Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.12.2022

Töissä meillä: Lisää matemaattisen mallinnuksen osaamista Turun ammattikorkeakouluun

Turun AMK on saanut tutkimushenkilöstöönsä merkittävästi lisää matemaattisen mallinnuksen osaamista uusien henkilörekrytointien kautta. Ashvin Chaudhari, Rabia Altunay ja Fatemeh Ardaneh aloittivat tutkijoina Computational Engineering and Analysis -tutkimusryhmässä alkusyksyllä.

Teksti ja kuvat: Martti Komulainen (henkilökuvat)

Computational Engineering and Analysis (COMEA) -tutkimusryhmä keskittyy poikkitieteellisesti erilaisten teknistä osaamista vaativien ongelmien ratkaisemiseen hyödyntäen matemaattista mallinnusta ja laskennallisia CAE-menetelmiä. Ryhmä pyrkii toimimaan siltana teorian ja käytännön välillä tuottaen sekä uutta tutkimustietoa että toimivia ratkaisuja käytännön ongelmiin.

Kaksi esimerkkiä kohteista, joissa tutkimusryhmän matemaattista mallinnusta ja simulointia hyödynnetään. 

Voidakseen navigoida turvallisesti, autonomiset alukset tarvitsevat monipuolista sensoritietoa, reittitietoa mutta myös säätietoa. Tekniikan tohtori Ashvin Chaudhari tutkii tuuliolosuhteita Turun saaristossa matemaattisten ilmakehän virtausmallien avulla, osana ARPA (Applied Research Platform for Autonomous Systems) -hanketta. ARPA-hankkeessa perustetaan yhdessä alan yritysten kanssa Turkuun uusi kokeiluympäristö autonomisille kulkuneuvoille.

Hulevedet (sade- ja sulamisvedet sekä rakennusten perustusten kuivatusvedet) ovat kasvava ongelma muun muassa ilmastonmuutoksen vuoksi. Ashvin Chaudhari on mukana matemaatikkona ja mallintajana myös ISMO (Intelligent and sustainable stormwater management) - hankkeessa, jossa kehitetään mallinnus- ja simulointityökaluja hulevesien hallintaan vaihtelevissa olosuhteissa.

– Mitä optimaalisemmin osaamme käyttää laitteita sitä vihreämpää ja ekologisempaa se on, perustelee koulutus- ja tutkimuspäällikkö Mika Lohtander panostuksia mallinnusosaamiseen.

Comea.jpg
Ashvin Chaudharin työ Turun AMK:ssa koostuu pääosin tutkimuksesta ja rahoitushakemusten kirjoittamisesta, mutta myös virtausdynamiikan opetuksesta.

Virtausdynamiikan ymmärrystä tarvitaan kaikkialla

Tekniikan tohtori Ashvin Chaudharin erikoisalaa on virtausdynamiikka, nesteiden ja kaasujen liikkeisiin liittyvä tutkimus. Intialaisjuurinen Ashvin Chaudhari on siirtynyt kesällä Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, jossa hän väitteli vuonna 2014.

– Turku on kaunis ja kätevän kokoinen kaupunki, ja Turun ammattikorkeakoulun COMEA-tutkimusryhmässä hyvät edellytykset tehdä tutkimusta, kuvailee Ashvin Chaudhari Turun vetovoimatekijöitä.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi lasta. 

Tiedon soveltamismahdollisuudet kiinnostavat

Iranista lähtöisin olevaa Fatemeh Ardaneh´ia kiinnostaa ammattikorkeakoulumaailmassa tiedon soveltamismahdollisuudet, ja hän haluaisi myöhemmin työskennellä teollisuuden piirissä. Hän ja samoihin aikoihin kesällä aloittanut Rabia Altunay työskentelevät puolet ajasta Turussa projekti-insinööreinä ja puolet Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tutkijoina. Tohtorintutkinto siintää lähitulevaisuudessa.

IMG_20220824_150006864_HDR.jpg
Rabia Altunay ja Fatemeh Ardaneh Turun AMK:n tyhy-retkellä Aurajoella ottivat tuntumaa jokimelontaan.

Fatemeh Ardaneh´in erikoisalaa on niin ikään virtausdynamiikka, hieman eri yhteydessä kuin Ashvin Chaudhari´n. Hän on paneutunut muun muassa tulostussuuttimien optimointiin lääkkeiden 3D-tulostuksessa.

Turkkilainen Rabia Altunay on täysverinen matemaatikko, joka Turun AMK:ssa osallistuu muun muassa materiaalitekniikan hankkeisiin. Hän tutkii kuituvahvisteiden sijoittelun optimointia esimerkiksi 3D-tulostettuihin purentakiskoihin rakenteen mekaniikan malleilla.

Molemmat kiittelevät Suomessa kaunista luontoa ja komeaa EduCityn kampusrakennusta.

– Seitsemän hengen tutkimusryhmäni on todella kansainvälinen. Sen vetäjänä olen tällä hetkellä itse ainoa syntyperäinen suomalainen. Kansainvälisyys ei sinänsä ole tässä työssä itseisarvo, mutta olemme onnistuneet löytämään huikeaa teknistä osaamista ulkomailta. Pystymme projekteissamme tarjoamaan näille tutkijoille käytännön ja yritysmaailman haasteita, joita he tutkimustyössään ratkovat. Tutkijoilla on usein omat väitöskirjaprojektit, joihin olemme kannustaneet ja myös rakentaneet toimivia, joustavia yhteistyökuvioita Turun yliopiston ja Lappeenrannan LUT-yliopiston kanssa, summaa tuoreiden rekrytointien taustoja COMEA-tutkimusryhmän vetäjä, tekniikan tohtori, dosentti, yliopettaja Eero Immonen.

Computational Engineering and Analysis (COMEA) -tutkimusryhmä

Computational Engineering and Analysis (COMEA) -tutkimusryhmä keskittyy poikkitieteellisesti erilaisten insinööriongelmien ratkaisemiseen hyödyntäen matemaattista mallinnusta ja laskennallisia CAE-menetelmiä (Computer Aided Engineering). Työssä yhdistetään viimeisin teknistieteellinen tutkimustieto, modernien simulointiohjelmistojen käyttö sekä laajan skaalan rinnakkaislaskenta tosimaailman ongelmien ratkaisemiseksi. Ryhmä toimii siltana teorian ja käytännön välillä niin, että sen tekemä tutkimustyö hyödyttää sillan molempia päätepisteitä: synnytetään sekä uutta tutkimustietoa että käytännössä toimivia ratkaisuja.