Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.6.2022

Uusi tutkimusryhmä availee rahti- ja henkilöliikenteen solmuja

Turun AMK:n uusi Logistiikka ja liikenne -tutkimusryhmä kehittää ratkaisuja muun muassa rahti- ja henkilöliikenteen sujuvuuden parantamiseen.

Teksti: Martti Komulainen
Kuva: Unsplash

Logistiikkaan ja liikenteeseen keskittyvän tutkimusryhmän perustaminen on ollut vireillä jo pitkään, tutkimusryhmän vetäjä Jari Hietaranta kertoo.

Turun AMK:ssa erityisasiantuntijana ja projektipäällikkönä toimivalla Jari Hietarannalla on taustaa maantietelijänä ja useiden logistiikkaan liittyvien hankkeiden vetäjänä. Opintoihin kuului aikoinaan myös liikennemaantieteen opintoja.

Tutkimusryhmä pysyttelee tukevasti maalla, meriliikenne on rajattu pois. Sen puolen kehittämistyötä tehdään muun muassa Åbo Akademissa. Satamissa maa- ja meriliikenne kohtaavat. 

Poikkialaista lähestymistä tarvitaan

Liikenteen ja logistiikan kysymyksissä tarvitaan poikkialaista otetta. Monet megatrendit, kuten ilmastonmuutos, energian vihreä siirtymä, digitalisaatio, koskettavat voimakkaasti myös liikennesektoria, ja ovat luonteeltaan monitahoisia, useita aloja yhdistäviä.

Liikenteen ja logistiikan kysymykset ovat tapetilla myös hankerahoittajilla.

– EUssa on useita teemoja ja avauksia, jotka liittyvät liikenteen ja logistiilkan kehittämiseen, toteaa Jari Hietaranta.

Aiemmissa Turun AMK:n hankkeissa on muun muassa selvitetty tavaraliikenteen pullonkauloja Itämeren piirissä, pohdittu niin sanotun ”last mile” -tavaraliikenteen ratkaisuja kaupungeissa sekä kehitetty kaupunkien kevyttä liikennettä muun muassa pyöräilyn edellytyksiä parantamalla.

Liikenne ja logistiikka -tutkimusryhmän toiminta käsittää liikenteen ja logistiikan strategiatason kehitystyötä aina paikallistason käytännön ratkaisuihin asti.

Myös riskien hallinta on tärkeää.

–  Logistiikan ja liikenteen rakenteellisten haasteiden lisäksi kuvaan ovat astuneet yhä vahvemmin uudet toimintaympäristön riskit, esimerkiksi pandemiat, maailmapolitiikan yllättäen kasvanut epävakaus ja resurssien saatavuusongelmat. Tutkimusryhmän mielenkiinto kohdistuukin myös yritysten kykyyn ennakoida sisäisiä ja ulkoisia riskejä, linjaa Jari Hietaranta.
 

Logistiikka ja liikenne -tutkimusryhmä