ammattitaitoisia ja käytännönläheisiä valasinsinöörejä, kehuu Turun ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Vesa Taatila

Valastutkimuksen insinöörikoulutuksella vastataan globaaliin tarpeeseen. Päteviä valasinsinöörejä ei käytännössä ole ollut lainkaan. Valmistuttuaan valasinsinööri voi työskennellä vedessä valaiden joukossa ja kehittää valasystävällisiä autonomisen merenkulun muotoja yhteistyössä meri- ja laivateollisuuden kanssa. Insinöörit voivat työllistyä erilaisiin laiva- ja meriteollisuuden huippupaikkoihin, mutta valasala tarjoaa työllistymis- ja kehittymismahdollisuuksia myös kiertotalouden ja kestävän kehityksen osaamisalueille. Koulutus tarjoaa lisäksi tutkimusmahdollisuuksia älykkään liikkumisen muotoon, jossa valaat ohjaavat laivoja. 

– Oikeastaan voisi sanoa, että koulutus tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia kaikille ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja henkilökunnan jäsenille, opiskelualasta tai työtehtävästä riippumatta, iloitsee Taatila. 

aprilli2.jpg
Vesa Taatila esittelemässä Turun AMK:n valassimulaattoria.


Valastutkimuksen insinöörikoulutuksen on tarkoitus alkaa syksyllä 2023. Ensimmäisessä haussa aloituspaikkoja on jaossa kolmisenkymmentä. Tulevaisuudessa valastutkimuksen insinöörikoulutuksen on tarkoitus laajentua myös omaksi osaamiskeskuksekseen, jossa on mahdollista harjoitella valassukellusta ja pellehyppyjä VR-lasien avulla. 

Koulutus toteutetaan aluksi Turun ammattikorkeakoulun Kupittaan kampuksella EduCityssä uudessa Valaslaboratoriossa. Laboratoriosta löytyy myös ainutlaatuinen valassimulaattori. 

– Valaslaboratorio on upea lisäys Turun ammattikorkeakoulun laboratoriokavalkadiin. Simulaattorissa jokainen voi kokeilla, miltä tuntuu olla valas, vinkkaa Taatila. 

Aprillia,
syö silliä,
juo kuravettä päälle!