Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.6.2023

Mentorointi antoi apua työhakemuksien ja ansioluettelon rakentamiseen

Alankomaalainen Jurre van der Mije ja Roosa Huttunen tapasivat viikoittain mentorointiohjelman puitteissa. Keskustelua syntyi erityisesti työhausta.

Teksti: Siiri Welling 
Kuva: Roosa Huttunen, Jurre van der Mije 

Alankomaista Suomeen kansainvälistä liiketoimintaa opiskelemaan tullut Jurre van der Mije etsi opintojensa aikana ohjausta ja mentorointia uravalintojensa suhteen. Hän näki sattumalta Turun ammattikorkeakoulun uutisen, joka mainosti alumnitoiminnan mentorointiohjelmaa.  

– Koin tarvitsevani apua ihmiseltä, joka on joskus ollut samassa tilanteessa kuin minä, ja voisi auttaa. Onneksi sain mentorikseni juuri Roosan, jolla on ollut vähän samankaltaisia kokemuksia, kertoo van der Mije. 

Van der Mije tapasi Roosa Huttusen ensimmäisen kerran yhteisessä aloitustapaamisessa syksyllä 2022. Sen jälkeen he ovat tavanneet säännöllisesti, noin kerran viikossa. Huttunen on itse valmistunut Turun ammattikorkeakoulusta tuotantotalouden insinööriksi, ja tekee tällä hetkellä töitä Valmet Automotivella Uudenkaupungin tehtaalla logistiikan parissa. Hän kuuli mentorointiohjelmasta alumnikirjeen kautta, jotta voisi auttaa toista ihmistä uravalintojen äärellä.  

– Tiedän jotain siitä, minkälaista on kirjoittaa hakemuksia ja etsiä omaa suuntaa. Työskentelin aikaisemmin myynnin parissa, mutta se ei kuitenkaan tuntunut aivan omalta alalta. Siksi osaan samaistua Jurren tilanteeseen ja kokemuksiin, sanoo Huttunen.  

Konkreettisia neuvoja 

Van der Mijen on tarkoitus valmistua vuoden lopulla. Hän kaipasi erityisesti neuvoa työnhaun suhteen, sillä ulkomaalaisena opiskelijana Suomen työnhakukäytännöt ja yrityskulttuuri olivat hänelle tuntemattomia. Kaksikko keskittyi työhaun parantamiseen, eli esimerkiksi hioi yhdessä van der Mijen ansioluetteloa ja hakukirjeitä. Lisäksi he pohtivat yhdessä mahdollisia yrityksiä, joihin van der Mije voisi hakea töihin.  

– Roosa osasi neuvoa minua hyvin työnhaussa. Aikaisemmin hain vähän kaikenlaisia töitä ja olin epävarma sen suhteen, että entä jos minulla ei olekaan heti täydellistä osaamista kaikkiin tehtäviin. Roosa vakuutti, ettei minun heti tarvinnut tietää ihan kaikkea, vaan että voisin oppia myös pikkuhiljaa.  

Ole avoin 

Huttunen ja van der Mije suosittelevat mentorointiohjelmaa kaikille sellaisille opiskelijoille, jotka kokevat tarvitsevansa apua juuri urasuunnitelmiin liittyen. Van der Mijen mukaan opiskelijan on kuitenkin oltava vastaanottavainen, mitä tulee kritiikin ja erilaisten neuvojen saamiseen. Hän jatkaa, että mentorointiohjelma voi sopia niin alanvaihtajille kuin jo niille, joilla ansioluettelo ja CV ovat jo kunnossa. Verkostoitumisen kautta voi saada paljon hyviä vinkkejä jatkoa ajatellen.  

Molemmat jatkavat, että opiskelijan on tärkeää olla avoin erilaisille ura- ja kurssivaihtoehdoille. 

– Sanon usein, ettei koskaan kannata keskittyä liikaa vain yhteen aineeseen. Opiskeluajalla on hyvä koittaa mahdollisimman monia erilaisia asioita ja testata omia mielenkiinnonkohteitaan, sanoo Huttunen.  

– Lisäksi jokaisen kannattaa opiskella tieto- ja viestintätekniikkaa ainakin jossain määrin. Ainakin näyttää siltä, että sillä osaamisella saa töitä melkein mistä vaan, nauraa van der Mije.  

Kaksikko ei jatka tapaamisia enää syksyllä, sillä mentorointiohjelma päättyi keväällä. Huttunen on kuitenkin valmis auttamaan van der Mijeä, jos tämä apua vain kaipaa.  

– Tarvittaessa voin auttaa häntä juuri hakemusten kanssa, ja tarjota neuvoja sen verran mitä pystyn.  

Lukuvuoden 2022–2023 mentorointiohjelmaan osallistui kaikkiaan 23 paria niin terveysaloilta, tekniikan ja liiketoiminnan aloilta kuin myös kulttuuri- ja taidealoilta. Mentorointiohjelma toteutuu vuosittain. Seuraava ohjelma alkaa lokakuussa 2023 jatkuen huhtikuuhun 2024. Lisätietoja löydät täältä.

Tutustu alumnitoimintaan!