Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.3.2022

Tšehovin monologin pohjalta syntyi komedia keskinkertaisuuden peloista.

Riikka Voutilaisen ja Lassi Jämsän yhteistyönä syntynyt Tupakoinnin haitat -näytelmä tulee Taideakatemian Köysiteatteriin.

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian Köysiteatterista kajahtaa, kun nuoret teatterintekijät, näyttelijänä tunnettu Lassi Jämsä ja ohjaaja Riikka Voutilainen, tuovat huhtikuussa ensi-iltaan nuorten ammattilaisten yhteistyönä syntyneen teoksen Tupakoinnin haitat – pieni näytelmä keskinkertaisuuden kauhusta. Lassi Jämsä nähdään revittelevässä ja energiaa pursuavassa pääroolissa Voutilaisen ohjaamassa nykynäytelmässä, joka käsittelee absurdin komedian keinoin unelmien ja reaalimaailman välisiä ristiriitoja. Näytelmän kantaesitys on 16.4.2022 Taideakatemian Köysiteatterissa.  

Tupakoinnin haitat on yllätyksellinen näytelmä tunteesta, jossa omat aivot ja pelko liiasta tavallisuudesta estävät saamasta mitään valmiiksi. Keskiössä on nuori Ivan, joka taistelee unelmien ja arkielämän todellisuuden ristipaineessa. Ivan (Lassi Jämsä) on 25-vuotias haaveilija, z-sukupolven kaupunkilaisen lajityypillinen esimerkki, joka unelmoi menestyskirjailijan arvostetusta asemasta. Urakehitys ei kuitenkaan ole edennyt toivottuun tapaan. Kaiken lisäksi oman puolisonkin elämä tuntuu rullaavan kaikin tavoin ja kaikilla osa-alueilla paremmin kuin Ivanilla. Kun puoliso Elisa (Ia Nissinen) eräänä päivänä ilmoittaakin Ivanin pitämään vapaamuotoista luentoa yleisötilaisuuteen, löytää Ivan itsensä tukalasta paikasta, jossa mikään ei tunnu sujuvan suunnitelmien mukaan.  

Absurdeja sävyjä saava näytelmä pohtii päähenkilön mielensisäisen taistelun kautta yleisemminkin sitä, mistä ihminen voisi repiä merkitystä elämälleen, jos tunne omasta tavallisuudesta ei tunnu riittävän itselle. Mitä vikaa keskinkertaisuudessa lopulta on, ja mitä sen pelkäämisellä voi menettää?

“Minusta on kiinnostavaa, miten ihminen aina tekee kärpäsestä härkäsen. Miksei meille riitä se mitä on nyt, vaan pitää tavoitella aina isompaa ja hienompaa? Kiinnostavaa on se mitä tapahtuu, kun heräämme unesta ja tulemme tähän hetkeen. Tässä tarinassa unelmien järjettömyys sekoittuu arjen estetiikkaan. Se skaala on mieletön. Ja sillä päästään revittelemään,” kuvaa ohjaaja Riikka Voutilainen teoksen tematiikkaa. 

Tupakoinnin haitat on rakentunut näytelmätekstiksi Taideakatemian teatterin opinnoista keväällä valmistuvan Lassi Jämsän sekä Riikka Voutilaisen käsissä Anton Tšehovin monologin pohjalta. Esitys on sekä Riikka Voutilaisen että Lassi Jämsän taiteellinen opinnäytetyö.   

“Teos syntyi aluksi halusta haastaa itseäni näyttelijänä. Etsin monologitekstejä, joista voisin rakentaa taiteellisen opinnäytetyöni. Tšehovin aikoinaan postuumisti julkaistu pienoismonologi tuli vastaan ja minua huvitti sen asetelma, jossa Ivan niminen ukkeli yrittää epätoivoisesti pitää puhetta, mutta päätyy vain jauhamaan oman elämänsä vaikeuksista. Ajattelin että tässä se on, mutta en halunnut tehdä sketsihahmon varaan rakentuvaa monologia tai näytellä papparaista. Kun Riikka tuli mukaan, innostuimme yhdessä ideasta, jossa aloin kirjoittaa Tšehovin tekstin asetelman päälle uutta näytelmää niin että päähenkilö olisikin kaltaiseni nuori aikuinen, keskellä elämän ja unelmien toteuttamisen vaikeuksia. Siitä syntyi aika hervoton komediallinen rykäisy,” kertoo Lassi Jämsä.   

Pian ammattilaisiksi valmistuville teatterintekijöille taiteellisen opinnäytetyön valmistaminen työparina on ollut merkityksellistä.

“Ollaan tehty tätä alusta asti Lassin kanssa tiiviissä yhteistyössä. On rikastuttavaa, kun teoksen näyttämökieleen vaikuttaa yhteistyössä moni vahva tekijä. Sitä työtapaa haluan jatkaa myös ammattikentällä. On hienoa, että sitä on saanut nyt tutkia,” tiivistää Riikka Voutilainen.  

Opiskelujen ohella työparista molemmat ovat ennättäneet näkymään työtehtävissä esittävän taiteen kentällä. Jämsä valmistuu Taideakatemiasta teatteriammattilaiseksi keväällä 2022 ja on tullut tutuksi näyttelijänä, Ylen lastenohjelmien juontajakasvona sekä monialaisena teatterintekijänä. Viimeisimmin Jämsä on nähty roolissa mm. Elisa Viihteen alkuperäissarjassa Jälkeläiset (2022) ja kesällä 2022 hänet nähdään Turussa myös Vartiovuoren kesäteatterin Peter Pan –tuotannossa. Riikka Voutilainen on toiminut laaja-alaisesti esittävän taiteen kentällä Itä-Suomea myöten, muun muassa Hieho Homma -kollektiivin perustajajäsenenä sekä Outokummun tanssikoulutuksesta valmistuneena tanssijana. Turussa hänet on nähty muun muassa Turun kaupunginteatterilla syksyllä 2021 näytelmässä Gladys

Tupakoinnin haitat – pieni näytelmä keskinkertaisuuden kauhusta 
Ohjaus: Riikka Voutilainen  
Näytelmäteksti: Anton Tšehov, Lassi Jämsä 
Käännös: Martti Anhava 
Rooleissa: Ia Nissinen, Lassi Jämsä, Antti Ainola, Nuppu Ervasti, Satu Pitko 
Skenografia ja visualisointi: Mariel Helovirta, Olga Laine 
Musiikki: Arttu Mäkinen  
Äänisuunnittelu: Arttu Mäkinen ja Riikka Voutilainen 
Valosuunnittelu: Rita Löytty 
Tuotanto: Turku AMK Taideakatemia  

ENSI-ILTA 16.4. KLO 15:00 
TAIDEAKATEMIAN KÖYSITEATTERISSA (Linnankatu 54, Turku) 
Näytökset ajalla 16.4. - 21.4.2022 
Lipunmyynti ja lisätiedot Taideakatemian sivuilla: taideakatemia.tapahtumiin.fi  

LIPUT 
Ennakkomyynti verkkokaupasta: 15 € / 8 € (opiskelija, työtön, eläkeläinen) 
Ovelta: 18 € / 10 € (opiskelija, työtön, eläkeläinen) 

LISÄTIEDOT & HAASTATTELUPYYNNÖT 
Lassi Jämsä, p. 050 560 2357 / lassi.jamsa@edu.turkuamk.fi  

Tekijät sosiaalisessa mediassa 
@lassijamsa (Instagram, Twitter)  
@fredriikka (Instagram)