Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 21.8.2023

Turun AMK on mukana Turku Pridessa ja tekee töitä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen ympäri vuoden

Turun AMK on ylpeästi mukana Turun Pride -viikolla 21.–27.8. Teemme työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen ympäri vuoden.

Turku Pride -viikkoa vietetään 21.–27.8.

Olemme mukana Turku pride -kulkueessa 26.8. Sateenkaariliput liehuvat kampuksillamme läpi Turku Pride -viikon.

– Turun AMK:ssa jokainen saa olla omanlaisensa, koska jokainen meistä elää omaa ainutkertaista elämäänsä, Turun AMK:n rehtori Vesa Taatila sanoo. 

Vesa Taatila sateenkaariportailla

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ohjaa systemaattiseen työhön

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen tehdään töitä ympäri vuoden osana korkeakoulun arkea. Keräämme tietoa henkilöstön ja opiskelijoiden kokemuksesta yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta eri kanavien kautta ja hyödynnetään dataa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelussa.

Lainsäädäntö edellyttää Turun AMK:lta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmia sekä työnantajana että koulutuksen järjestäjänä. Toimintaamme ohjaa Yhdenvertainen AMK -suunnitelma. AMK:ssa tehtävän tutkimuksen osalta ohjausta tulee EU-tasolta asti, sillä Horisontti Eurooppa -rahoitusta hakevilta organisaatioilta edellytetään Euroopan komission kriteerit täyttävää sukupuolitasa-arvoa edistävää suunnitelmaa.

– Vaatimustenmukaisuus ja sen osoittaminen on tärkeää. Vielä tärkeämpää on kuitenkin hyödyntää suunnitelmaa toimintaa ohjaavana työkaluna, jonka linjaukset tulevat osaksi työn arkea, rekrytointi- ja HR-asiantuntija Mirva Virtanen kertoo. 

Jotta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoa edistävät toimenpiteet saadaan suunnattua oikein, on olennaista arvioida organisaation tosiasiallinen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tila. Turun AMK:ssa tietoa kerätään useista lähteistä kuten henkilöstö- ja opiskelijakyselyistä, yhdenvertaisuuskyselystä, erillisistä selvityksistä, itsearviointitilaisuuksista, turvallisuuspoikkeamailmoituksista ja opiskelijapalautekanavan kautta. 

Seuraamme suunnitelmaan kirjattujen toimenpiteiden toteutumista säännöllisesti. 

Puhetapoja, rekrytointikäytäntöjä ja tutkimusta

Kehitämme opintojen sekä opiskelu- ja työympäristöjen sosiaalista saavutettavuutta, jotta jokainen voi tulla korkeakouluyhteisöön omana itsenään. Panostamme turvallisen ilmapiirin luomiseen. 

Esimerkiksi sanavalinnat eivät ole yhdentekeviä, vaan niillä ohjataan ajattelua ja rakennetaan maailmankuvaa. 

– Kiinnitämme huomiota kieleen: suosimme sukupuolineutraaleja puhuttelutapoja ja nimikkeitä. Englanniksi pyrimme käyttämään esimerkiksi neutraalia they-pronominia. Kannustamme tiedostavuuteen myös huumorin kohdalla. Emme missään nimessä halua kitkeä työpaikkahuumoria, mutta kehotamme etsimään huumorissa ketään loukkaamatonta tasoa sekä pohtimaan vitsien ja niiden aiheiden sopivuutta, Virtanen kertoo.  

Olemme Turun AMK:ssa ottaneet kokeiluun anonyymin rekrytoinnin soveltuvissa rekrytoinneissa. Anonyymissä rekrytoinnissa hakemuksia käsitellään ilman työnhakijoiden tunnistetietoja kuten nimeä, kuvaa, syntymäaikaa, sukupuolta, yhteystietoja tai äidinkieltä. Näin ollen anonyymi rekrytointi edistää hakemusten tasapuolista, osaamiseen ja pätevyyteen perustuvaa käsittelyä rekrytointiprosessin aikana.

Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta voidaan edistää myös tutkimus- ja kehitystyön avulla. Tällä hetkellä olemme mukana esimerkiksi hankkeissa, joissa tarkastellaan median roolia eriarvoisuuden purkajana sekä selvitetään vihakäyttäytymistä korkeakouluissa ja kehitetään toimintamalleja vihapuheen ja ekstremismin ehkäisemiseen.