Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.6.2022

Vararehtori Juhani Soini valittiin Suomen Akatemian Tutkimusinfrastruktuurikomiteaan

Turun AMK:n vararehtori Juhani Soini on nimetty Suomen Akatemian Tutkimusinfrastruktuurikomitean jäseneksi. Tutkimusinfrastruktuurikomitea päättää kansallisten tutkimusinfrastruktuurien valinnasta, niiden seurannasta ja rahoituksesta.

- On hienoa, että saan olla Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston (Arene) edustajana mukana komiteassa. Meidän täytyy vakavasti pohtia, missä asioissa ammattikorkeakoulut voivat olla mukana vahvistamassa suomalaisen tutkimuksen infrastruktuuria, Juhani Soini toteaa. 

- Se edellyttää, että muodostuu lisää vahvoja alueellisia, kansallisia ekosysteemeitä, missä infrastruktuuri tarjotaan laajalle yhteisölle. Ei riitä, että infrastruktuuri on tarjolla, vaan sen pitää sisältää kansainvälistä tutkimustoimintaa ennen kuin se muuttuu merkittäväksi, Soini jatkaa.

Tutkimusinfrastruktuuritoimikunnan (TIK) jäseniltä edellytetään, että heillä on monipuolisesti kokemusta tutkimus- ja innovaatiojärjestelmän organisaatioiden toiminnasta, tutkimusinfrastruktuurien merkityksen tuntemusta ja että he ovat tunnustettuja tutkijoita tai tiedepolitiikan asiantuntijoita. Soini mainitsee, että nämä ovat asioita, jotka häntä kiinnostavat ja joissa hän on ollut aktiivisesti mukana.

Toimikauden pituus on 1.7.2230.6.2025.

Tutkimusinfrastruktuureja lisätään ja vahvistetaan 

TIK päättää tutkimusinfrastruktuurien valinnasta ja vastaa hankkeiden seurannasta. Hankevalinta tarkoittaa päätöstä rahoituksesta, kansainvälisistä jäsenyyksistä, joihin liittyy myös taloudellinen vastuu sekä muista merkittävistä tutkimusinfrastruktuureja koskevista kansallisen tason valinnoista, kuten hankkeiden ehdottamista eurooppalaiselle (ESFRI) tiekartalle.

Tutkimusinfrastruktuurihankkeita rahoitetaan valtion talousarviossa osoitetuin varoin. Vuonna 2022 jaettavissa on yli 25 000 000 euroa, joka on tarkoitettu kansallisen ja kansainvälisen tason tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen.

- Infrastruktuureja halutaan lisää ja olemassa olevia pitää vahvistaa. Toteutuksessa tulee olla vahva tutkimuksellinen tavoite ja osaaminen. Silloin voidaan yhdistellä eri tason asioita ja luoda niistä vahvoja kokonaisuuksia. 

TIK:n jäsenenä Soini on avainasemassa tuomassa esille ammattikorkeakoulujen tekemistä ja yhteistyömahdollisuuksia. Arenen kautta koko AMK-kenttä saa tietoa tutkimusinfrastruktuurien kehitystyöstä.

- Turussa esimerkiksi Koneteknologiakeskusta haluaisimme kehittää kansallisen infrastruktuurin suuntaan. Se ei vielä ole sitä, mutta kehittämällä siitä tulee. Myös Turun yliopiston ja Åbo Akademin Saaristomeren tutkimusinfrat sekä Turun ammattikorkeakoulun vesi- ja saaristomeriosaaminen pitäisi profiloida vahvaksi alueelliseksi ekosysteemiksi ja infrastruktuuriksi, Soini toteaa. 

Soini huomauttaa, että yhteistyö ammattikorkeakoulujen, paikallisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa on tärkeää ja tahtotila. Turun AMK:n osalta ekosysteemityö, mitä teemme toisten korkeakoulujen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa meille tärkeissä teemoissa, edesauttaa infrastruktuurien syntymistä sekä kansainvälisen tutkimuksen ja kehitystoiminnan lisääntymistä.

Kuva: Anna Pexelsistä